Дузина горски стопанства останаха без сертификат FSC заради сечи

Дузина горски стопанства останаха без сертификат FSC заради сечи

© WWFПрез май груповият сертификат за отговорно управление на горите FSC на дванадесет български стопанства от Южноцентралното държавно горско предприятие (Пазарджишко) е бил суспендиран и временно спрян, съобщават от природозащитната организация WWF, която установи нарушенията и подаде сигнала.


Последвала е проверка, извършена от международната одиторска фирма "Непкон". Става дума за горска площ от 227 549 ха в Пазарджишко.


Нарушенията, установени от WWF на терен и по-късно проверени от независимия одит, включват незаконни сечи, сечи във вековни гори, както и опити за отстраняване на служители от системата на горите, които отказват да ги прикриват.
FSC (Forest Stewardship Council – Съвет за стопанисване на горите) е международна сертифицираща система, която удостоверява, че горите се стопанисват отговорно. Сертификацията е доброволна, но все повече компании и институции купуват единствено сертифицирана дървесина. Пример са фирми като ИКЕА, "Кингфишер", "Лореал", "Тетрапак".


В момента в България има 116 дърводобивни и дървопреработвателни фирми и 561 000 ха гори, сертифицирани по международната система FSC.


"Тези примери показват, че независимите международни институции са често по-добър регулатор от държавните", коментира инж. Александър Дунчев от горската програма на WWF. "Има редица случаи, в които нередностите в горите се прикриват от държавата, което налага по-активен контрол от страна на неправителствените организации, гражданите и международните одитори."


Нели Дончева, ръководител на програма "Гори" във WWF - България, напомня, че случаят със спрените сертификати идва в момент, в който България завърши процеса по изработване на Национален FSC стандарт за отговорно управление на горите и го внесе за одобрение в централата на FSC. Стандартът дава общи за цялата страна насоки за устойчиво управление на горите и е основен инструмент за постигане на баланс между социалните, икономическите и екологичните му аспекти.


Системата за независим контрол и проверка на изпълнението прави горската сертификация по системата FSC ефективен инструмент за отговорно управление на горите и гаранция за потребителите, че продуктите от сертифицирана дървесина произхождат от добре стопанисвани гори.


Австрийският дърводобивна компания гигант "Холциндъстри Швайгхофер" се е разделила със сертификата си за отговорно стопанисване на горите FSC (Forest Stewardship Council) след разкрития, че е замесена в незаконни сечи в Румъния, съобщава природозащитната организация WWF, една от екологичните организации, подали сигнала за нарушенията.


В отговор на подадения сигнал FSC сертификатът на компанията е суспендиран на 22 юни 2016 г. В края на май лицензът на сертифициращата фирма Quality Austria, работила с "Швайгхофер", също е бил суспендиран за срок от шест месеца.


Обвиненията срещу "Швайгхофер" са, че приема незаконна дървесина, докато в същото време си създава имидж на екологично отговорна компания. През 2015 г. природозащитникът Габриел Паун от румънската организация "Зелени агенти" засне със скрита камера камион, превозващ дървесина, добита от национален парк в Румъния, без документи до фабрика на компанията. В края на годината WWF внесе жалба във Федералното бюро по горите във Виена срещу "Швайгхофер" за нарушения на Регламента на ЕС за дървения материал и призова за пълно разследване на обвиненията към нея.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 442 Неутрално

  е вие в пазарджишко какво очаквате, то българи останаха ли там?

 2. 2 Профил на earthian
  earthian
  Рейтинг: 395 Гневно

  То само това горско стопанство да беше. Ами в Искърското дефиле? Територията на община Своге?

  В пустиня ли трябва да превърнем земята си, за да разберем, че в пясъците нищо не се ражда?!?!?!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  Като превърнем Земята в пустиня, пари няма да ни трябват, защото и нас няма да ни има. Алчността ще ни погуби. Не жалим нито природата , нито себе си.

 4. 4 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 389 Неутрално

  каква пустиня какви пет лева. тези еко терористи не смеят да излезат от жълтите павета защото ако отидат на терен ще ги линчуват. Пускат партенки тука за да си оправдаят заплатите, идващи от неизвестни източници - Владимир Владимирович, конкуренти и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK