"Бъди активен" е мотото на Деня на Дунав за 2016 г.

"Бъди активен" е мотото на Деня на Дунав за 2016 г.

© WWF-БългарияБъди активен" е мотото на Деня на река Дунав през 2016 г. Празникът за по-чиста и безопасна река се чества винаги на 29 юни през последните 22 години на международно сътрудничество във всички 14 държави по поречието на реката, а в България – през последните 13 години.


Целта на всички фестивали, събития и образователни игри, организирани през този ден в различните градове и държави по поречието, е една: да насочат общественото внимание към устойчивото използване на водите на Дунав и да насърчат живеещите в близост до реката да дадат своя принос в опазването на един от най-големите речни басейни в Европа и на притоците му.


Деня на Дунав ежегодно напомня, че независимо от различните ни култури и истории, ние имаме споделена воля и отговорност да защитим този общ ценен ресурс.
"Бъди активен" е мотото на Деня на Дунав за 2016 г.

© WWF-България


Най-дългата река в Европейския съюз, е изгубила 80% от заливните си територии и влажни зони през последните 150 години заради човешка намеса. Резултатът е спад на рибните запаси и популациите от диви животни, влошаване на качеството на водата и на способността да бъде абсорбирана от наводнения, напомнят от природозащитната организация WWF, която от години работи целенасочено за възстановяване на естествените екосистеми и видове във и край реката.


Празникът се отбелязва всяка година на 29 юни - датата, на която през 1994 г. е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав. Всяка година кампаниите преминават под различно мото.


За втора поред година фестивалът за изкуства по поречието й - The Bridge, ще бъде посветен на Дунав и ще включва поредица от занимания, които ще насърчат подрастващите да създават различни произведения на изкуството обвързани с опазването на реката.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK