Изкуствени гнезда ще връщат изчезналия черен лешояд

Как изглежда изкуственото гнездо, очакващо своя черен лешояд

© БДЗП

Как изглежда изкуственото гнездо, очакващо своя черен лешоядДве нови изкуствени гнезда на изчезналия преди десетилетия в страната черен лешояд сапоставени в началото на седмицата от екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). С тях експертите се надяват да върнат вида в България. Изграждането на гнездата е част от проекта "Опазване на белоглавия и черния лешояд в Родопите", осъществяван съвместно с фондация "По-диви Родопи".


Черни лешояди се срещат все още в националния парк Дадя в Северна Гърция, който се намира близо до границата с България. Това е единствената оцеляла колония на вида на Балканския полуостров, а концентрирането на птиците в един район повишава риска от изчезване.


Целта на новите гнезда е да привлекат птици, които да се установят в Източните Родопи и постепенно да се възстанови популацията на изчезналия преди три десетилетия вид в България.
За изкуствените гнезда


Гнездата представляват големи платформи, поставени в короната на стари дъбови дървета и се намират в четири специално подбрани места в Източните Родопи. Изкуствените гнезда са изработени от естествени материали и се доближават максимално до вида на естествените гнезда в природата.


Изграждането и поставянето на изкуствените гнезда в Родопите

© БДЗП

Изграждането и поставянето на изкуствените гнезда в Родопите


Поставят се на определено разстояние едно от друго, за да наподобяват максимално естествена колония на вида и да повишат атрактивността на мястото. Черните лешояди гнездят в колонии и инстинктивно търсят други птици от същия вид.


До края на седмицата експертите от БДЗП ще поставят още 2 гнезда от предвидените по проекта общо 15 гнезда в българската част на Родопите. Българският екип е подпомогнат от Марио Алварес, който е експерт по вида, подпомогнал завръщането на черния лешояд в Пиренеите.


Подбор на мястото


Местата са избрани чрез специално създаден модел, който включва редица фактори. Част от тях са исторически данни за присъствието на птиците по тези места, отдалечеността от населени места и пътища, наличие на храна в близост до гнездата, възраст на гората.


Избрани са територии със стръмни склонове със северно и източно изложение, откъдето масивните птици могат да излитат по-лесно. Експертите се надяват птиците да припознаят новите гнезда.


Изграждането и поставянето на изкуствените гнезда в Родопите

© БДЗП

Изграждането и поставянето на изкуствените гнезда в Родопите

Шанс за успех


Първата стъпка ще бъде черните лешояди от близката колония в националния парк Дадя в Гърция да ги използват за нощувка при посещенията им тук. Следващата стъпка ще бъде да се заемат от гнездящи двойки.
Допълнителни надежди дава и факта, че черния лешояд е сравнително гъвкав по отношение на избора си на места за гнездене. В най-близката до нас популация в Дадя в Гърция птиците правят гнездата си в короната на стари борове с чадъровидни корони.


В Испания видът изгражда гнездата си на борове и по вечнозелените коркови дъб, а в Монголия гнезди по скали или дори направо на земята.


В миналото в България черните лешояди са гнездили основно на стари дъбове. Плюс е и това, че на територията на Източните Родопи в България има изобилие от налична храна за разлика от гръцката част на Родопите, където добитъка намалява, а дивечът е с по-ниска численост.


Поставянето на гнездата се осъществява в рамките на петгодишен LIFE + проект "Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите", разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK