Изкуствени гнезда ще връщат изчезналия черен лешояд

Как изглежда изкуственото гнездо, очакващо своя черен лешояд

© БДЗП

Как изглежда изкуственото гнездо, очакващо своя черен лешоядДве нови изкуствени гнезда на изчезналия преди десетилетия в страната черен лешояд сапоставени в началото на седмицата от екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). С тях експертите се надяват да върнат вида в България. Изграждането на гнездата е част от проекта "Опазване на белоглавия и черния лешояд в Родопите", осъществяван съвместно с фондация "По-диви Родопи".


Черни лешояди се срещат все още в националния парк Дадя в Северна Гърция, който се намира близо до границата с България. Това е единствената оцеляла колония на вида на Балканския полуостров, а концентрирането на птиците в един район повишава риска от изчезване.


Целта на новите гнезда е да привлекат птици, които да се установят в Източните Родопи и постепенно да се възстанови популацията на изчезналия преди три десетилетия вид в България.
За изкуствените гнезда


Гнездата представляват големи платформи, поставени в короната на стари дъбови дървета и се намират в четири специално подбрани места в Източните Родопи. Изкуствените гнезда са изработени от естествени материали и се доближават максимално до вида на естествените гнезда в природата.


Изграждането и поставянето на изкуствените гнезда в Родопите

© БДЗП

Изграждането и поставянето на изкуствените гнезда в Родопите


Поставят се на определено разстояние едно от друго, за да наподобяват максимално естествена колония на вида и да повишат атрактивността на мястото. Черните лешояди гнездят в колонии и инстинктивно търсят други птици от същия вид.


До края на седмицата експертите от БДЗП ще поставят още 2 гнезда от предвидените по проекта общо 15 гнезда в българската част на Родопите. Българският екип е подпомогнат от Марио Алварес, който е експерт по вида, подпомогнал завръщането на черния лешояд в Пиренеите.


Подбор на мястото


Местата са избрани чрез специално създаден модел, който включва редица фактори. Част от тях са исторически данни за присъствието на птиците по тези места, отдалечеността от населени места и пътища, наличие на храна в близост до гнездата, възраст на гората.


Избрани са територии със стръмни склонове със северно и източно изложение, откъдето масивните птици могат да излитат по-лесно. Експертите се надяват птиците да припознаят новите гнезда.


Изграждането и поставянето на изкуствените гнезда в Родопите

© БДЗП

Изграждането и поставянето на изкуствените гнезда в Родопите

Шанс за успех


Първата стъпка ще бъде черните лешояди от близката колония в националния парк Дадя в Гърция да ги използват за нощувка при посещенията им тук. Следващата стъпка ще бъде да се заемат от гнездящи двойки.
Допълнителни надежди дава и факта, че черния лешояд е сравнително гъвкав по отношение на избора си на места за гнездене. В най-близката до нас популация в Дадя в Гърция птиците правят гнездата си в короната на стари борове с чадъровидни корони.


В Испания видът изгражда гнездата си на борове и по вечнозелените коркови дъб, а в Монголия гнезди по скали или дори направо на земята.


В миналото в България черните лешояди са гнездили основно на стари дъбове. Плюс е и това, че на територията на Източните Родопи в България има изобилие от налична храна за разлика от гръцката част на Родопите, където добитъка намалява, а дивечът е с по-ниска численост.


Поставянето на гнездата се осъществява в рамките на петгодишен LIFE + проект "Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите", разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  Това с гнездата е добре,ама има ли храна за тях.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Дааааа, голям проблем, черният лешояд го нямало !!! Да направят и големи надписи на черно-лешоядски да разбератчерните лешояди, че тези пари заради тях се усвояват. Трябва да се предвиди и охрана, да не би нЕкой бел лешояд или нещо друго да легне в това гнездо, щотооо.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  До коментар [#2] от "442":

  Ти какво искаш? Да отглеждаме само комунисти лешояди?

 4. 4 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  И аз точно това си пимислих. В статията пише, че тук имало храна в изобилие, за разлика от Гърция - да се чуди човек как гнездят тогава там, а тук - не. Освен това съм чел статии, според които именно изчезването на хранителните източници у нас води до изчезването на лешоядите като цяло.

 5. 5 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За колко милиона за тези две гнезда?

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 6. 6 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Вие такива се раждате, или това е влиянието на Чернобил?
  Храна има, в това число и заради подпомагането по европрограми на местни видове животни със целогодишна свободна паша.

 7. 7 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Една от причините за изчезването на лешоядите по нашите земи е политиката по избиването на считаните за вредители вълци, чакали и лисици с натровено месо. Веригата се затваря от лешоядът, който, сядайки да си похапне отровен вълк също се гътва. За това преди десетина години имаше европейски пари за отглеждане на каракачански кучета, които да пазят стадата от вълци. Проектът отече, парите някой ги прибра и т.н.
  Храна за лешояди има бол - проблемът е, че нашите всезнайковци смятат, че е нормално да се бъркат навсякъде.

  CONTADOR GRATUITO!
 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7234 Неутрално

  Хубава идея, стига да ги приемат лешоядите .

 9. 9 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "г-н Думанов":

  Това за тровенето на хищниците е вярно, но само една от причините за изчезването популацията на лешоядите, която не обяснява невъзстановяването на същата. Ако има храна бол, то тогава там гъмжи от трупове на едри животни! При положение, че изброените едри хищници, които отчасти също са мършояди, възстановиха популациите си по естествен път, защо това не се случи и с лешоядите. Птиците не са ограничени както бозайниците и могат спокойно да прелетят до Източните Родопи, след като там има много богата хранителна база.

 10. 10 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Ощу в далечните 89-90 та поставихме първите изкуствени гнезда в района на с. Качулка. На следващата година една двойка загнезди но не излюпиха и после не се пробваха.
  На ония на което им се привиждат във всичко милиони им препоръчвам да дойдат да ги усвоят.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK