За добрите намерения и една опитомена лястовичка

За добрите намерения и една опитомена лястовичка

© Спасителен център за диви животни в Стара ЗагораЛястовичка, която обича да каца на човешкото рамо и търси човешко присъствие. Птица с такива привички пристига в Спасителния център на "Зелени Балкани" преди броени дни. След като известно време е отглеждана от хора с добри намерения.


Тя е вече достатъчно голяма и може да лети, на нейната възраст лястовичките са вече самостоятелни. Но експертите в центъра бързо разбират, че тя вече е станала домашен любимец и това е проблем. В следствие на опитомяването тя не се асоциира със собствения си вид, а с хората.


От центъра първо са се опитали да я освободят, но тя е продължила да търси човешкото присъствие и след като каца на главите на няколко човека в близкия до Спасителния център квартал, се налага да си я приберат обратно.
"Въпреки опитите ни да я освободим и прекрасния й летеж, тя ще остане в центъра, защото търси човека, асоциира се с него и не може да се грижи сама за себе си," разказва Христина Христова от Спасителния център, на чието рамо лястовичката често каца.


За добрите намерения и една опитомена лястовичка

© Спасителен център за диви животни в Стара Загора


Ветеринарите няма да се откажат от опитите си да я върнат към естествения й начин на живот и среда "Ще се опитаме да оправим нещата, а дали ще успеем, само времето ще покаже."


Храната, която й дават по 4-5 пъти на ден са бели и брашнени червеи, накълцани на ситно. Но разнообразието, с което родителите хранят малките е значително по-богато и затова незаменимо.
За да не се стига до тук, специалистите съветват всички намерили диви птички да се обръщат към Спасителния център за диви животни, Регионалната екоинспекция (РИОСВ) или друга компетентна институция и да следват безпрекословно съветите на експертите.


За добрите намерения и една опитомена лястовичка

© Спасителен център за диви животни в Стара Загора

От центъра препоръчват също паднали и сирачетата-лястовички да бъдат качвани в гнезда на приемни родители, ако тяхното, собствено, от което са паднали е недостъпно. Христова уверява; "Имаме богат опит в това и сме абсолютно убедени в успеха на метода, тъй като качваме десетки бебета, постъпили в Центъра"


"Хората, които са я гледали са изключително добронамерени и са го направили от добри чувства. Ето защо им благодарим, но използваме случая да обърнем внимание, че подобни, добри, намерения, може да са пагубни за дивите животни. Затова призоваваме хората да четат и да търсят информация, да се обаждат за съвети," подчертава Христина Христова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Даа,понякога,когато правим добро,тези животни стават беззащитни към човешка агресия или опасностите на дивата природа.

 2. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Хем е мило и затрогващо как обича хората, хем е толкова тъжно, че това няма да й донесе нищо добро.

 3. 4 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Добрите намерения, не винаги
  са правилните !!!

 4. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Птиците по натура са диви,така че тази ласточка е много вероятно да се върне в природата.

 5. 6 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Неутрално
 6. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Любопитно

  За първи път чувам за опитомена лястовичка.Знам ,че врабчета и лястовички не се привързват към хората.

 7. 8 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Мило птиче, дано ветеринарите от центъра за диви животни успеят все пак да направят нещо за неговото успешно връщане там, където му е мястото. А то определено не е по главите на хората. Наистина, добрите намерения понякога водят до не толкова добри крайни резултати.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 8. 9 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Интересен от глерна точка на зенности случай.Лястовичето се чуства комфортно.Шансовете му да живее дълго са равни,ако не и по-добри от тези на дива лястовица.Единствения проблем е че няма да се размножи,но едва ли страда от това.Вида в дивата природа не е застрашен,и защо трябва да лишаваме видове,популации и индивиди от видове оределени от нас като диви,да влизат в симбиоза с човека

 9. 10 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Сладко поле.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  “От центъра препоръчват също паднали и сирачетата-лястовички да бъдат качвани в гнезда на приемни родители, ако тяхното, собствено, от което са паднали е недостъпно.”

  Не знам, моят опит е че това не е добра идея...
  Опитахме се да спасим едно лястовиче по този начин, но не беше прието! Хората в центъра иначе са много свестни. Обадихме им се за един зашеметен керкенез и реагираха много бързо!

  I Want To Believe
 11. 12 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 411 Неутрално

  сега разпределете мечките по апартаментите си че да могат хората спокойно да ходят в гората без да ги е страх, че ще бъдат изядени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK