След рекорден брой мъртви делфини, експерти говорят за "много сериозен проблем"

Един от намерените през последните дни мъртви китоподобни.

© Зелени Балкани

Един от намерените през последните дни мъртви китоподобни.За рекорден брой мъртви делфини, изхвърлени концентрирано в един регион само за три дни, алармираха от сдружение "Зелени Балкани" и предупреждават, че тенденцията от тази и миналата година говори за много сериозен проблем с този вид китоподобни по нашето Черноморие.


Само от петък до неделя (15-17 юли) експерти и доброволци на сдружението са регистрирали общо 35 изхвърлени на брега мъртви китоподобни на плажната ивица между Ахелой и Поморие. "Събираме данни за тези случаи вече над 5 години, но тези случаи от миналата и настоящата година определено са сигнал за извънредна ситуация и показват, че има изключително сериозен проблем със състоянието на муткура в Черно море", подчертават експертите.


След трагичния за делфините уикенд от РИОСВ–Бургас са преброили общо 21 мъртви делфина по Южното Черноморие и отчитат 60 подадени преди това сигнала за подобни смъртни случаи по Южното Черноморие. От екоминистерството ще проведат среща по темата, информира БНР. Вече са започнали проверки в морските общини, където са намерени тела на делфини, обясняват от ведомството. Междуведомствена група ще обсъжда всички измерения на проблема.
В същото време от началото на новия летен сезон активисти и специалисти нееднократно предупреждаваха, че тенденцията на масово измиране на делфини от вида муткур се повтаря от миналата година. През август на 2015 г. броя на мъртвите китоподобни стигна 250, а независимо разследване заключи, че най-вероятната причина е удушаване в рибарски мрежи.


През 2016 г. експерти от неправителствения сектор заявиха още в началото на сезона, че тази година ситуацията е много по-сериозна, и настояха за превантивен контрол срещу бракониерския риболов и превенция от страна на държавата, а "не събиране и преброяване на трупове". Доскоро обаче отговорните институции бяха на мнение, че броят на умрелите делфинчета е в рамките на нормата (по техни данни - 45, според "Да запазим Корал" над 60 преди седмица, сега вече актуалната статистика е над 90 - бел. ред.) и не предприемаха мерки за превенция или анализ на ситуацията.


И през последните трагични за делфините дни всички индивиди са от вида черноморски муткур (Phocoena phocoena relicta) – защитен вид, включен в приложение 2 и 3 на Закона за биологичното разнообразие, застрашен вид, включен в Международния Червен списък.


След рекорден брой мъртви делфини, експерти говорят за "много сериозен проблем"

© "Зелени Балкани"


За един тъжен уикенд на плажа


Всичко започва в петък, когато при редовния мониторинг за изхвърлени на брега китоподбни между Поморие и Ахелой, където английски доброволец Абигейл Килик регистрира рекордния за района брой от 8 мъртви муткура, разказват от сдружението.


На следващия ден експертите проверяват дали е възможна аутопсия на някой от труповете, тъй като в България има пристигнал румънски експерт, който работи със сдружение "Да спасим Корал". Натъкват се на два нови случая в най-северната част до къмпинг Ахелой.
До вечерта бройката за деня и по дългия над 5 км плаж достига "ужасяващите 16 изхвърлени на брега мъртви муткура – всичките млади индивиди с дължина от 61 до 77 см".


В неделя при оглед на градските плажове в Поморие рано сутринта в централната част на града попадат на изхвърлен муткур, този път е възрастен – единствения за тези 3 дни. При огледа е констатирано, че е станал жертва на бракониерска проява и са изрязани гръбните мускули на животното, т.нар. филета. Подаден е сигнал до дежурния в община Поморие и РИОСВ - Бургас.


По-късно на плажната ивица между Поморие и Ахелой морето продължава да изхвърля все нови и нови мъртви муткурчета. Общо в неделя експертите регистрират 11 случая.
Общия брой за тези 3 дни достига до 35 мъртви муткура.


През изминалата седмица от сдружение "Да спасим Корал" чрез групата във фейсбук "За Делфините" събират данни за над 20 случая по цялото крайбрежие.


Случаите с намерени мъртви делфинчета продължават и през тази седмица. Експертите наблюдават в морето още трупове и предполагат, че това, което регистрират на брега, е само една малка част от смъртните случаи и проблемът е изключително сериозен.


Реакцията на институциите


От началото на годината са констатирани 91 случая на мъртви делфини по българското Черноморие, а тенденцията за завишена смъртност се очертава заради случаите от отминалия уикенд, когато са били открити повече от 20 мъртви делфина, е сметката, която направи пред БНР Мирослав Калугеров, директор на дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ, след публикуваните в социалните мрежи фотографии на мъртви делфини между Ахелой и Поморие.


По думите на Калугеров обаче неправителствените сдружения не са се обърнали към компетентните органи и апелира гражданите да реагират бързо и да подават сигналите си своевременно. На страниците на РИОСВ са посочени денонощни зелени телефони за сигнали. "Забавяне в реакцията на екоинспекциите може да се получи, ако местността е недостъпна и е далече от централата на съответната инспекция," обяснява той.


По данни на РИОСВ във Варна и Бургас няма констатирани случаи, за които да съществуват съмнения за умишлено посегателство и упражнено насилие, а ако има такива съмнения, РИОСВ сигнализира органите на реда, посочи още Мирослав Калугеров.


Неправителствени организации предлагат монтирането на специални сензори на рибарските мрежи, които да отблъскват делфините и така техният живот да бъде спасяван, защото сега съществуват подозрения, че рибари осакатяват заплели се в мрежите им делфини, за да ги освободят, като така причиняват гибелта им.


Мирослав Калугеров увери, че случаите се следят стриктно и се отразяват в базите данни на РИОСВ. Конкретните причини за смъртта се установяват трудно, защото не всяко открито тяло позволява вземането на проби за аутопсия и в тези случаи от екземплярите се снемат единствено морфологични белези.


По Южното Черноморие, което е в обхвата на РИОСВ-Бургас (на юг от община Бяла, вкл.) броят на намерените мъртви делфини през 2015 г. е 56, 2014 г.- 21, 2013 г. - 47, 2012г. – 74 а, за 2011 г. – 20, отичтат на сайта на РИОСВ-Бургас.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Начинът за изследване на шелфа за нефт и газ е такъв, че го отнасят делфините.

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  А, нали беше в рамките на нормалното

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Ами да бяха ги открили тези проблеми, вместо само да говорят.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Както за всяко нещо, и тук цари пълно безхаберие от страна на държавата. Сякаш морето е някаква далечна екосистема и не засяга родната бюрокрация.

 5. 5 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Обществена тайна е че рибарите ги избиват, защото смятат, че са твърде много и изяждат рибата, ама ние да се правим, че не знаем защо има толкова трупове...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 6. 6 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 388 Неутрално

  а може би трябва да намалим рибарите

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Разстроено

  До коментар [#5] от "CINZANO":

  Рибарите избиват целогодишно а не сезонно. Това сега най вероятно е от "чистите" кафяви фекални води след началото на туристичестическия сезон.
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ- ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 673 Гневно
 9. 9 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#5] от "CINZANO":


  [quote#5:"CINZANO"]Обществена тайна е че рибарите ги избиват[/quote]
  А защо миналата година нямаше такъв ОГРОМЕН брой мъртви делфини?
  А по-миналата?
  Сигурно защото не се търсеше причина за оставката на Орешарски, а?

 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Удавянето при заплитане в мрежи вероятно не е единствената причина, защото нито рибарите са се увеличили , нито мрежите за да има фрапиращ вираж на смъртните случаи. Явно става дума за умишлени действия или сериозно екологично замърсяване. Такова безподобно гето сме , нищо не можем да запазим. Мутробетонът съсипа крайбрежието , простотията съсипа и акваторията. А тъкмо миналата година се бях зарадвал да видя морска видра в Черно море, както си плувах с маска и шнорхел ,направо щях да нагълтам вода от умиление, защото наистина не е честа гледка, много са игриви и любопитни и тогава се зарадвах, че може и да има подобрение в състоянието на фауната....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":


  [quote#7:"КМЕТ В СЯНКА"]Това сега най вероятно е от "чистите" кафяви фекални води[/quote]
  Ако е от мръсни води,
  по делфините няма да има рани!
  Виж снимките

 12. 12 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Натовските кораби и подводници са виновни. От военни кораби не остана място за делфините.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 13. 13 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#10:"Dr_Doolittle"]Мутробетонът съсипа крайбрежието , простотията съсипа и акваторията. [/quote]

  Нека си го кажем право в очи - частната инициатива съсипа крайбрежието и акваторията.

  И нека не излизаме с приказките, че това е нашенско явление, не не е.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dохкeflyt":

  раните може да са post mortem. необходима е аутопсия !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Черноморската екосистема е в необратим разпад и това, което виждаме са последните издихания на отделните елементи.
  Риба вече почти няма, и колкото по-няма риба, толкова по-безскрупулни стават рибарите за да се доберат до някакъв улов.
  Черно море се превръща в пустиня и вече е късно да бъде спасено.

 16. 16 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 902 Неутрално

  мъртви делфини през 2015 г. е 56, 2014 г.- 21, 2013 г. - 47, 2012г. – 74 а, за 2011 г. – 20, отичтат на сайта на РИОСВ-Бургас.

  Пичове, не е приятно, но това е нормална бройка!
  А Зелените балкани нека се заемат с много по-важния въпрос с чистотата на морските води. Ако те са чисти, ще има много-много-много повече риба изобщо, съответно и делфините ще са повече и по-едри!

 17. 17 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Решаващата причина за смъртта на морето не е нито безобразния риболов, нито "мутро-бетона".
  Истинският убиец са водите от Дунав, които вкарват мръсотията на цяла Европа, и което е най-лошо - торовете, с които се напояват земите и се отмиват и вливат в притоците.
  Азотните съединения размножиха планктона и преобърнаха цялото равновесие.
  Привнесените отвън рапани пък убиха естествения филтър - черноморската мида и така падна и последната защита.

 18. 18 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 738 Неутрално
 19. 19 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 497 Гневно

  ========================
  На страниците на РИОСВ са посочени денонощни зелени телефони за сигнали.
  ========================
  Коя точно страница на РИОСВ, понеже на:

  http://riosv.com/

  има една голяма зелена карта и само на Хасково може да се клика???

 20. 20 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dохкeflyt":
  Имаше и тогава, просто не се шумеше толкова много...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 21. 21 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 915 Любопитно

  Сонатрното търсене на газ и нефт побърква тези бозайници, които имат свръх чувствителност към звука и едни такива методи ги лишават от ориентация и кой знае още от какво.
  Но 'прогреса "преди всичко.Ама видов ден ще дойде и за съжаление ще страдат децата а не тези алчни и всеядно преяждащи от т.н. елит.

 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  “Неправителствени организации предлагат монтирането на специални сензори на рибарските мрежи, които да отблъскват делфините и така техният живот да бъде спасяван, защото сега съществуват подозрения, че рибари осакатяват заплели се в мрежите им делфини, за да ги освободят, като така причиняват гибелта им.”

   Aко сензорите пропъждат и отаналата риба, едва ли рибарите биха ги ползвали.

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2209 Любопитно

  [quote#15:"Явор Рг"]Черно море се превръща в пустиня и вече е късно да бъде спасено. [/quote]
  То и варненското езеро беше пустиня, пък като спряха соц.динозаврите в Девня и се оправи. Дори риба има, а водата не си сменя цвета по график... Та има шансове, просто трябва да пречим по-малко.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#13] от "kihano" и до коментар [#12] от "kihano":

  Морето мойто момченце е съсипано от комунистическо плиткоумие, както е видно от коментарите ти.
  Съветските комунисти съсипаха така преди и Каспийско море, а сега това чака и Черно.
  Помниш ли Чернобил комуноид и къде се изляха радиоактивните води от р. Днепър?

 25. 25 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До тази година не бях виждал изхвърлен, мъртъв делфин. Тази година само за 2 седмици видях четири. Всички между 50 и 70см. По нито един нямаше следи от нараняване, но... това не променя положението. Проблемът очевидно е много, много сериозен

 26. 26 Профил на materazzi
  materazzi
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Явор РГ ... ми да отклоним дунава направо към Егейско море .... още на Видин един канал до Солун и готово.Иначе сериозно ... и аз имах надежда за Българското черноморие ...на южното тя умря отдавна ...още 2005,6... на северното все още са добре нещата ... но не се знае докога!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK