Рекордна численост на редки видове птици има край Атанасовското езеро

Рекордна численост на редки видове птици има край Атанасовското езеро

© Спас Узунов, БДЗПРекордна численост на гнездящи дебелоклюни рибарки в историята на Атанасовско езеро са констатирали орнитолози. Само преди две години експертите обявиха радостната новина за завръщането на вида като гнездещ за езерото след дългогодишно отсъствие, а през 2016 г. новините са повече от положителни, съобщават от Българско дружество на птиците.


Между 90-110 двойки от вида са загнездили на обезопасените диги в резервата. Най-голямата численост преди това е наблюдавана през почти 40 години – през 1979 година, когато са загнездили 65 двойки.


Заедно с дебелоклюните рибарки по дигите са загнездили и около 20 двойки гривести рибарки - също рядък гнездящ вид през последните години и един от приоритетните за опазване в Атанасовско езеро.
Двата вида рибарки гнездят в компанията на около 200 двойки саблеклюни – един от емблематичните за лагуната видове.


Рекордна численост на редки видове птици има край Атанасовското езеро

© БДЗП


Защита срещу хищници


През тази година монтираните като защитна мярка пасивни системи срещу хищници, поставени на двете основни диги в резервата, на които гнездят птиците, работят успешно и ас възпрепятствали масовото навлизане на животни, обичайно за предишни години.


Наземните хищници са един от най-значимите отрицателни фактори за птиците в Атанасовско езеро, особено чакалите и скитащите и изоставени от стопаните си кучета, чиято численост непрекъснато се увеличава.


Новите защитни системи, които включват метална мрежа, опъната от двете страни на дигите, електропастири, плашила, различни светлинни, звукови и шумови дразнители бяха изградени от доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по проект "Солта на живота".


Рекордна численост на редки видове птици има край Атанасовското езеро

© БДЗП


На 15 юли експерти на БДЗП, които наблюдават езерото и ефекта от консервационните дейности по проекта върху обитателите, заедно с експерти от фондация "Биоразнообразие" наблюдават 47 вече добре оперени малки на дебелоклюни рибарки в колонията. "Това е много добър успех и вероятно тази цифра е силно занижена, поради факта, че този вид снася по 3 яйца и малките умело се крият в обрасналата със солянка дига, така те са трудни за наблюдение. Някои от тях вече са направили своя първи полет, а повечето ще напуснат успешно колонията до седмица, за да се подготвят самостоятелно за своето дълго пътешествие на юг към Африка, където ще прекарат зимата.


Консервационните дейности в Атанасовско езеро се осъществяват в рамките на проект "Солта на живота" на Българска фондация Биоразнообразие, който е финансиран от Програма LIFE+ на ЕК и се изпълнява в партньорство с БДЗП и "Черноморски солници" АД.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  И все пак новината е положителна, зарадвах й се.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK