Риболовът в зоните с делфини ще бъде забранен до седмица

Риболовът в зоните с делфини ще бъде забранен до седмица

© Георги КожухаровДо седмица ще бъде забранен риболовът на места, където има популации на делфини. Предвижда се и засилен контрол на риболова в тези забранени зони, както и документиране на престъпления срещу защитени видове. Обмислят се и промени в закона, с които да се ограничат определени видове риболов.


Това са някои от спешните мерки за защитата на китоподобните в българската част на Черно море, набелязани от отговорните министри, екозощитници и Гранична полиция по време на срещата, инициирана от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет в четвъртък, след като природозащитници алармираха за рекорден брой мъртви делфини, предимно малки, през последните седмици. И трите вида делфини (морска свиня, обикновен делфин и афала), които обитават Черноморието, са защитени по "Натура 2000" и по Конвенцията за биоразнообразие.


За забраната на риболова в определени зони съобщи след срещата министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БТА. До седмица Министерството на околната среда и водите ще обяви точни данни къде в Черно море се намират тези зони. Основната причина за смъртта на делфините е попадането им в рибарски мрежи.
Промени в закона


Подготвят се и промени в Закон за рибарство и аквакултури с цел да се ограничат различните видове риболов, които нарушават биологичното разнообразие.


По думите на премиера Борисов промените в закона ще бъдат обсъдени с неправителствени организации, преди да бъдат внесени в парламента. С тях ще се засили превенцията срещу нелегалния риболов и други практики, ощетяващи биоразнообразието в морето.


Според експертите причината за високата смъртност на бебета делфини в Черно море са дългите рибарски мрежи за улов на калкан на бракониери, които не се контролират от отговорните институции.


Рибарските мрежи ще бъдат оборудвани с акустични устройства, които да отблъскват младите делфини, информираха още от Министерския съвет. Според експерти подобни устройства струват около 500 лева.


Полицията в защита на делфините


Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че Гранична полиция ще използва катерите и техниката си за защита на делфините и контрол на риболова в забранените райони.
Наказателният кодекс предвижда и затвор до пет години при унищожаване на защитени видове, припомни още Ивелина Василева.


Гранична полиция ще участва в документирането на престъпленията срещу защитените видове.
"МВР има готовност, в областните дирекции във Варна и в Бургас има обучени разследващи полицаи и работници от криминална полиция в т.нар. звена, познати като "зоополиция". Те имат ценз да събират веществени доказателства по този вид престъпна дейност", обясни Костов.


Черната статистика


От началото на годината са открити 108 мъртви делфина по крайбрежието, от тях 77 по Южното Черноморие, цитира официална статистика министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Приблизителната популация на делфини в изключителната икономическа зона на България в Черно море е около 15 000 броя, съобщи експерт на МОСВ.


Риболовът в зоните с делфини ще бъде забранен до седмица

© Атанас Русев, "Да запазим Корал"


Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал" подчерта, че само 5 - 10 процента от мъртвите делфини в Черно море биват изхвърлени на брега, а на година загиват около хиляда делфини, което е цялата млада популация. Ако тенденцията се запази, след 15 години делфините в Черно море ще изчезнат, предупреди Русев.


Само през последните почивни дни бяха намерени 21 мъртви делфина, информира Мария Андреева, главен експерт в "Биоразнообразие, защитени територии и защитени зони" в РИОСВ – Бургас, пред агенция "Фокус". През последния месец са намерени по-голямата част от мъртвите делфини за тази година. Най-често те са от вида моткур, или т.нар. морска свиня – най-малкият екземпляр от трите вида черноморски делфини, които се срещат.


Открити са мъртви делфини по Южното Черноморие, чиито тела са с изрязани парчета месо, съобщава Радослава Бекова, ихтиолог към Института по океанология – Варна, пред агенция "Фокус". По думите й информацията, че телата са транжирани с цел консумация, е неофициална, но е факт, че са открити такива тела.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 219 Весело

  Делфините не са ли нещо като морски прасета? В смисъл що не ги ядем и без това са много.

  n/a
 2. 2 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 219 Весело

  [quote#1:"Grdimi"]що не ги ядем [/quote]

  gimmi all the minus baby

  n/a
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Все едно за първи път има умрели делфини. Все пак добре е, че ще се вземат някакви законови мерки срещу това избиване .

 4. 4 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#3] от "stedim":
  Закони си има. Мерки няма(ше).
  Да видим какво ще излезе накрая. Дано не са още умрели делфини, че с тази забрана рибарите направо ще стрелят на месо като видят нещо да шава в морето.

 5. 5 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 514 Весело

  [quote#1:"Grdimi"]В смисъл що не ги ядем и без това са много.[/quote]
  Те и кучетата и котките са много? Що не си хапнеш малко?

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 6. 6 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 770 Весело

  До коментар [#5] от "Bro":

  Ти са, 'що му даваш такива идеи? Като нищо и да пробва.

 7. 7 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Разбира се, както всяко друго действие на боковата шайка и тази е " след дъжд качулка " , но все пак, по-добре късно и т.н.

 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Чудно мислим как ще се справи водната милиция с тая мисия...пак всичко ще е на книга.
  Тук трябва да важат правилата от САЩ . Хванат лодка в нарушение: глоба, конфискация и капитана в панделата...ама не нам- тук милицията си е с бракониерите !

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Вместо:
  """конкурса „Направи селфи с европроект“""""
  ИАРА да се заеме с опазването на делфините.Не са нужни промени в закони,съвещания и тн.
  http://iara.government.bg/?p=14904

 10. 10 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 604 Неутрално

  "... причината за високата смъртност на бебета делфини в Черно море са дългите рибарски мрежи за улов на калкан на бракониери, които НЕ се контролират от отговорните институции..."

  Не се лъжете, Корупционен контрол има! Срещу няколко калкана при проверка, бракониерите продължават да тарашат морето за доходоносната риба.

 11. 11 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Long live King Boyko of House Bankya, First of His Name, Khal of Great Black Sea, Savior of Sea Pigs and Father of Highways!

 12. 12 Профил на wqq07306824
  wqq07306824
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Не са ли измислени някакви маяци ,които да ги пропъждат от мрежите?Подобно на тези за гризачи и други вредители в градината.Или пак икономии.Забрани за "измиване на ръцете"

 13. 13 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 393 Неутрално

  И как ще спрем турските бракониери?
  Докато не се потопят десетина турски гемии, а екипажите им се издавят няма да има управия. Тая паплач бракониерства почти в цяло Черно море (само в руската зона не влизат, защото там ги стрелят).

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4019 Неутрално

  Като идея много добре звучи,но важното е как реално ще се спазва тази забрана?!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на _brego_
  _brego_
  Рейтинг: 478 Любопитно

  Нали причината беше проучването за нефт и газ! Оня Русев миналата година такъв напоителен материал беше спретнал. Цяла десертация.
  Сега пък рибарите били...

  Аз съм един от шепата НЕГОДНИЦИ и искам твоята ОСТАВКА!! http://bgvolleyfans.org/
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Книжовник
  Книжовник
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Важното за една забрана е да има контрол и следване за нейното спазване. В България бреговата охрана е в окаяно състояние, минимален личен състав и лоша материална база. Въпросните зони за риболов са навътре в морето и от сушата е почти невъзможно да се определи дали въпросният риболовен съд се намира в нея или извън нея. А бракониерството в България е пословично. Не случайно популацията на морски миди рязко спадна.

 19. 19 Профил на kenedy
  kenedy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В България постояно се лови маломерна риба или чрез забранени методи. Контролиращите органи не предприемат необходимите мерки.

 20. 20 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 367 Неутрално

  На мен малко нещо не мие много ясно. Доказано ли е, че причината за умрелите делфини е риболовът? Ако не е това което се прави в момента е поредната доза безумие, което ще остави стотици рибари без прехрана. Не разбирам и как толкова години проблемите между рибарите и делфините са се решавали без промени в закона и пълни забрани, а сега това излиза като видиш ли единствено решение? До колкото съм запозната, всъщност не делфините страдат от рибарите, а е обратното, защото делфините разкъсват мрежите и съсипват улова. Така че проблемът не са рибарите както подскачат зелените еколози, а бракониерите, които използват непозволени методи за риболов. Направо генерално да забраним риболова и така няма да има никакви проблеми, а? Чудя се на Борисов как иска държавата да не тъне в протести при положение, че само един еколог да проплаче нещо и целият държавен апарат се струпва да му решава проблемите. Сега едва ли не се получава така, че полицията ще пази делфините, а нас няма кой да ни пази. Явно в България ако си зелен или еколог ти се обръща внимание веднага, ако си обикновен рибар, те остават да умираш от глад.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK