ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Риболовът в зоните с делфини ще бъде забранен до седмица

Риболовът в зоните с делфини ще бъде забранен до седмица

© Георги КожухаровДо седмица ще бъде забранен риболовът на места, където има популации на делфини. Предвижда се и засилен контрол на риболова в тези забранени зони, както и документиране на престъпления срещу защитени видове. Обмислят се и промени в закона, с които да се ограничат определени видове риболов.


Това са някои от спешните мерки за защитата на китоподобните в българската част на Черно море, набелязани от отговорните министри, екозощитници и Гранична полиция по време на срещата, инициирана от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет в четвъртък, след като природозащитници алармираха за рекорден брой мъртви делфини, предимно малки, през последните седмици. И трите вида делфини (морска свиня, обикновен делфин и афала), които обитават Черноморието, са защитени по "Натура 2000" и по Конвенцията за биоразнообразие.


За забраната на риболова в определени зони съобщи след срещата министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БТА. До седмица Министерството на околната среда и водите ще обяви точни данни къде в Черно море се намират тези зони. Основната причина за смъртта на делфините е попадането им в рибарски мрежи.
Промени в закона


Подготвят се и промени в Закон за рибарство и аквакултури с цел да се ограничат различните видове риболов, които нарушават биологичното разнообразие.


По думите на премиера Борисов промените в закона ще бъдат обсъдени с неправителствени организации, преди да бъдат внесени в парламента. С тях ще се засили превенцията срещу нелегалния риболов и други практики, ощетяващи биоразнообразието в морето.


Според експертите причината за високата смъртност на бебета делфини в Черно море са дългите рибарски мрежи за улов на калкан на бракониери, които не се контролират от отговорните институции.


Рибарските мрежи ще бъдат оборудвани с акустични устройства, които да отблъскват младите делфини, информираха още от Министерския съвет. Според експерти подобни устройства струват около 500 лева.


Полицията в защита на делфините


Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че Гранична полиция ще използва катерите и техниката си за защита на делфините и контрол на риболова в забранените райони.
Наказателният кодекс предвижда и затвор до пет години при унищожаване на защитени видове, припомни още Ивелина Василева.


Гранична полиция ще участва в документирането на престъпленията срещу защитените видове.
"МВР има готовност, в областните дирекции във Варна и в Бургас има обучени разследващи полицаи и работници от криминална полиция в т.нар. звена, познати като "зоополиция". Те имат ценз да събират веществени доказателства по този вид престъпна дейност", обясни Костов.


Черната статистика


От началото на годината са открити 108 мъртви делфина по крайбрежието, от тях 77 по Южното Черноморие, цитира официална статистика министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Приблизителната популация на делфини в изключителната икономическа зона на България в Черно море е около 15 000 броя, съобщи експерт на МОСВ.


Риболовът в зоните с делфини ще бъде забранен до седмица

© Атанас Русев, "Да запазим Корал"


Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал" подчерта, че само 5 - 10 процента от мъртвите делфини в Черно море биват изхвърлени на брега, а на година загиват около хиляда делфини, което е цялата млада популация. Ако тенденцията се запази, след 15 години делфините в Черно море ще изчезнат, предупреди Русев.


Само през последните почивни дни бяха намерени 21 мъртви делфина, информира Мария Андреева, главен експерт в "Биоразнообразие, защитени територии и защитени зони" в РИОСВ – Бургас, пред агенция "Фокус". През последния месец са намерени по-голямата част от мъртвите делфини за тази година. Най-често те са от вида моткур, или т.нар. морска свиня – най-малкият екземпляр от трите вида черноморски делфини, които се срещат.


Открити са мъртви делфини по Южното Черноморие, чиито тела са с изрязани парчета месо, съобщава Радослава Бекова, ихтиолог към Института по океанология – Варна, пред агенция "Фокус". По думите й информацията, че телата са транжирани с цел консумация, е неофициална, но е факт, че са открити такива тела.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK