Европейската комисия ще съди България за защитата на птиците в Рила (допълнена)

Европейската комисия ще съди България за защитата на птиците в Рила (допълнена)

© Красимир ЮскеселиевЕвропейската комисия започва дело срещу България в Съда на Европейския съюз заради неосигуряване на защитени зони за дивите птици в Рила. Това съобщи ЕК в публикувано изявление до медиите, цитирано от БТА.


Въпреки предупреждението на Комисията, отправено през октомври 2014 г., свързано с нуждата от разширяване на обхвата на защитените зони, България не е изпълнила това задължение. Затова ЕК започва дело пред Съда на ЕС, мотивират се от комисията.


Делото е свързано с неизпълнение на задължението за опазване на уникалните местообитания и на важни видове птици. Българските власти не са разширили зоната, поставена под специална защита, за да се предпазят по необходимия начин застрашените видове диви птици.
Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров, и е сред най-ценните площи в страната и в ЕС за опазването на 20 уязвими вида птици. Съгласно европейското законодателство за опазването на дивите птици държавите от съюза са длъжни да определят специални защитени зони за опазване на застрашените от изчезване видове, на уязвимите към промените в местообитанията им птици или на птиците, определени като редки или нуждаещи се от особена грижа.


До момента България е поставила правилно 72 процента от зоната под особена защита. Не са обхванати обаче важни части от местообитанията на 17 застрашени вида птици, включени в приложение от директивата.


Кои са застрашените видове


Така се застрашават видове като пернатоногата кукумявка (Aegolius funereus) и врабчовата кукумявка (Glaucidium passerinum), както и белогърбият кълвач (Dendrocopos leucotos), трипръстият кълвач (Picoudes tridactilus), лещарката (Bonasa bonasia) и черният кълвач (Dryocopus martius).


През януари 2016 г. Европейският съд се произнесе срещу България по сходно дело за определянето и опазването на Калиакра - друга важна зона от значение за опазването на птиците в района Южна Добруджа.


В изявлението на Комисията се подчертава, че в Европа някои видове диви птици изчезват. Това явление нарушава биологичното равновесие и е сериозна заплаха за природата.


С директивата се забраняват дейности, с които пряко се застрашават птици, например умишленото убиване или улавяне, разрушаването на гнезда и преместването на яйца, както и търговията с живи или мъртви птици. В документа се обръща особено внимание на опазването на местообитанията на застрашените и мигриращите птици, най-вече чрез обособяването на защитени зони.


МОСВ: Отложихме решението за "Рила-буфер" с две години


Като реакция, от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че финалното решение на българската държава за новата защитена зона "Рила-буфер" ще бъде взето след две години.
Обвинението на ЕК се отнася до това, че територията на защитената зона "Рила" за опазване на дивите птици не е определена така, че да съвпада с територията на Орнитологично важно място (ОВМ) "Рила", обясняват от ведомството.


От МОСВ наблягат на факта, че определянето на териториите като защитени зони от мрежата Натура 2000 се основава единствено на научни данни.


Предложенията се разглеждат от Националния съвет за биологично разнообразие (НСБР) – консултативен орган към МОСВ, съставът му включва представители на научни и академични институти, заинтересованите министерства и ведомства, и неправителствени природозащитни организации.


Ведомството припомня по дати как се развил казуса. Списъкът на защитените зони с техния териториален обхват, предложен от МОСВ, е приет от Министерския съвет през 2007 г. За да отговори на наказателната процедура, започнала година по-късно, през 2011 г. България допълва списъка с нова защитена зона "Рилски манастир" за опазване на дивите птици. Така 72% от територията на орнитологично важно място е включена в границите на защитените зони.


"ЕК продължи да настоява цялата територия на ОВМ да бъде определена като защитена зона, въпреки че в разменената многократно кореспонденция през годините страната ни защитаваше обоснована позиция за достатъчност на екологичната мрежа," посочват в съобщението си до медиите от МОСВ.


През март 2016 г. Консултативният орган на министерството разглежда предложение на неправителствена организация за определяне на нова защитена зона в ниската част на Рила. Внесени са били и "аргументирани с научни данни становища от различни институции, научни организации и кметовете на засегнатите общини".


Тогава НСБР взима решение, да отложи разглеждането на документацията за новопредложената защитена зона "Рила-буфер" за извършване на допълнителни проучвания. Те трябва да бъдат възложени на експерти, които не са участвали в изготвянето на предложението, както и не са участвали в подготовката на представените за заседанието становища. Допълнителните проучвания трябва да бъдат извършени в срок до 2 години.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  На тея вече им станаааме любимата боксова круша. Скоро ще ни осъдят и за българите, че и към тях мутрите се отнасят безхаберно.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Весело

  Вие съдите-ние плащаме.

 3. 3 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 521 Неутрално
 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Европейската комисия започва дело срещу България в Съда на Европейския съюз заради неосигуряване на защитени зони за дивите птици в Рила.

  Дребна работа. Народът подсигури наследниците на Косьо Самоковеца, та това ли?

 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  ...Това явление нарушава биологичното равновесие и е сериозна заплаха за природата......,,може и така да е,но бюрократичната ЕК не си гледа важните теми........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 411 Неутрално

  ЕЗаради такива глупости още страни ще екзитнат ЕС.
  Съюза има огромни проблеми с икономиката и незаконната миграция и тероризма, а те ......

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Идеална тема за евроскептиците - честно казано, и на мен понякога ми идва в повече, въпреки че нямам нищо против опазването на каквото и да било ... милиарди животински и растителни видове са изчезвали, други пък са се появявали ... желая приятни срещи с "врабчевата кукумявка"

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Европейските чиновници така и не стоплиха, че точно с тези безумни и почти безмислени ходове само наливат вода в мелницата на евро-скептиците...

  Умен и красив жълтопаветник.
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  И с останалите кукумявки също, да не си помислите нещо

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Весело

  До коментар [#7] от "роджър":

  Едни стотина млн. ще оправят нещата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#8] от "WALL-E":

  И аз мисля така.
  Първо трябва да се погрижат за хората.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  "България не е изпълнила това задължение."
  А какви задължения е изпълнила България. Нашата мафия само се прави, че ще изпълнява , иначе си прави, каквото си иска.

 13. 13 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Като начало трябва да се спрат лифтовете към алпийската част на планината извън ски пистите , да се забрани изнасянето на пияниците с коне и джипове .

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Любопитно

  а каква ли е реакцията на това , незнайно защо крито от някои медии
  "Полският министър на вътрешните работи Мариуш Блашчак заявил, че страната няма да приема бежанци и мигранти от Близкия изток и Северна Африка заради високия риск от тях.

  Според него последните събития в Европа са „наука“ за Полша. Трагедията в Ница и наличието на толкова много бежанци от въпросите два региона за резултати от политиката на „мулти-култи“, провеждана от Запада, смята Блашчак.

  Полша няма да приеме бежански квоти, защото това ще стане „механизъм, който ще породи още мигрантски вълни и ще повиши заплахите“, заяви министърът пред Полското радио. Той разказа за опита на полските граничари, „които неведнаж са се сблъсквали с подправени документи“. Въз основа на тези факти взех решение да не приемаме тези хора, защото рискът е твърде висок. За нас науката след това (атентата в Ница - ред.) е да не се съгласяваме на приемането на бежанци от Близкия изток и Северна Африка“, отбеляза министърът.

  “Факт е, че политиката на „мулти-култи”, а също политкоректността донесоха трагични плодове“, посочи още той. „Фактите са такива, че във Франция има огромна група мюсюлмани и част от тях е агресивно настроена към културата на страната, в която са пристигнали те или техните бащи и деди“, добави Блашчак. Според него предприеманите от френските власти действия "не са адекватни на заплахите" "
  застрашават ли по този начин поляците "Това явление нарушава биологичното равновесие и е сериозна заплаха за природата."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#5:"sto67nes"]бюрократичната ЕК не си гледа важните теми.[/quote]

  Доста хора работят там и си има такива за всичко.

  От всички доводи този, че имало по-големи проблеми, винаги ми е бил най-тъп. По тая логика, докато има дори и един проблем дори и съвсем малко по-важен от останалите, цялата държава и целия свят трябва да спрат да се занимават с всичко останало.

 16. 16 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 388 Неутрално

  в ЕК има предостатъчно комисии, за да се занимават буквално с всичко...даже и с големи глупости се занимават, но е твърде субективно да се зареже едно, щото някой е казал, че друго е по-важно...а ако БГ не си е спазила задълженията, то тогава да ни съдят. Не разбирам обаче защо не се коментира липсата на отговорност от страна на тези, които допускат задълженията да не спазват...схемата управляващите да си действат (или бездействат) както искат, защото уж сме ги избрали, а народът да плаща грешките на тези, които уж е избрал, е доста изкривена и не виждам нищо демократично в нея...както и нищо, което да уплаши управляващите да не повтарят подобни грешки...и не на последно място, народът гледа подобни "пропуски", но отговорност от своите избранници не търси особено (с малки изключения) - народът обича да коментира във форумите...еми, няма да се оправим...дай сеир на българите и далавера...

 17. 17 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Министърът на околната среда Ивелина Василева би трябвало да подаде оставка за несправяне с работата си и обслужване на заменкаджии!
  Ето защо тя не обявява Рила буфер - http://forthenature.org/cases/27

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander97":

  Вие май се правитена забравили, чий инкасатор беше Косьо Самоловеца?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 426 Весело

  А бочу днеска разреши един изклЮчително важен и съдбовен за държавата проблем-защити делфините . И им забрани да умират

 20. 20 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Добра новина за българската природа! За съжаление отново идва от Брюксел срещу безобразията на мутренския филиал на кремъл мнимо наречен "българско" правителство...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на Cymbaline
  Cymbaline
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#6] от "zheravna":

  Същите доводи ще ви изложат от полицията, когато ви откраднат колата: "Ако знаехте само какви престъпления имаме, вие тук с някаква кола ни занимавате".

  "Before you play two notes, learn how to play one note... and don't play one note unless you've got a reason to play it.
 22. 22 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 475 Неутрално

  затова ли сапаревския кмет бърза да изсече последните вековни дървета по пътя за Рилски езера, за да унищожи видовете птици, които налагат обявяването на Рила-буфер?

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK