Европейската комисия ще съди България за защитата на птиците в Рила (допълнена)

Европейската комисия ще съди България за защитата на птиците в Рила (допълнена)

© Красимир ЮскеселиевЕвропейската комисия започва дело срещу България в Съда на Европейския съюз заради неосигуряване на защитени зони за дивите птици в Рила. Това съобщи ЕК в публикувано изявление до медиите, цитирано от БТА.


Въпреки предупреждението на Комисията, отправено през октомври 2014 г., свързано с нуждата от разширяване на обхвата на защитените зони, България не е изпълнила това задължение. Затова ЕК започва дело пред Съда на ЕС, мотивират се от комисията.


Делото е свързано с неизпълнение на задължението за опазване на уникалните местообитания и на важни видове птици. Българските власти не са разширили зоната, поставена под специална защита, за да се предпазят по необходимия начин застрашените видове диви птици.
Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров, и е сред най-ценните площи в страната и в ЕС за опазването на 20 уязвими вида птици. Съгласно европейското законодателство за опазването на дивите птици държавите от съюза са длъжни да определят специални защитени зони за опазване на застрашените от изчезване видове, на уязвимите към промените в местообитанията им птици или на птиците, определени като редки или нуждаещи се от особена грижа.


До момента България е поставила правилно 72 процента от зоната под особена защита. Не са обхванати обаче важни части от местообитанията на 17 застрашени вида птици, включени в приложение от директивата.


Кои са застрашените видове


Така се застрашават видове като пернатоногата кукумявка (Aegolius funereus) и врабчовата кукумявка (Glaucidium passerinum), както и белогърбият кълвач (Dendrocopos leucotos), трипръстият кълвач (Picoudes tridactilus), лещарката (Bonasa bonasia) и черният кълвач (Dryocopus martius).


През януари 2016 г. Европейският съд се произнесе срещу България по сходно дело за определянето и опазването на Калиакра - друга важна зона от значение за опазването на птиците в района Южна Добруджа.


В изявлението на Комисията се подчертава, че в Европа някои видове диви птици изчезват. Това явление нарушава биологичното равновесие и е сериозна заплаха за природата.


С директивата се забраняват дейности, с които пряко се застрашават птици, например умишленото убиване или улавяне, разрушаването на гнезда и преместването на яйца, както и търговията с живи или мъртви птици. В документа се обръща особено внимание на опазването на местообитанията на застрашените и мигриращите птици, най-вече чрез обособяването на защитени зони.


МОСВ: Отложихме решението за "Рила-буфер" с две години


Като реакция, от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че финалното решение на българската държава за новата защитена зона "Рила-буфер" ще бъде взето след две години.
Обвинението на ЕК се отнася до това, че територията на защитената зона "Рила" за опазване на дивите птици не е определена така, че да съвпада с територията на Орнитологично важно място (ОВМ) "Рила", обясняват от ведомството.


От МОСВ наблягат на факта, че определянето на териториите като защитени зони от мрежата Натура 2000 се основава единствено на научни данни.


Предложенията се разглеждат от Националния съвет за биологично разнообразие (НСБР) – консултативен орган към МОСВ, съставът му включва представители на научни и академични институти, заинтересованите министерства и ведомства, и неправителствени природозащитни организации.


Ведомството припомня по дати как се развил казуса. Списъкът на защитените зони с техния териториален обхват, предложен от МОСВ, е приет от Министерския съвет през 2007 г. За да отговори на наказателната процедура, започнала година по-късно, през 2011 г. България допълва списъка с нова защитена зона "Рилски манастир" за опазване на дивите птици. Така 72% от територията на орнитологично важно място е включена в границите на защитените зони.


"ЕК продължи да настоява цялата територия на ОВМ да бъде определена като защитена зона, въпреки че в разменената многократно кореспонденция през годините страната ни защитаваше обоснована позиция за достатъчност на екологичната мрежа," посочват в съобщението си до медиите от МОСВ.


През март 2016 г. Консултативният орган на министерството разглежда предложение на неправителствена организация за определяне на нова защитена зона в ниската част на Рила. Внесени са били и "аргументирани с научни данни становища от различни институции, научни организации и кметовете на засегнатите общини".


Тогава НСБР взима решение, да отложи разглеждането на документацията за новопредложената защитена зона "Рила-буфер" за извършване на допълнителни проучвания. Те трябва да бъдат възложени на експерти, които не са участвали в изготвянето на предложението, както и не са участвали в подготовката на представените за заседанието становища. Допълнителните проучвания трябва да бъдат извършени в срок до 2 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK