Експерти проверяват сигнали за мъртва риба във Варненското езеро

Експерти проверяват сигнали за мъртва риба във Варненското езеро

© Дневник



Два сигнала за мъртва риба в Белославско езеро във Варна са били проверени днес на място от експерти на басейнова дирекция "Черноморски район" и ИАРА. За проверката са съдействали от Регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда. Това потвърдиха пред "Дневник" от басейновата дирекция.


При направения оглед – на площ от около 5 км в акваторията на езерото, са били открити екземпляри от мъртва кая, съобщава варненският сайт petel.bg.


Според бургаската медия, не са установени брегови източници на замърсяване, както и наличие на мазни петна от разливи на нефтопродукти.




Взетата водна проба в района на Ферибота пред Белослав и пред с. Страшимирово ще бъде изследвана по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, разтворен кислород, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати, общ фосфор и електропроводимост.
Вероятната причина за измиране на рибата в района е изключително ниското съдържание на разтворен кислород и високата температура на водата, явление което се наблюдава в края на лятото. Резултатите по останалите показатели се очакват след приключване на анализите.
Само преди броени дни (в петък, 12 август) експерти от Регионалната инспекция по околата среда и водите – Бургас също извършиха проверка по сигнал за изплувала мъртва риба в река Караагач край град Китен.


Все още няма готови резултати от проверката, при която бяха взети проби от водата в ръкав Писменово при брод на десен бряг. Водата е била с кафявозелен цвят и мирис специфичен за гнилостни процеси, констатират експертите, но не отчитат мирис на битовофекални води. Измерено е ниско моментно състояние на кислород. Наблюдава се голямо количество мъртва риба – белица и единични бройки кефал.


Според данни на сигналоподаватeля това състояние се наблюдава от 3-5 дена преди подаването на сигнала. РИОСВ-Бургас ще сезира за случая Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Бълграската агенция по безопасност на храните.


От любителско видео, за което се твърди, че е заснето в една от закътаните зони на реката, се вижда, че районът e побелял от мъртва риба.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на The Core
    The Core
    Рейтинг: 810 Неутрално

    Пак малко спестена информацийка, стил "от Дневник"...

    От контролираните показатели на място са отчетени:

    pH - 8.25

    температура на водата - 26°С

    съдържание на разтворен кислород на повърхността - 0.91 мг/л, при норма от 6.00 мг/л, а в дълбочина - 0.79 мг/л.

    Вероятната причина за измиране на рибата в района е изключително ниското съдържание на разтворен кислород и високата температура на водата, явление което се наблюдава в края на лятото.

    Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
  2. 2 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9052 Неутрално

    Всяко лято става така, а мъртвата кая е пласирана по заведенията, за да хапват софиянци ''рибка''с '' би'чка.

    karabastun1@abv.bg
  3. 3 Профил на The Core
    The Core
    Рейтинг: 810 Весело

    До коментар [#2] от "karabastun":

    Ма що ги светваш?
    Ядат и морски котки за калкан, ама по-добре да не знаят!

    Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK