Белоглавият лешояд е успешно възстановен в България

Белоглавият лешояд е успешно възстановен в България

© БДЗППрез 2015 г. се излюпва първото малко на белоглав лешояд в Стара планина, това не се е случвало повече от 60 години насам. През 2016 г. "Зелени Балкани" вече имат пет успешно отгледани малки в Източна Стара планина – Сливен и Котел, четири във Врачански Балкан и два в Кресненския пролом, Пирин.


"С това считаме видът за успешно възстановен в Стара планина и Пирин," обявиха еколозите на пресконференция за отбелязване на този голям природозащитен успех. Общо загнездилите двойки в тези райони са около 25, и заедно с тези от дивата популация в Източни Родопи) броят на вида в страната вече е над 100 двойки, а територията му на обитание се е увеличила с около 200%.


Завръщането на белоглавите лешояди в Стара планина, Кресна и Пирин е плод на 15-годишни обединени усилия на природозащитниците от Зелени Балкани, Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици.
За белоглавия лешояд


В Европа извън Иберийския полуостров гнездят под 1 000 двойки на белоглав лешояд на изолирани места, като в много страни популацията му е изчезнала. Уникалната екологична роля на лешоядите като "санитари в природата" мобилизира усилията на природозащитниците и в редица страни като Франция и Италия има програми за възстановяването на вида от райони в които е изчезнал. Работата на Балканите е част от Балкански план за опазване на лешоядите, осъществяван координирано във всички страни на полуострова, плод на мащабно международно сътрудничество.


Белоглавият лешояд е успешно възстановен в България

© По-диви Родопи


До първата половина на ХХ век видът е често срещан във всички части на България, като гнезди дори на скалите на Калиакра. В средата на същия век поради избиване и използване на отрови, намалява и през 1971 г. е обявен за изчезнал от страната. През 1978 в Източни Родопи бива открита малка самовъзстановила се колония от 28 птици и 1-2 гнездещи двойки.


Вследствие на активни природозащитни дейности през 2015 г. популацията на вида достига 75 двойки. До 2010 г., в България белоглавият лешояд гнезди само по долината на река Арда в Източни Родопи.


Кампания след успеха


Българските природозащитници ще отбележат успеха с международна кампания, като малките лешоядчета ще имат кръстници от осем европейски страни, а посланиците на 4четири държави ще получат почетни грамоти.


"Опазвайки лешоядите и работейки за възстановяне на техните местообитания и пасищното животновъдство, ние работим и за икономически изостанали райони в страната. Така опазването на биоразнообразието, устойчивото регионално развитие и производството на здравославна храна, вървя ръка за ръка", казва Елена Стоева – ръководител на проекта на "Зелени Балкани" за опазване на лешоядите.


"В момента в страната работят само два екарисажа. Труповете от цялата страна трябва да пътуват натам, къето струва на икономиката и стопаните милиони левове. Лешоядите "вършат" тази работа напълно безплатно, пести се човешкото време и въглеродни емисии, обясни екологът Емилиян Стойнов от Фонда за дивата флора и фауна и така припомни защо е важно да опазваме лешоядите .


Николай Ненчев - директор на ПП "Врачански Балкан" получи награда за личния си принос за завръщането на белоглавия лешояд в тази част на Стара планина. Едно от новоизлюпените тази година малки е кръстено Ники в негова чест.


Програмата за завръщането на вида в Стара Планина и Кресненския пролом/Пирин, продължава вече над 10 години, но най-интензивната фаза започва през 2010 г. с усилията на трите организации и с подкрепата на международни донори като Франкфуртското Зоологическо Дружество, Германската агенция за опазване на околнта среда, Програма ЛАЙФ на ЕС и частни донори, като Приятелите на Зоопарк Виена (Австрия) и Биопарк Де Доуе (Франция), Фондацията за опазване на лешоядите и регионалните правителства на Андалусия, Кастиля и Леон и Екстремадура в Испания.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Този въобще чува ли се какви простотии плещи ???
  В момента в страната работели само два екарисажа. Труповете от цялата страна трябва да пътуват натам, което струвало на икономиката и стопаните милиони левове. Лешоядите "вършат" тази работа напълно безплатно, пести се човешкото време и въглеродни емисии, обясни екологът Емилиян Стойнов от Фонда за дивата флора и фауна. УЖАААААС. Е гати нещастниците.

 2. 2 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Отлична новина!
  Но балансът е много крехък, и е дълг на всички нас да пазим тези птици и пресичаме злоумишлени действия.

 3. 3 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 430 Любопитно

  [quote#1:"442"]Този въобще чува ли се какви простотии плещи ??? [/quote]

  Може ли по-подробно за този ужас, напишете какво ви смущава.
  Явно разбирате от тези неща или най-малкото работите в тази сфера.

 4. 4 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#3] от "destino":

  Смущаващо е това, че според този еколог лешоядите спокойно могат да вършат работата на екарисажите.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#2] от "destino":

  КАКВО МЕ СМУЩАВА ЛИ !!! Смущава ме, че казва, че лешоядите едва ли не ще изядат отпадъците на кланици и подобни предприятия и като имаме лешояди мършата няма нужда да се гори в екарисажи. ЕТО ТОВА МЕ СМУЩАВА.

 6. 6 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Добра новина, дано да има повече такива!

  П.п. Изказването за екарисажите е меко казано предозирано, можеше да се мине и без него...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Поздравления на всички природозащитници, успели да постигнат наистина нещо чудесно.
  Инак политически лешояди и сега са най-вече по поречието на река Арда

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#4] от "sbk":
  Нищо смущаващо няма. Проблем е, когато работата на лешоядите се върши от екарисажите. Еколога говори за умрели животни сред природата, не за кланиците и животновъдните стопанства.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":


  До коментар [#6] от "CINZANO":

  Хора, четете с разбиране. Лешоядите няма да ядат мършата на кланици и ферми. Екарисажите ще си вършат работата.
  Изказването не е пресилено, защото ако една крава умре в балкана, вместо да се организира извозване, ще бъде по естествен начин изядена.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Със 6 (ШЕСТ) броя излюпени са успели да възстановят вида!!!!!!!!!!
  Ебати самочувствието!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. 11 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Има хора, които с целенасоченост и постоянство продължават да вършат работа, за която рядко разбираме, но и която ни помага да се възпитаваме като любители-еколози, да уважаваме околната среда и това да го предаваме на децата си, а не да гледам летящи фасове по улиците, пликове по планините и пластмасови бутилки по плажовете.

  generator
 12. 12 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 482 Неутрално

  А не, моя грешка - 12 са! Едно през 2015 и 11 през 2016 г.
  С дванадесет пиленца са възстановили вида...................

 13. 13 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 430 Весело

  [quote#5:"442"]и като имаме лешояди мършата няма нужда да се гори в екарисажи. [/quote]

  Да, наистина е така. Когато има лешояди, естественната мърша се чисти от нея.
  Продължавам да не разбирам прибързаният ви ужас, и не искам да влизам в полемика.

 14. 14 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 467 Весело

  В България наистина има два екарисажа - един край Варна и един в Шумен. Преди две години заради липса на средства спря работа този в Шумен. Не знам какво е положението в момента.

 15. 15 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gopeто":
  Умряла крава (овца) в балкана никой не транспортира до екарисаж, а директно отива за храна на птици и чакали. Лошото е, че са много малко умрелите животни и този тип твари нямат препитание.
  Най-вероятно, поради липса на храна, тази година видях чакали на 1 км от морето. Само на комшията му заминаха 5 мисирки.

 16. 16 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Това е великолепна и рядка новина.
  Дано идиотите гълъбари, които тровят нарочно хищните птици, да не съсипят този труд.
  Доскоро редовно се случваше да има отровени птици заради специално сложена отрова по драгоценните гълъби на тези малоумници.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 17. 17 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":
  До коментар [#4] от "sbk":

  Дори коментарът, че 100 лешояда заменят работата на екарисажи, да изглежда наивно казан по този начин, не бива да се подценява тяхната роля в това отношение. Все пак те ядат мърша, не носят допълнително.

  Негативното отношение към такава добра новина, отразяваща труда на няколко организации в течение на доста години, също изглежда наивно, незряло и дори обидно към всички тези хора, от които мнозинството са доброволци.

 18. 18 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Браво, сега трябва да насочат усилията към възстановяването и на брадатия лешояд - това е вида който е емблема на природозащитата в България и който за жалост е изчезнал, колко символично!

 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#15] от "prirodata":

  Не всяка птица се храни с мърша. А, че умрелите пашуващи животни се остават да се разлагат, вместо да се закарат в екарисаж, предполагам е факт.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#17] от "Густав":

  Нито съм наивен, нито съм искал да обидя някого, най-малкото хората, борещи се за възстановяване на природното разнообразие. Но подобни смехотворни твърдения петнят името на природозащитниците, които си имат достатъчно противници у нас. Нека не пресоляват манджата, защото и без това са обект на нападки от много страни.

 21. 21 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#19] от "Gopeто":

  Точно така е - никой не транспортира умрелите животни от пасищата до екарисажите. Правят го само когато има епидемия и животните се умъртвяват организирано.
  В Природата празно няма. Така е и у нас - мястото на лешоядите като санитари беше заета от други мършояди, чакалите, които преди десетилетия не са били толкова многобройни, за сметка на вълците и лешоядите. След намаляването популацията на вълците, чакалите се намножиха и сега възстановяващата се вълча популация ги притиска, поради което те, чакалите, живеят основно около населените места и се препитават с отпадъците на човека (не само с това, разбира се).

 22. 22 Профил на aegypius
  aegypius
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До Дневник.
  Заглавието наистина е подвеждащо. Новината е, че с успешното отглеждане на първите малки в тези райони, белоглавият лешояд е възстановен, като гнездящ вид в Стара планина (Врачански Балкан и Котленска планина) и Кресненския пролом/Пирин. А в България го имаше и преди това в Източни Родопи (75-80 двойки).
  Все още има възможност някога да кажем "Белоглавият лешояд е успешно възстановен в България", вероятно когато излезе от Червената книга на България, с популация от около 2000-3000 двойки. Тогава всички хейтъри на тема екарисажи ще трябва да замълчат.

 23. 23 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#12] от "cristo_n":

  Пак не си чел цялата статия, а?!

 24. 24 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 336 Неутрално

  И тук някои съфорумци, са скептични и сякаш не одобряват, това, което се случва!Вчера един писа за изгорелите складове в Пловдив, че ако ги разрушат изцяло и най-накрая изчезнат, та да не загрозяват Пловдив, щял да гласува за кмета следващите избори.
  Чудя се на простотията, все по-често!

 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Добра новина.Чудно защо не се правят опити за възстановяване на популация от други изчезнали животни-например риса и бобъра.

 26. 26 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 545 Неутрално

  В края на юли месец видях един от лешоядите в Пирин и дори успях да го снимам.Много красива птица, когато я гледаш в естествена среда.В района, където я видях има няколко стада с овце и крави иот време на време някоя глава добитък дава фира (виждал съм крава паднала от скала) и предполагам, че търси храна там.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  До коментар [#17] от "Густав":
  Отношението към новината за възстановяване на популацията е положително.
  Негативно е към глупавата логика на някой си, че стотина лешояда хранейки се с част от мършата облекчават работата на екарисажите от там намаляват СО2-то и като краен резултат спасяват планетата от глобалното затопляне или климатичните промени, ако предпочитате.

 28. 28 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#10:"cristo_n"]Със 6 (ШЕСТ) броя излюпени са успели да възстановят вида!!!!!!!!!!
  Ебати самочувствието!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [/quote]
  Е ,важното е че се усвоиха поне 6 млн пара
  На излюпено по милионче .
  Да живей усвояването !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK