Още осем горски стопанства са на път да получат сертификат за устойчиво ползване на горите

Още осем горски стопанства са на път да получат сертификат за устойчиво ползване на горите

© Тихомира Методиева, WWFОсем държавни горски стопанства от Южноцентралното държавно предприятие ще минат през одитна проверка в края на ноември, за да се реши дали ще получат сертификат за устойчиво ползване на гори (FSC). За това съобщава природозащитната организация WWF, която през последните три години помага за подготовката на стопанствата като част от мисията си да насърчава отговорното управление на горите в България.


Над 200 служители от Държавно горско стопанство (ДГС) - Асеновград, ДГС - Пловдив, ДГС - Първомай, ДГС - Хисар, ДГС - Карлово, ДГС - Клисура, Държавно ловно стопанство (ДЛС) - Кормисош, и ДЛС - Тракия, са преминали вече през серия теоретични и практически обучения, организирани от WWF. Те са се запознали с теми, свързани с горска сертификация по системата FSC, с идентифициране, стопанисване и мониторинг на гори с висока консервационна стойност, с "близки до природата" лесовъдски практики и с опазване на биологичното разнообразие в горите.


Експерти на WWF са проучили 150 000 ха (4% от горите в страната) на територията на осемте стопанства, разположени основно в Родопите, Средна гора и Централна Стара планина, за да идентифицират горите с висока консервационна стойност. В тях е установено многообразие от редки и защитени видове растения и животни като родопска горска майка, балкански ранилист, венерина пантофка, зановец, блатно кокиче, черен щъркел, кафява мечка, видра, черен кълвач и много други. В резултат на теренните проучвания на територията на ДГС - Клисура, са установени две нови находища за страната на вида червеногуша мухоловка (Ficedula parva), защитен от Бернската конвенция и българския Закон за опазване на биологичното разнообразие.
Експертите на WWF са спомогнали идентифицирането на заинтересованите страни и изготвянето на социални проучвания - неразделна част от подготовката за сертифициране. "Активното ангажиране в управлението на горските ресурси е едно от условията за успешното прилагане на принципите на FSC сертификацията и горските стопанства са задължени да подпомагат местните хора и организации в този процес", подчертават природозащитниците.


"Продължаващият процес на сертификация на горски стопанства в България означава, че идеите за устойчивото стопанисване на горите намират не само добра почва за реализиране, но и все по-голямо разбиране и разпространение", коментира Александър Дунчев от WWF. Според него този процес развива и по-тясно специализираната задача за опазване на старите гори, по която WWF работи вече 10 години, тъй като FSC сертификацията обръща особено внимание на тяхната защита и съхраняване.


"WWF приложи на практика съвременни научни методи в проучването на 30 000 ха гори само в Родопите, от които установи и картира 7000 хектара във фаза на старост. Опазването на старите гори е приоритет заради съхранените естествени процеси и значимото биологично разнообразие", припомня Дунчев.


Всички данни от тези проучвания са публично достъпни онлайн на специално разработена платформа.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Весело

  що така ми е смешно, не знам

  Cogito ergo sum :)
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  " отговорното управление на горите в България."
  Нема такова животно тука.

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Весело

  Сертификата за устойчиво използване на горите ще се издава от фондация "Евророма". Ще има и емблема - две ръждясали брадви, забити в отсечен току-що пън...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Весело

  За
  [quote#2:"Роси"]" отговорното управление на горите в България." [/quote]
  отговаря бат' Сали

 5. 5 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ще падне лапкане, всичките теренни и други проучвания, с последващ рекет доста пари ще докарат.

 6. 6 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Доста добра инициатива, която малко ще промени към по- добро управлението на горите в България.
  Цялостно управлението ще се промени като се смени и матрияла.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK