България вече е сред страните с най-много вековни гори в Европа

България вече е сред страните с най-много вековни гори в Европа

© Тихомира Методиева, WWFБългария се нареди на едно от първите места в Европа по биологично разнообразие и площи на гори във фаза на старост. Това се случва след заповед от този петък (4 ноември 2016 г.) за определяне на 7 % (109 000 хектара) от местообитанията в зоните по Натура 2000 като гори във фаза на старост в държавните горски територии. За нея съобщава Изпълнителната агенция по горите. Така България се нарежда на едно от първите места в Европа на страните с най-много гори, определени с такъв статут, подчертават от агенцията. Резултатите саизпълнени по проект на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазването на горите във фаза на старост. Горите във фаза на старост са важни с функциите си за съхраняване на ценен генофонд. Те спомагат за опазването на биологичното разнообразие и имат важна функция за подобряване на водния баланс на екосистемите. Горите във фаза на старост дават възможност да се изучава естествената динамика на растителността, възобновителните процеси, структурата на дървостоите и природните нарушения. Изучаването на естествените процеси, които се развиват в тях подпомагат устойчиво да се стопанисват останалите гори.
Издадената заповед е значима стъпка за защита на дивата природа в България, коментират природозащитниците от WWF. Тя е резултат от дългогодишните усилия на лесовъди и природозащитници да удовлетворят обществените очаквания и е отражение на съвременните схващания, че гората не е само дървесина.
Освен емоционалната им стоойност, вековните гори имат най-голямо значение за опазване на водите, пречистване на въздуха и съхраняване на биологичното разнообразие.
"Заповедта на МЗХ произтича от ангажиментите, поети от държавата, за прилагане на европейското природозащитно законодателство по отношение на екологичната мрежа Натура 2000"" коментира Нели Дончева, ръководител "Гори" във WWF. По примера на други европейски държави определен процент от горските местообитания в Натура 2000 се оставят без човешка намеса. Това може да бъде образец за установяване на баланс между икономическите, социалните и природозащитни интереси.
За защита на вековните гори през последното десетилетие със своята дейност допринасят Институтът за гората към БАН, Лесотехническият университет, Коалицията "За да остане природа в България" и лесовъди в горските стопанства.
WWF проучи над 150 000 хектара гори в Западни Родопи, Стара планина и Средна гора. Благодарение на теренните експедиции са установени и картирани 25 000 хектара вековни гори със съвременни научни методи. Част от тези гори са включени в заповедта на министерството.
Александър Дунчев, експерт "Гори" във WWF напомня, че грижата и задължението да се опази този безценен ресурс не е само на държавата, а и на всички граждани.Публичната онлайн платформа на WWF за горите в България е достъпна за всеки и на нея може да се открие къде са вековните гори и при нужда да се използва за тяхната защита.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  По-правилното заглавие е "България все още е сред страните с най-много вековни гори в Европа". ДПС и дървената мафия харесват това.

 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Това е чудесна новина, в този хубав ден !
  Хиляди българи просто не съзнават какво богатство са горите - те са даденост, ок, но много се иска и от хората на 21 век ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Скоро ще сме на първо място, след като се обяви и населението "във фаза на старост"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#1] от "primaxm":
  Едва ли е необходимо да се опорочава добрата новина. Освен това е грешка вечно да идеализираме другите. Гори е имало и в Гърция, и в Германия. За Гърция мога да гарантирам, че са зад нас.
  Хората, които ни поучават как да си пазим животните и горите често са изсекли горите си преди нас или са изяли дивеча.

  Еретик
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Настина хубава новина.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Любопитно

  [quote#2:"роджър"]
  Това е чудесна новина, в този хубав ден !
  Хиляди българи просто не съзнават какво богатство са горите - те са даденост, ок, но много се иска и от хората на 21 век ...[/quote]

  Във Финландия хората наричат горите "зеленото злато", защото са най-ценната площ, която може да притежава човек. Гората може да те подслони, стопли и нахрани при нужда.
  Няма обезлесяване на поразия, изсичат се само определени дървета, а компаниите, които го правят са задължени по закон или да насадят нови веднага, или да се оставят "залесяващи" с определен радиус, който не се пипа в следващите няколко години.
  В националните паркове пък, една хартийка или фас няма да се намери на земята, дори по най-често посещаваните места. Хората пазят, защото знаят от не-толкова-далечното минало, че ако гората си замине, цялата нация ще загине.

 7. 7 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Това е един очаквано констатиран факт, тъй като проектът "Българска гора" е с повече от десетгодишна давност. Добрата новина е, че на това се дава гласност. Лошата е, че причината за оцеляването на тези масиви не е в някаква специално развита част от нашето самосъзнание по тяхното опазване, а в липсата на удобна за дървосекачите инфраструктура. Въпрос на време е и тази "пречка" да отпадне.

  CONTADOR GRATUITO!
 8. 8 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това е добре. Но както четем: "Това се случва след заповед от този петък (4 ноември 2016 г.) за определяне на 7 % (109 000 хектара) от местообитанията в зоните по Натура 2000 като гори във фаза на старост в държавните горски територии. ". Т.е. май малко изкуствено. А на кое място сме по унищожаването на горите ?

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#6] от "Fazer":

  Мисля, че точно при вас във Финландия има най-много горски площи. А залесяването е поне толкова, колкото сечта на дървета. В това отношение Финландия е една от водещите държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  Добрата новина за съжаление не е благодарение на нас, а въпреки нас. Под нас имам предвид българското общество. Добрата новина, преди 10 години със сигурност е била още по-добра, така че да наречете настоящата добра е малко пресилено.

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#10] от "primaxm":
  Да, с приложеното уточнение. Самоковските каруцари и дървената мафия не сме ние, дето пишем тук.
  През това столетие най-важното, което беше направено за опазването на горите, е забраната за износ на горяла дървесина. Палеха здраво около 2000г, после спряха.

  Еретик
 12. 12 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#9:"Иво"]Мисля, че точно при вас във Финландия има най-много горски площи. А залесяването е поне толкова, колкото сечта на дървета. В това отношение Финландия е една от водещите държави.[/quote]

  Горите са доминиращ фактор, да. Когато се преместих тук, не можех да различа, дали съм в града или извън населено място, защото има горски масиви между квартали навсякъде. Дори тези в градовете, обаче, са изключително чисти, въпреки че хората ги ползват ежедневно за разходка на кучета, крос-кънтри ски през зимата, джогинг или просто разходка.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Някой виждал ли ги е скоро. В България най-бързо изчезва гората.

 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Според официалната татистика прирастът на българските гори е по-голям от дърводобива. Дано това да е вярно.

 15. 15 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Към коментар 14:

  Извинявам се за грешката, исках да напиша: според официалната статистика

 16. 16 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Тъкмо да се оплача, че в статията има две-три измислени числа, никаква база за сравнение и никаква статистика - само голи думи. Освен това гори все още не се правят и пазят със заповеди
  Макар да признавам, че е възможно и да е добро начало, но за мен е рано да се каже - времето ще покаже.

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Опазете ги !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":
  Виждаме ги ние, туристите. Няма как да видиш вековна гора върху жълтите павета. При това има туристи, които обикалят почти само в гора и такива, дето бързаме да прекосим гората, за да излезем в алпийската част. Но гората също си е преживяване.

  Еретик
 19. 19 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Предвид демографията скоро ще сме едноличен лидер при декар гори на човек

 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Засега

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Много добре. Една забележка. Това е написано като платено съобщение. Може би е такова, в смисъл "про боно" платено, което малко отблъсква читателя от смисъла и важността на фактите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 515 Неутрално

  беше... могат да си освежат справката

 23. 23 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Доста хора ще останат без препитание - такива занимаващи се с туризъм, гъби, билки и т.н., а разните там еколози и зелени получиха своето ново царство, където ще си правят каквото искат.

 24. 24 Профил на i_hristov
  i_hristov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Брей, че то имаме ли гора, която не е виковна по тези сметки? Май сега ще се почнат все повече обществени поръчки за зелените, за да ги опазват и развиват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK