Видео: Спасяването на Пирин като световна кауза

Видео: Спасяването на Пирин като световна кауза

© Васил Тодев, WWF-БългарияСветовна кампания за опазване на Национален парк "Пирин" като природното наследство под заплаха поде тази седмица международната природозащитна организация WWF.


Поводът е проект за нов план за управление на парка, за който предупреждават, че е опасен, защото предвижда възможности за 12,5 пъти повече строежи в парка и за стопански сечи на 60% от територията му.


От организацията събират подписка в защита на националния парк, като призовават всички граждани да я подкрепят с подписа си на този адрес.
Видео: Спасяването на Пирин като световна кауза

© Александър Иванов, WWF-България


"Във времена на политическа несигурност обществото ни има нужда да се обедини около непреходни ценности като опазването на природата. Лидерите на България имат неповторим шанс да покажат, че въпреки политическите си различия успешно защитават най-ценните ресурси на страната, какъвто е Национален парк "Пирин", заявяват инициаторите на кампанията.


Международната кампания призовава за опазването на впечатляващата с красотата си планина, богата на ледникови езера, на новоформиращи се видове и рядък пример за здрава планинска екосистема на Балканите. Вековните иглолистни гори на Пирин са дом на най старото дърво на Балканите – Байкушевата мура. Пирин е убежище на кафявата мечка, вълка, балканската дива коза и на 159 вида птици, между които трипръстия кълвач - най-редкият кълвач в Европа.


В момента се изработва нов план за управление на парк Пирин. Във варианта, в който се предлага, документът не отговаря на целта на създаването на националния парк – опазване на дивата природа, предупреждават еколозите.


Подадената от правителството оставка не спира процедурата по актуализирането на плана. По тази причина е необходима намесата на премиера на страната, независимо кой заема тази функция. Кампанията цели събирането на 75 000 подписа в подкрепа на Пирин, които да бъдат връчени максимално бързо на министър-председателя.


Националното законодателство, европейската екомрежа "Натура 2000", както и закрилата на ЮНЕСКО би трябвало да осигурят качествена защита на Пирин. Предложеният план за управление предвижда обаче изграждането на две нови ски зони и разширяването на съществуващата, мотивират действията си природозащитниците. Според тях влизането му в сила би било нарушение на нормите на ЮНЕСКО, които България се е ангажирала да спазва.


През 2010 г. ЮНЕСКО вече изключи ски зоните над Банско и Добринище от Световното природно наследство, защото след застрояването им и изсичането на над 160 хектара вековни гори природоохранните им функции бяха сериозно нарушени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK