Повече белоглави лешояди в Източните Родопи преброиха експерти тази година

Повече белоглави лешояди в Източните Родопи преброиха експерти тази година

© Богдан Боев, БДЗПOбщо 184 белоглави лешояда са преброени по долината на река Арда, където се намира най-голямата колония на белоглави лешояди в България. За сравнение, миналата година там са регистрирани 178 белоглави лешояда. Тазгодишното преброяване отчита най-големия брой от този вид птици, нощуващи в Източни Родопи, регистрирани от 2005 г. досега.


Редовното им годишно преброяване се прави от експерти и доброволци от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и "По-диви Родопи" (Rewilding Rhodopes).


Преброяването традиционно се провежда в началото на зимата, когато започва размножителният период на лешоядите. Целта е да се определи числеността на популацията на белоглавите лешояди на Балканите, както и тяхната възрастова структура. В България ежегодният мониторинг обхваща Източните Родопи, Стара планина и Кресненското дефиле.
Повече белоглави лешояди в Източните Родопи преброиха експерти тази година

© Десислава Костадинова, фондация


Повече са и преброените птици на някои от местата за реинтродукция на белоглави лешояди, където ФПС "Зелени Балкани", "Фонд за дивата флора и фауна" и "Дружеството за защита на хищните птици" работят за връщането на вида. В Кресненското дефиле, Врачанския и Котленския Балкан са били регистрирани общо 123 реинтродуцирани и диви птици. Миналата година по тези места са наблюдавали по-малко лешояди - 108.


Традиционното преброяване на нощувките на белоглавите лешояди на Балканския полуостров се провежда от 2005 г. Това е дванадесетото поред преброяване и тази година се проведе в края на миналата седмица, 19 ноември 2016 г. Организатор и координатор е БДЗП в партньорство с природозащитни организации от България, Гърция, Сърбия и Македония.

В следобедните часове общо 32 експерти и доброволци от Българско дружество за защита на птиците и фондация "По-диви Родопи" се включиха в наблюдението на по-големите скали, традиционно използвани като места за нощувка в районите, обитавани от лешоядите. Нощуващите лешояди се наблюдават едновременно от всички екипи.


Повече белоглави лешояди в Източните Родопи преброиха експерти тази година

© Добромир Добрев, БДЗП


В следващите дни се очаква да бъдат обобщени резултатите от преброяването на Балканите, за да се направят и анализи за състоянието на вида през изминалия сезон и очакваното развитие на популацията през следващия размножителен цикъл.


По долината на река Арда се намира най-голямата колония на диви белоглави лешояди в България. По време на преброяването са били наблюдавани и други редки и защитени видове хищни птици от района като сокол скитник, скален орел, морски орел.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Весело

  Бе ако ги набарат поп Гриша и Спас Лютов, спукана им е работата.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 2. 2 Профил на i1887334
  i1887334
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Белоглавите лешояди ще се размножават и без някоя дебело еврофинансирана НПО да им свети. Виж ако изсичането на горите продължи не само, белоглавите лешояди ще изчезнат, но и много други видове.

 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Щото не са броили в парламента. Щяха да прибавят още 240 лешояда и те вече нямаше да се водят в червената книга

  мурзилка
 4. 4 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Красив ракурс от Богдан Боев!

  ....Фантазия: Лешо пикира към ЧЕРВивия политически елит....

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2607 Весело

  🐦👽🐦👽🐦👽🐦👽🐦

  Лешоядче, бройкаджия, лешоядчее, бройкаджия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK