Една от най-важните влажни зони в Европа вероятно ще стане "застрашен" обект на ЮНЕСКО

снимката е илюстративна

© Асен Тонев

снимката е илюстративнаИспанският национален парк "Доняна" е убежище за над 6 милиона мигриращи птици и една от най-важните европейски влажни зони. Този парк обаче вероятно ще стане първият обект от световното наследство на ЮНЕСКО в Европейския Съюз със статут "застрашен", предупреждават от екокоалиция "За да остане природа в България".


Преди ден – на 1 декември изтече крайният срок, който ЮНЕСКО даде на Испания, за да отстрани заплахите за парка: дълбаене на дъното на река Гуадалкивир, неустойчиво и незаконно използване на водата за селскостопански нужди и добив на природен газ.


Случаят се разглежда от Европейската комисия заради установените пропуски в оценка на въздействието на проекта върху природна област, защитена от европейското законодателство. След заведения през 2015 г. иск природнозащитната организация WWF настоява Европейската комисия да изправи испанското правителство пред Съда на Европейския съюз.
В защита на Доняна вече са събрани близо 140 000 подписа. Комитетът на ЮНЕСКО ще реши съдбата на парка на следващата си среща през юли 2017 г.


"Доняна трябва да стане пример за последствията, с които ще се сблъскат националните правителства, ако нарушават поетите задължения. Европейската комисия трябва да изправи Испания пред съда незабавно, за да предотврати сериозно увреждане на една от най-важните европейски влажни зони," изтъква Жьонвиев Понс, директор на Европейски офис на WWF.


В момента WWF води международна кампания за опазване на световното природно наследство, в която е включена и защитата на природен парк "Пирин".


Катерина Раковска, експерт "Натура 2000 и защитени територии" във WWF прави паралел между този случай и един от двата български обекта на ЮНЕСКО, също застрашен от неразумно ползване: "Засиленият натиск от различни дейности в последните години създаде предпоставка за увреждане на местообитанията на застрашени видове животни и на уникалния пирински пейзаж, които са признати от ЮНЕСКО като общочовешка ценност."


Копаенето и модифицирането на коритото на река Глазне в Пирин, по подобие на ставащото в Доняна, създава предпоставки за ерозия и е недалновидно решение, което няма общо със защитата от наводнения.


От WWF напомнят, че вместо да забранява изрично посегателства над планината, готвеният нов план за управление на национален парк "Пирин" предвижда увеличение на зоните, в които е разрешено строителство 12,5 пъти и отваряне на 60% от територията му за ползване на дървесина. Събраните до момента подписи в международната кампания за опазването на Национален парк "Пирин" са почти 25 000.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Влажните зони са важни. Съсухрените създават проблеми и никой не ги харесва...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK