Как се празнува Никулден с Рибен буквар

Как се празнува Никулден с Рибен буквар

© Анастас Търпанов, WWF-България



Празник като Никулден е добър повод да покажем как всеки от нас може с избора си и действията си да помогне за опазване на ценен и застрашен ресурс като рибата, напомнят от WWF - България, и предлагат лесен начин за това.


Европейският съюз е най-големият вносител на риба и морска храна в света, а основна част от вноса идва от развиващите се страни. Така европейските потребители имат огромна сила да повлияят на процесите в световен план.


В Европа международната природозащитна организация WWF съветва потребителите при избора им на риба, така че той да е устойчив и с него да не вредят на живота в океаните. В редица държави еколозите издадоха наръчници. Съвсем наскоро такъв наръчник беше представен и в България – Рибен буквар 2.0 е малък и удобен за използване.




Електронното му издание може да се открие на уеб адрес riba.wwf.bg, а печатната версия се побира в портфейл, за да може са се носи на пазар или в ресторант.


Фотогалерия: С джобен наръчник за избор на риба >


Защо си струва да избираме с Рибния буквар


Рибните запаси в световен план са поставени под огромен натиск, напомнят за проблема еколозите и веднага цитират данните от последния доклад на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO): близо 60% от ресурсите са обект на свръхулов – лови се повече, отколкото може да се възпроизведе, а други 30% се експлоатират до краен предел – взима се точно толкова, колкото се и възстановява. По-малко от 11% от запасите се използват умерено.


"Изпразването" на океаните от риба застрашава не само биоразнообразието, но и хранителната сигурност на човечеството – три милиарда души на планетата разчитат на морската храна като незаменим източник на протеини.


Начин на употреба


Различните риби в буквара са отбелязани с три цвята на принципа на светофара (зелено препоръчваме, жълто – премислете, и червено – избягвайте), както и един четвърти – син цвят, с който се отбелязват сертифицираните продукти, които са с доказано устойчив произход.


Важното на етикета


Дали един продукт може да се определи като устойчив, зависи освен от вида на рибата и от метода на улов, както и от района на произход. Различните методи на улов оказват различно влияние върху околната среда. В едни райони запасите са по-стабилни, отколкото в други.


Съгласно европейските регламенти всеки етикет на риба трябва да съдържа информация за метода на улов и района на произход.


В случай че такива данни липсват, не съветваме потребителите да купуват съответния продукт, тъй като няма гаранция за произхода му и за това доколко производството му може да се определи като устойчиво.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 352 Неутрално

    Това би било интересен подарък за рибари и за деца!

  2. 2 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2161 Неутрално

    Масово се вменява ,че хубавата риба е от супер бакалия а тази която е от малкия рибарски магазин е менте, особено ако шарана е още жив ,див и скача и трябва да си го посочиш с пръст който си избираш!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  3. 3 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Шаран, но див да е.
    Тез дето ги хранят със смеските на прасетата - не мерси!

  4. 5 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1340 Весело

    най-важният урок от Рибния буквар - как да си купим риба.



    А какво би казал Берон по въпроса?

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  5. 6 Профил на PavelCZ
    PavelCZ
    Рейтинг: 1752 Неутрално

    До коментар [#3] от "dmarev":

    Вие див шаран виждал ли сте ? Защото аз да. Не става за нищо - дребно, костички...яденето си е цяло приключение.
    Аз по принцип шаран много не обичам, макар баба ми да го правеше страхотен.
    Тази вечер на трапезата имаше филе от пушена сьомга и червен хайвер от сьомга, запихме със шампанско.

    E PLVRIBVS VNVM
  6. 7 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#6] от "PavelCZ":

    Бе и аз бях на филе от риба тон и стриди от Метро, но говоря, че то тея смески нищо хубаво не остажа в местото, да не кажа, че е и вредно.
    Прочети малко за прехвалената сьомга и хайвера от него и няма да хапнеш повече.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK