Дървесна жабо, защо са ти толкова червени очите

Дървесна жабо, защо са ти толкова червени очите

© Associated PressЧервенооката дървесна жаба се среща в дъждовните гори на южно Мексико, по протежението на цяла Централна Америка до Северна Колумбия. Ярката й окраска и най-вече изпъкналите червени очи с вертикални зеници, наподобяващи котка, са емблематични и запомнящи се, но за какво служат те в природата.


Окраската на гърба на тази дървесна жаба е зелена с разнообразни шарки, а страничните й части са виолетови или сини с вертикални бели ивици. Пръстите са с оранжев оттенък.


Червенооката дървесна жаба прекарва голямата част от времето си в опити да се слее с природата и да остане незабележима за естествените си врагове и опасности. Така през деня тя се крие под долната страна на зелените листа, където спи.
Дървесна жабо, защо са ти толкова червени очите

© Associated Press


Със затворени очи и прибрани крака, тя изглежда по-скоро като малко зелено петно. Ако обаче някой хищник я забележи, тя може да използва ярката си и шокираща окраска в своя полза.


Когато нещо или някой наруши спокойствието й, това земноводно започва да премигва с изпъкналите си червени очи и показва огромните и и ципести оранжеви крака с яркосиньо-жълти хълбоци, обясняват от списание National Geographic.


Дървесна жабо, защо са ти толкова червени очите

© Associated Press


Тази техника, наречена "страхово оцветяване", може да забави реакцията на някоя птица с кратка пауза, която е безценен и животоспасяващ миг за жабата, в който тя може да отскочи на безопасно разстояние.


Червените очи и светлосините крака са сигнал за много животни, че това може би не е безопасна храна, особено в райони, където ярко оцветените петна обикновено предупреждават потенциалните хищници за токсичност на животно.


Червенооката дървесна жаба не е токсична, но цветовете й са достатъчни, за да стреснат хищник и да й подарят части от секундата, нужни й да избяга.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK