Национален парк Рила празнува днес 25 години

Национален парк Рила празнува днес 25 години

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВНай-големият от трите национали парка Рила днес навършва 25 години от своето обявяване през 1992 г. Той е и един от най-големите европейски паркове с площ от 81 046 ха. Националният парк обхваща 30% от планинския масив на Рила – най-високата зона, както и поясът под нея с иглолистни и широколистни гори.


Паркът е едно от най-значимите и най-сигурни убежища за кафявата мечка и е дом на най-голямата популация на балканска дива коза у нас. Знакови са Седемте Рилски езера, върховете Мусала и Мальовица, които се посещават целогодишно. Изграждането на лифт до Седемте Рилски езера обаче създаде лесен достъп за хиляди туристи, които от години оказват негативно въздействие на екосистемата и езерата в местността.


Според управата на парка, цитирана от БНР, популацията на много животински видове в Рила се е увеличила, биологичното разнообразие се е възстановило и е нараснало, открити са и редица нови видове.
Проблемът "Рила буфер"


В същото време от 2007 г. всички управляващи отлагат приемането на важни защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000" в Рила, които са изключително важни за опазване на вековните гори и води там, именно водите в Рила снабдяват с питейна вода София и още няколко града.


Заради неприетите защитени зони ЕК води срещу България една съдебна процедура по Директивата за защита на птиците, а скоро ще има и такава съдебна процедура по Директивата за местообитанията. Делото е свързано с неизпълнение на задължението за опазване на уникалните местообитания и на важни видове птици. Българските власти не са разширили зоната, поставена под специална защита, за да се предпазят по необходимия начин застрашените видове диви птици. Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров, и е сред най-ценните площи в страната и в ЕС за опазването на 20 уязвими вида птици.


Вместо да се задействат, от Министерството на околната среда и водите реагираха на заведеното дело през лятото на 2016 г с изявление, че финалното решение на българската държава за новата защитена зона "Рила-буфер" ще бъде взето след две години.


В понеделник неправителствените организации, обединени в коалиция "За да остане природа в България" ще внесат становище в МОСВ с препоръки за спешните проблеми свързани с околната среда, чието спешно разрешаване според тях трябва да стане приоритет за служебния кабинет, сред тях е и приемането на защитените зони в Рила.


Подготвеното до този момент предложение за план за управление на Рила, според екологичните организации, отслабва защитата му.


Национален парк "Рила" e най-големият национален парк в България. Разположен е на 100 км. южно от София, в централните и най-високи части на Рила планина. В него се опазват: саморегулиращи се екосистеми, които притежават значително биологично разнообразие; съобщества и местообитания на редки и застрашени видове; исторически паметници със световно значение за науката и културата. Оттук извират едни от най-пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров. Името Рила произхожда от тракийското "роула", което означава "много вода".

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Честито, наша гордост

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7976 Неутрално

  "Вместо да се задействат, от Министерството на околната среда и водите реагираха на заведеното дело през лятото на 2016 г с изявление, че финалното решение на българската държава за новата защитена зона "Рила-буфер" ще бъде взето след две години."

  "Задействане" има, но с ориенталска скорост. Иначе - честито!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 443 Разстроено

  "В същото време от 2007 г. всички управляващи отлагат приемането на важни защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000" в Рила, които са изключително важни за опазване на вековните гори и води там, именно водите в Рила снабдяват с питейна вода София и още няколко града."

  Защо ли?

  www.commcrime.blogspot.com
 4. 4 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Честито и дано се преборят за Рила-буфер още тази година!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 5. 5 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 554 Неутрално

  А дали ще го има за 50 годишният юбилей...скептик съм!

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Да се задействат по-бърже, че ще ги вземат дяволите! Водата на София и региона трябва да е гарантирана (както и в цяла България), както и спокойствието на животните в планината. Дано им уврат по-скоро тимбите на родните управници, че така повече не може и не бива.

 7. 7 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Дано го опазим от алчни ръчички! Честит юбилей!

 8. 8 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Набедените хеколозчета нямат отношение към парка .
  Е ,за сметка на това изпитват истинска привързаност към едни зелени финикийски знаци

 9. 9 Профил на Rosica Peshina
  Rosica Peshina
  Рейтинг: 5 Неутрално

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!
  Нека всеки един от нас даде своята капчица в борбата за опазването на красивите ни природни обекти. Това ще ни съхрани и спаси. А на сериозно заетите/професионалистите/ в тази дейност да бъдат здрави и непреклонни, за да я има тази красота вечно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK