"Пеликански квартал" чака наематели на Атанасовско езеро

"Пеликански квартал" чака наематели на Атанасовско езеро

© БДЗППеликански квартал" вече е напълно изграден и чака своите наематели да се заселят на Атанасовско езеро.


В края на годината Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), заедно с БДЗП и с подкрепата на доброволци от Бургас и страната, изградиха две дървени платформи, на близко разстояние една от друга, които отговарят на всички жилищни изисквания на пеликаните - застлани са с тръстикови снопи, отдалечени са от сушата и от всякаква човешка дейност. Експертите се надяват да привлекат къдроглавите пеликани да загнездят тук.


"Пеликанският квартал" е минал и всички процедури за съгласуване с Министерството на околната среда и водите и с регионалната екоинспекция в Бургас.
"За да привлечем птиците, ангажирахме скулпторът Николай Тодоров, който се занимава с изработване на макети на растения и животни, за да изработи за нас два къдроглави пеликана. През почивните дни "младото семейство" се нанесе в новия си дом и гордите им осанки могат да бъдат наблюдавани с бинокъл от Пътеката на саблеклюна или от пътя Бургас - Сарафово," разказват от ФБ.


Идеята е макетите да покажат на къдроглавите пеликани, които почиват и нощуват на близките валове, че непознатите за тях платформи са всъщност нова възможност да прекарат безопасно времето си в Атанасовско езеро, а защо не и да отгледат свое потомство тук.


В момента от фондацията търсят имена на макетите на двете птици с надеждата д апртивлекат повече съмишленици към каузата. Изпращайте своите предложения във фейсбук Солта на живота, където има форма за гласуване и добавяне на предложения. За най-оригиналните ще има награди, а кръстникът на птиците ще получи книгата "Бозайниците в България".


От консервационна гледна точка, това е интересен експеримент, който е широко прилаган при различни видове птици, включително и пеликани за привличане и засилване на размножителните инстинкти. Предстои да видим дали нашият опит ще бъде сполучлив, но трябва да бъдат използвани всички възможности за осигуряване на благоприятни условия за почивка и гнездене на тези световно застрашени птици.


"Пеликански квартал" чака наематели на Атанасовско езеро

© БДЗП


Бургаските езера


Бургаските езера са много важни за двата вида пеликани, срещащи се у нас – розов и къдроглав. Тук се наблюдават най-големите числености на двата вида за страната. Розовите се срещат в езерата основно по време на миграция, а къдроглавите също така остават и да зимуват и се хранят тук.


"Винаги с гордост сме показвали пеликаните, които специално идват в България, за да ги наблюдават, на децата, за които тези гигантски птици напомнят на динозаври и на всички любители на природата, които се възхищават на спокойния им полет и красивата осанка в млечно розово или пък с развян къдрав перчем," разказват от фондацията.


До миналата година къдроглави пеликани гнездяха у нас само в езерото Сребърна. След дългогодишна съвместна работа на Българското дружество за защита на птиците и Дирекцията на парк "Персина", къдроглавите пеликани загнездиха през 2016 г. в блатата на остров Персин. "Това ни даде надежда да опитаме отново и при нас. Фондацията има и по-ранен опит преди близо двадесет години с изграждането на платформи в езерото Вая, но въпреки, че птиците харесаха новите квартири и веднага ги заеха, факторът безпокойство не беше решен и активното присъствие на рибарите около платформите бързо ги прогони."


"Пеликански квартал" чака наематели на Атанасовско езеро

© БДЗП


Изграждането на платформите и макетите е част от проекта на БФБ "Създаване на благоприятни условия за нощувка и почивка и предпоставки за загнездване на световнозастрашения къдроглав пеликан в Атанасовско езеро", финансиран от козметичната фирма LUSH.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Фондацията има и по-ранен опит преди близо двадесет години с изграждането на платформи в езерото Вая, но въпреки, че птиците харесаха новите квартири и веднага ги заеха, факторът безпокойство не беше решен и активното присъствие на рибарите около платформите бързо ги прогони."

  Похвални са усилията за изграждане на "квартала". Трябва, обаче, да се направи всичко възможно, за да не се повтори злополучната картинка от миналото

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3048 Весело

  Фигурите са мюрета !

  Само , че сексмюрета ...

  ПП. Трябвало е да помолят скулптора да ги издяла един връз друг за да повиши още повече интереса...

 3. 3 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Весело

  ...За да привлечем птиците, ангажирахме скулпторът Николай Тодоров...
  Ъъъъъ К'о речи...???

  С'я като додат пиликанити, да им се пребъркат гъзетата и немедленно да се осчетоводят сичките яйца!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Някои строят „пеликански квартал“ ,други изливат бетон и правят наркомански квартал. Кой ще победи?

 5. 5 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Похвално, трябва повече такива инициативи
  и сдружения на доброволци. Не останаха ди
  ви кътчета, а сме част от Виа понтика !!!

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1870 Весело

  Похвално. Пълненето на гушите най-после дава резултат във вид на платформи с тръстика. Ако все пак пеликаните не дойдат, дали убавците с гумените гащи ще заселят квартала да не става зян гранта?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK