Спасяването на врабчетата

Спасяването на врабчетата

© Георги Герджиков, vrabcheta.bg20 март е Световен ден на врабчетата и се чества вече седма година. Точно на този ден от Българското дружество за защита на птиците дадоха началото на новата си кампания "Ние броим врабчетата" със специално събитие.


Зад инициативата им застават семейството на писателя Йордан Радичков, който преди 50 години написва "Ние, врабчетата" с любимия на мнозина главен герой – градското врабче. С началото на кампанията излиза ново издание на книгата с нова корица, на която емблематичната илюстрация е идентична, но е само с едно самотно врабче.


Причината за акцията "преброяване на врабчетата" е тревожната тенденция на намаляване с бързи темпове на едни от най-любимите градски птици, които съвсем до скоро бяха най-често срещаните близо до нас птици. Само за последните десет години врабчета са намалели с 31%.
Корицата на ново издание на "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, излиза от печат специално по повод кампанията "Ние броим врабчетата"

© Дневник

Корицата на ново издание на "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, излиза от печат специално по повод кампанията "Ние броим врабчетата"


Според експертите, ако тази тенденция продължи, е напълно реално врабчето да изчезне напълно от нашите градове и села. Затова те започват да набират информация за точната им численост, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас, както и за факторите, които им влияят. От БДЗП призовават за помощ от страна на гражданите в тази своя кауза и по-конкретно за преброяването им.


Спасяването на врабчетата

© Николай Петков, vrabcheta.bg


Броенето е планирано само за един ден в рамките на няколко часа - на 8 април и ще се извърши в населените места в цялата страна.


Намерението на БДЗП е да провеждат кампанията ежегодно, така че да направят оценка каква е трайната тенденция в популациите и причините за този рязък спад на вида.


Кампанията ще се проведе на 8 април от 9:00 до 12:00 часа и в нея може да се включи всеки, като отдели само 10 минути и запише данните си тук - на vrabcheta.bg.

Врабчето е индикатор за променящата се градска среда. Най-вероятни причини за изчезването му от ежедневието ни са по-сериозното замърсяване през последните години, шумът, все по-малкото места за гнездене – храсти, дървета, зелени площи и пролуки в сградите, които напоследък биват запушвани заради изолирането им.


Всеки може да се включи в инициативата на дружеството и да брои врабчета на определено място по свой избор за 10 минути. Идеята е да има наблюдения и данни от разнородни зони и места – площади, малки и големи улици, индустриални зони и паркове, села и градове, за да се установи къде този вид птици предпочита да обитава и кои места избягва. Това ще помогне и за анализа на конкретните причини за намаляването им.


Акцията е планирана за 8 април и ще се проведе чрез сайта на кампанията vrabcheta.bg, където е обяснено стъпка по стъпка как човек да избере локацията и как да различава трите основни вида, които ще бъдат изследвани – домашното, полското и испанското врабче. Интерактивна карта предлага на всеки врабчеброец да си запази предварително удобно място, което да посети в момента на броенето.


"Надяваме се много хора да се включат и да се впуснем заедно в това забавно и познавателно приключение, за да разберем какво се случва с врабчетата у нас и дали и нашите градове ще последват Париж и Лондон, където любимите ни градски птици вече са изчезнали. Можем да предотвратим това да се случи и у нас, но само ако намерим причините и ги отстраним", сподели Емилия Янкова от БДЗП.


"Първата година ще обобщим резултатите и ще обявим местата на броене с отчетените числености за трите вида врабчета, а след три години ще представим данни за тенденциите в популациите, ще анализираме данните и ще дадем отговор на въпроса намалява или се увеличава популацията на врабчетата в населените места", обясни Йордан Христов, отговорник за Мониторинга на обикновените видове птици в БДЗП.


Резултатите от преброяването ще бъдат обявени на 10 април.


Кампанията ще се проведе на 8 април от 9:00 до 12:00 часа и в нея може да се включи всеки, като отдели само 10 минути и запише данните си тук - на vrabcheta.bg.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  За да се увеличи популацията на врабчетата трябва да се намали популацията на гълъбите.

 2. 2 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Добра инициатива! Популацията им намаля заради гнусните гълъби- летящи плъхове

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един препатил":

  Интересно, не знаех за тази корелация. Вероятно имате право, макар че на мен и едните, и другите са ми еднакво любими.

  Колкото до врабчетата - убеден съм, че няма да изчезнат. Те са символ на България. Спомням си покойният Джоко Росич как ласкаво се изказваше за тях, като напомняше, че те остават да се борят с трудностите тук, както правят вече 28 години близо 7 млн. българи, на които аз съм изключително благодарен и задължен.

  Смятам, че ще успеем да запазим тази градска птичка, въпреки промените в числеността й в наши дни.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един препатил":

  Какво ти пречат гълъбите?
  На знаеш, че са символ на Светия дух?

  А ако си давал храна на птиците щеше да знаеш, че врабчетата често отмъкват (крадат) храната от гълъбите. Значи причината не е това.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1305 Любопитно

  Не знаех, че има връзка между броя на врабчетата и гълъбите. Но в Бургас са намалели, както врабчетата, така и летящите хлебарки. Може би, защото въздухът ни е много "чист".

  Мома, връщай 12 и 12А!
 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":
  [quote#3:"Читател"]Интересно, не знаех за тази корелация. [/quote]

  Честно казано и аз не зная такава зависимост да е доказано научно. Но се основавам на собствени наблюдения - колкото повече се увеличават гълъбите толкова повече намаляват врабчетата. Навярно сте забелязали, че от София изчезнаха и гугутките. Може да се предполага, че гълъбите изяждат храната им.

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#4] от "БМЗ":
  [quote#4:"БМЗ"]Какво ти пречат гълъбите? [/quote]

  Да Ви кажа честно - пречат ми, че цапат первази и корнизи. А още повече пречат на врабчетата, защото според мен им изяждат храната. Вие сам го казвате - давате храна, гълъбите се скупчват, а врабчетата клъвват по нещо само ако успеят да си го откраднат. За Светия дух естествено сте прав. Гълъбът е неговия символ. Но за да остане една птица символ по-добре е тя да не се среща под формата на нашествие, нали?

 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Гълъбите, които символизират мир, всъщност са доста войнствени птици. Голям процент от битките за женски, завършват със смъртта на някой от участниците. Но не е това причината за изчезването на врабците. И храната не може да е причина,нито местата за гнездене. За мен причината е мръсния въздух. Птиците са с много по-висок метаболизъм от бозайниците.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#8] от "tribiri":
  [quote#8:"tribiri"]За мен причината е мръсния въздух.[/quote]

  Може и да сте прав. И гълъбите да се множат защото се приспособяват по-добре. А да имате случайно представа защо в София се навъдиха едни птици, мисля че са врани, с размери почти като пуйки?

 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":

  Хвърляш залък хляб на гълъбите, изневиделица се повява врабче, грабва го (въпреки, че е половината от теглото му) и отлита на някой клон да го яде. Досега не съм видял гълъб да кълве врабче. Кой кого дискриминира?
  За цапането съм съгласен, но и врабчетата също имат отделителна система.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#10] от "БМЗ":
  [quote#10:"БМЗ"]Кой кого дискриминира? [/quote]

  Ако искате да кажете, че гълъбите са дискриминирани от врабчетата както българите от циганите кажете го направо.
  По може да Ви разберем.


 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#10] от "БМЗ":

  И едните, и другите са еднакво важни за екосистемите на градовете. Същото важи и за гугутките и враните.

  Тези ГМО-птици, обаче, за които споменава колегата по-горе, са тревожен симптом. Не знам с какво се хранят и къде гнездят, но определено това е признак за тревога. Едва ли ще стане нещо фатално, но определено има нещо сбъркано, щом придобиват такива огромни размери.

  Апропо, докато говорим за огромни размери - в китната ни столица продължават да щъкат грамадни и добре охранени песове. Не знам кой и къде ги храни или кой и къде ги пуска, но това явление трябва да бъде прекратено окончателно, дори с риск такива като "Екоравновесие" да бъдат закрити. Градът трябва да е приятен и чист, а не пълен с какви ли не твари, които разнасят болести и са потенциално опасни за гражданите. С котките няма такъв проблем, макар че и тяхната популация трябва да се регулира.

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  По въпроса за бездомните кучета съм казвал и пак ще повторя: Стига мистификации! Всякакви мерки с приюти, осиновяване, кастрация могат да дадат резултат само след като бездомните кучета бъдат изтребени. Безпощадно! И въпросните мерки се прилагат спрямо новопоявяващите се на улицата. Всичко друго е начин за усвояване на средства - и държавни, и на чуждестранни фондации. Между впрочем преди няколко години бях в Приморско и за една седмица не видях нито едно бездомно куче. А котките се разхождаха с безгрижие, граничещо с нахалство. За каквото котките в София не могат дори и да мечтаят.

  ПП. Чувал съм, че от кучешка кожа се изработват едни от най-скъпите ръкавици. Идея за концесия?


 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Най-голямият враг на домашното врабче са хишниците:
  - земни -> златки, порове и най-вече котки
  - грабливи птици -> като хранещият се предимно с врабчета малък ястреб (Accipiter nisus) , гарги и свраки

  50% врабчетата загиват по време на мътене, ставайки жертва на хишници

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7659 Неутрално

  Любимите ми птички, малки , сиви и пак си ги обичам. От години първо храня тях от прозореца. Понякога летят близо до ръцете ми и чирикат. Повече от 50 се събират наведнъж за закуската сутрин. После почват да идват с малките, защото гнездата им са под стрехите на съседните кооперации. Не мога да си представя , че някога могат да изчезнат.

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#13] от "Един препатил":

  Така е. Напълно си прав. Нужни са крути мерки и те в един момент ще дойдат. Няма вечно да се занимаваме с простотии и безволеви същества, които вечно гонят далаверата, а не обществения интерес.

 17. 17 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#8:"tribiri"]За мен причината е мръсния въздух. [/quote]Едно време, когато край София имаше Кремиковци, а в самия град още не знам колко си заводи, включително и химически, да не би въздухът де беше по-чист? НЕ БЕШЕ! Просто или не го мереха, или не ни показваха резултатите, както и за Чернобил никой не ни каза какво се носи във въздуха!!!
  Причината е по-скоро в:
  - увеличения градски шум от повечето автомобили и
  - намаляването кварталите с къщи (аз съм израснал в такъв квартал) и на малките междублокови градинки, които се превърнаха или в нови блокове, или в платени паркинги, или ги затрупаха с гаражни клетки!

 18. 18 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Как никой не се сети за свободната продажба на въздушни пушки.

 19. 19 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 376 Разстроено

  Причината за намаляването на врабците не са гълъбите, нито липсата на храна а стотиците хиляди безпризорни котки за които врабецът е деликатес.

 20. 20 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#18:"mentra65"]Как никой не се сети за свободната продажба на въздушни пушки. [/quote]Ти ако имаш такава пушка, какво ще целиш - малки скокливи врабчета или големи и тромави гълъби? Последния проблем за врабчетата са въздушните пушки!

 21. 21 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#19:"batgosho"]стотиците хиляди безпризорни котки[/quote]Къде ги тези котки бе? Котките искат да има къщи, бараки, гаражи, където да се крият и раждат, а в панелните комплекси, с която е осеяна София, котите са рядко срещани.

 22. 22 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#10:"БМЗ"]Хвърляш залък хляб на гълъбите, изневиделица се повява врабче,[/quote]
  В повечето европейски градове храненето на гълъбите е забранено и се налага глоба. В моят град врабчетата не се мешат с гълъбите, които са окупирали центъра.Врабчетата са по периферията, където "хулиганстват" по масите в заведенията на открито.

 23. 23 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#8:"tribiri"]Гълъбите, които символизират мир, всъщност са доста войнствени птици. Голям процент от битките за женски, завършват със смъртта на някой от участниците.[/quote]

  Моите наблюдения са различни. Гълъбите са "семейно ориентирани" птици. Обикновено снасят по две яйца, от които се излюпват по едно мъжко и едно женско. В много случаи братът и сестрата стават семейство. Веднъж създадено семейство- "държи" докато някой умре. Не съм виждал мъжки да се бият за женска- просто защото "по традиция" всеки си има по една.

  Същото е и с гугудките. При врабчетата е различно.

  Но това са мои лични наблюдения- от детството, нищо професионално. Може и да бъркам...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 24. 24 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 437 Неутрално

  добре че кравите не летяха

 25. 25 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 377 Весело

  Само да попитам - някакви граждани някъде ще "преброят" някаква условна бройка птици, които след пет минути ще прелетят на друго място и там някакви други граждани ще ги "преброят". Да ви изглежда идиотско? Щото на мен - да!

  Впрочем, докато се засилвате да ми пляскате минус, да ви кажа - в деня на Земята, когато си гасите крушките за 1 час, аз не само включвам всички, ами пускам бойлера, готварската печка и излизам на терасата да режа с ъглошлайф На, нека ви!

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5616 Неутрално

  Проблемът на врабчетата е човекът и разораването на земята, почистването на храстите, застрояването на кеарталните градинки...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5616 Неутрално

  Поправка: кварталните вместо кеарталните

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#17] от "cristo_n":

  Врабчетата и от селата много намаляха.При положение, че все повече села се обезлюдяват по твоята логика би трябвало да нарасне броя им.Ама намаляха поне с 80-90 процента.Явно някаква болест ги мори.Преди се пръскаше с отрови по полето в пъти повече отсега и къщите бяха пълни с хора, но имаше мтого врабчета. А сега липсват.

 29. 29 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Браво. Басейна е за вас.
  И още едно -
  И на вас да ви се връща.

 30. 30 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#4] от "БМЗ":

  Ако не греша има доказателства, че гълъбите пренасят повече зарази отколкото мишките/плъховете.

  Модератора е неадекватен!
 31. 31 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Във всеки случай снимката към статията е страхотна...

  Поздравляния за фотографа!

  Модератора е неадекватен!
 32. 32 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Разрастна се популацията на гларуси във вътрешността на страната , та казват чак до София ! Те бяха морски птици , а сега завзеха териториите на ендемичните видове .

 33. 33 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#28] от "mushashi":

  В селото, където имаме вила, никакъв проблем няма - имаме няколко големи орехи в близост до къщата и в короните им чуруликат от сутрин до вечер. Е преди 25 години имаше повече - живееха хиляди в подпокривните пространства на сградите в ТКЗС-то и ядяха зърно на корем, но това не е естествена популация, а изкуствено създадена от човека, та мисля, че сегашното състояние в селото представлява правилния баланс.

 34. 34 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#28] от "mushashi":

  Всъщност наоколо живееха и много повече честни, които имаха хамбари, пълни с какво ли не, та и там беше пълно с врабчета. Като хвърлеха на кокошките нещо и от дърветата пристигаше цяла армия врабци да се храни на аванта. Но и това не е естествена популация, а създадена от човека.

 35. 35 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 569 Неутрално

  [quote#1:"Един препатил"]За да се увеличи популацията на врабчетата трябва да се намали популацията на гълъбите.[/quote]

  По-скоро са синигерите. Гълъбите трудно им взимат храната

 36. 36 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":

  Има такава корелация и тя се знае (предполага) от орнитолози и урбанисти в много страни. Гълъбите преди 15-тина години унищожиха градската популация на гугутките и сега в 90% от градовете тях ги няма. Ред е и на врабчетата, които и поради новите строителни технологии (както е маркирано в статията) , косене и облагородяване на тревните площи и покрай увеличение на популацията на котките (след като враговете им - уличните кучета поне в големите градове бяха рязко ограничени със програми и приюти) са в незавидно положение. Преди години на балконите ми идваха за трохи поне 10-на врабчета, а в короните на декоративните дървета и храсти по центъра на София беше чирикане, шум и боричкане на стотици, сега е глухо и само тук там по каретата на задните дворове се вижда по някое врабче.

 37. 37 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  [quote#6:"Един препатил"]Навярно сте забелязали, че от София изчезнаха и гугутките.[/quote]
  В някои части на София (центъра) гугутките се върнаха.
  Но гълъбите са ужасно противни, гнусни и нахални твари. Предпочитам врабчета.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 38. 38 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 426 Неутрално

  интересно, а как се обяснява наплива на врани/свраки? имаме голям проблем с гнездящи в стряхата ни врани, които незнаем как да прогоним. други съседи също се оплакаха.

  Който първи прекрачи границата, губи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK