"Слънчево" осветление ще се монтира в Бургас

С 252 хил. лв. общината подменя и лампите по централните улици

Община Бургас и фирмата "Рова инвестмънт" подписаха меморандум за реализация на демонстрационен проект "Автономен уличен осветител, захранван със слънчева енергия". "Търсим начин едновременно да намалим преките разходи на община Бургас за уличното осветление и да осигурим високото му качество", заяви зам.-кметът по евроинтеграция Ивелина Василева.


За нуждите на демонстрационния проект община Бургас предоставя трасе - крайбрежната алея в Морската градина в района на "Бункера". Осветителните тела са алуминиеви с мощност 12 W, съоръжени с 12-волтови батерии никел/кадмий.


Монтажът на слънчевите лампи ще започне след месец и ще бъде за сметка на "Рова инвестмънт". След презентацията на новата технология ще бъде направен обстоен анализ на предимствата и ползите от въвеждането на новата технология на територията на общината, обясни Василева.
Срокът за реализацията на проекта е шест месеца, считано от датата на монтирането на лампите по трасето и установяването на готовност за експлоатация. След изтичане на този срок "Рова инвестмънт" има право за своя сметка да демонтира съоръженията си, като възстанови съществуващото улично осветление.


По силата на подписания меморандум изпълнителят на проекта се задължава сам и за своя сметка да осигурява спазването на изискванията за безопасност съгласно действащата нормативна уредба.


"Чрез подобни инициативи Бургас се присъединява към световната кауза за ограничаване на глобалното затопляне, тъй като намалената консумация на електрическа енергия редуцира емисиите парникови газове, излъчени в атмосферата", каза още Ивелина Василева.


"За територията на България инвестицията за 100 KW фотоволтаична инсталация, монтирана на подходящ терен, е в границите между 350 и 650 000 евро в зависимост от вида на фотоволтаичните панели. Нашата фирма обаче предлага схема с външен инвеститор, за да направим този бюджет на 50%, а останалите 50% да отиват за покриване на инвестицията. Или, спестявайки от това перо, ние подаряваме по една детска градина годишно на общината, ако предложението бъде прието и проектът се реализира", обясни Красимир Манолов от "Рова инвестмънт".


Това не е нова практика в Бургас. През 2007 година тогавашната общинска управа заплати четвърт милион за монтиране на икономично осветление на централната бургаска улица "Александровска" - в отсечката от ул. "Сан Стефано" до жп гарата. Тогава бе проведена процедура по Закона за обществените поръчки, като за изпълнител бе избрана фирмата "Елтър" ЕООД.


Осветителната мрежа има разклонения по ул. "Св. св. Кирил и Методий" и към площадното пространство пред клона на банка ДСК (пред подлеза на Театъра за драма, опера и балет). Инвестицията от 252 хиляди лева включваше цялостно изграждане на уличното осветление, поставянето на 206 стълба с височина 4.5 м и полагането на 3700 м кабелно трасе. На стълбовете са поставени енергоспестяващи натриеви лампи с мощност 50 вата, които се включват в 21 ч, а в полунощ намаляват режима си на работа с 50%. Осветлението работи до 05 ч сутринта.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK