Соларното сърце на слънчева Испания

Хиляда огледала край Севиля ще генерират ток за 11 000 къщи

Хелиостатите концентрират слънчевата светлина към кулата и там тя загрява водата, която после под формата на пара задвижва конвенционални турбини <br />

© Снимката е от www.zdnet.com

Хелиостатите концентрират слънчевата светлина към кулата и там тя загрява водата, която после под формата на пара задвижва конвенционални турбиниВ пустошта на Южна Испания, на около 30 км от Севиля, инженери и техници бавно разполагат на специални площадки над 1000 огледала. Всяко от тях е с размера на половин тенис корт, което прави манипулациите бавни и трудни. А когато те приключат, след няколко седмици ще бъде отбелязана важна крачка напред в търсенето на възобновяеми източници на енергия, писа в. "Гардиън". Огледалата са част от най-голямата в света соларна инсталация с кула, при която технология огледалата отразяват слънчевата светлина към кулата и загряват намиращата се в нея вода. По план проектът на стойност 80 млн. евро трябва да заработи през януари и като начало да генерира 20 мегавата електричество, което е достатъчно за захранването на 11 000 къщи.


Според мнозина тази технология, известна като концентрирана слънчева енергия (КСЕ), е по-проста, по-евтина и по-ефикасна при улавянето и оползотворяването на слънчевата светлина от фотоволтаичните панели. За съжаление тя работи добре само там, където небето е чисто задълго, а слънцето грее силно. От тази гледна точка пустошта на Андалусия е идеално място и Испания се надява комплексът PS20 да докаже бързо ефикасността си.


"Слънчевата радиация, достигаща Земята, е 10 000 пъти повече от консумираната енергия", казва Хосе Домингес Абаскал, главен технолог на испанската енергийна компания "Абенгоа", която стои зад проекта. "Слънчевата енергия има огромен потенциал." Компанията е изградила и по-малка тестова площадка с капацитет 11 мегавата, която работи вече две години. Новият комплекс е на площ, колкото 100 футболни игрища, и разполага с 1255 огледала, наречени хериостати, всяко по 120 кв.м. Те следят движението на Слънцето и насочват лъчите му в концентриран вид към върха на 160-метрова кула в центъра на полето. Там тя загрява вода до над 1000 градуса по Целзий, а парата задвижва турбина и генерира електричество.
Много испански компании вече са тръгнали по пътя на "Абенгоа" и залагат на КСЕ. На различни места в страната са одобрени над 50 проекта, а до 2015 г. страната трябва да генерира поне 2 гигавата чрез тази технология, което далеч надвишава националните цели за производство на чиста енергия. Испански компании вече изнасят технологията в Мароко, Алжир и САЩ. "КСЕ е в началото на истински бум", казва Хосе Луис Гарсия от испанското поделение на "Грийнпийс". Според него чрез използването й страната може лесно да надмине заложените от ЕК цели от 40% чисто електричество до 2020 г. и да произвежда по този начин над 50% от нужната й енергия.


Проектът PS20 може да послужи като основа за друг, още по-амбициозен, който да работи 24 часа в денонощие, обяснява Абаскал. При него 50% от добитото през деня електричество ще загрява стопена сол, която през нощта ще произвежда електричество. "Абенгоа" тества технологията на площадка в Гранада и вече е в състояние да "складира" 8 часа слънчева енергия в резервоари с 28 000 тона сол, загрени до над 220 градуса по Целзий.


Енергия от гробище


Испанско градче откри нетрадиционно място за генериране на чиста енергия - местното гробище, предаде Би Би Си. Властите в Санта Колома де Грамарет, недалеч от Барселона, са разположили 462 слънчеви панела върху стените с урните и надгробните паметници с прахта на мъртъвците. Отначало идеята била посрещната с гняв от роднините на починалите, но след активна PR кампания те я приели, посочва медията. Панелите произвеждат енергия, достатъчна за пълното захранване на 60 сгради годишно.


Инсталацията струва 720 000 евро и ще намали изхвърляните в атмосферата вредни газове с 62 тона годишно, казва Естеве Серет, директор на компанията "Консте-лив енерджи", която се грижи за гробището и същевременно произвежда енергия. В момента в подготовка са планове за разширяване на инсталацията и утрояване на производството. Проектът е реализиран именно в гробището, тъй като се е оказало едно от малкото свободни пространства в иначе претъпкания град. В Санта Колома де Грамарет на площ от 4 кв.км живеят 124 000 души, посочва Би Би Си. В градчето има още 4 соларни парка, но този в гробището е най-големият.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на слънчево
  *****
  Неутрално

  уредите за следене на слънцето се наричат "хелиостати"

 2. 2 Профил на Убитак
  *****
  Неутрално

  Каква е тази мерна единица за мощност "мегават"? Мегават/Час може би? Но тогава 20Мегават/часа стигат за доста повече от 11 къщи. Един радиатор черпи примерно 2Киловат/Часа. Излиза, че това стига за 10хил радиатора. Какви са тия къщи бе? Да не би да става дума за соц.панелки?
  Как така пишете статия, без да я разбирате даже бе?
  Да бяхте пуснали автоматична преводачка по-добре.

 3. 3 Профил на Stefanaki
  Stefanaki
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  МВп - мегават час пик?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на 0165
  *****
  Неутрално

  Мощността се измерва във ватове. 1 Мегават е 10^6 Вата. А един мегават/час означава, че се произвежда 1 мегават за един час. Това по-скоро е единица за скорост, отколкото за мощност (както е метър/секунда или километър/час, или мегабит/секунда).
  Едно четричленно семейство на запад обикновено потребява 4 Мегавата на година.

 6. 6 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Като е толкова стара съветска теоретико-практическа разработка (каквото и да значи това), къде са им на съветите ПРАКТИЧЕСКИТЕ слънчеви електроцентрали?!? Май ги няма нещо... Имаше документален филм на BBC за тази кула в испания, много перспективна технология, евала на испанците.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 7. 7 Профил на #5
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на Hihi
  *****
  Неутрално

  Авторът сигурно е имал предвид 20 МВтч(мегаватчаса) годишно.

  0165 > Направо уби рибата с това, че енергията е "скорост". Правиш разлика между МВтч и МВт/ч

 9. 9 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  За всички неграмотници:
  ват е единица за мощност
  ватчас (мегаватчас) е единица за енергия
  Отворете си учебниците по физика за 6ти клас.

 10. 10 Профил на Убитак
  *****
  Неутрално

  Хммм...
  20Мегават/Часа годишно е твърде малко.
  Ако разделим 20 000КилоВата на 24*365 ще получим 2,5 Кват/часа моментна мощност, което е смешно и не стига да захрани отоплението на стаичката на пазача. Същото можеш да постигнеш с няколко слънчеви панела за няколко хиляди евро.

  Според мен това е мощност на ден или на седмица, колкото и странно мярка да е това.
  Само дето трябваше да стане ясно от статията им, а не да ме карат да смятам и да се чудя.

 11. 11 Профил на totalno protiworechie w prewoda
  *****
  Неутрално

  Ot nachalo se kazwa che KSE e po efektiwna i s 80mio euro se zaxranwat 11 kyshti.
  Posle samo ot edno grobishte s samo 720xil. euro investicii se izxranwat 60 kyshti?!
  Ebati prewoda, ebati chudoto.
  A na bas, che ili pisatelia na orig. statia ili prewodacha e partiec na zelenata partia ili e pone "diw" simpatizant i mnogo-mnogo ne misli kakwo mu dawat kato fakti?!

 12. 12 Профил на Енергия
  *****
  Неутрално

  За тези които се интересуват, прочетете за Томас Ненри Морей: http://www.rexresearch.com/moray2/morayrer.htm
  Последовател на Никола Тесла, той е един от малкото хора успели да построят устроиство което да прихваща електромангнитни вибрации които са навсякъде около нас. Слънчвевите лъчи, както Максуел е апостолирал преди 150 години, са електромагнитни вълни/вибрации със опредлена честота, но те не са единствените вълни които достигат до нас. Електромагнитния спектър е ОГРОМЕН и е жалко, че тъи наречените учени се концентрират само върху един малък диапазон на този спектър. Ше доиде време когато това ще се промени и както е казал Тесла: "Throughout space there is energy. Is this energy static or kinetic! If static our hopes are in vain; if kinetic — and this we know it is, for certain — then it is a mere question of time when men will succeed in attaching their machinery to the very wheelwork of nature"
  http://peswiki.com/energy/PowerPedia:Nikola_Tesla

 13. 13 Профил на Ташак пиниз
  *****
  Неутрално

  80 милиона евро за 20 мегавата мощност: това прави 4 хиляди евро на киловат, но трябва да се има предвид, че 50% от времето тази инсталация няма да работи (ден-нощ), а още 50% - на смешна мощност. Много афиф ми изглежда цялата работа. Аз по-скоро бих насочил огледалата към обикновен фотопанел.

  По принцип обаче пазарат на оборудване за производство на слнчева енергия е изкривен. Тъй като ЕС лансира разходо-покривния принцип, в пазара няма никакъв стимул за покачване на ефективността. Образно казано, дори горе представената идея да е гениална, ще дойде чиновникът от комисията за регулиране и ще каже: щом вадиш тока по-евтино, ще ти плащам по-малко.

  В България в момента соларната енергия се изкупува на 20 пъти средната цена и 70 пъти цената на АЕЦ Козлодуй. Надявам се силно, световният балон "соларна енергия" да се спука подобно на имотния балон и кредитния балон, иначе нямам никакво намерение, сметката ми за ток да скача 3 или 5 пъти заради такива измишльотини.

 14. 14 Профил на mh
  *****
  Неутрално

  Вятърните генератори (перки), както и подобни соларни ферми заемат много площ, която не става за нищо.

  Най-добре да се развиват нано-соларните приложения и да се монтират по покривите. Геотермални централи също са интересно решение.

 15. 15 Профил на хах
  *****
  Неутрално

  80 млн. за 20 мегавата наистина е смешно. То с тези пари поне 80 мегавата от вятърна енергия, ще се изкара, въпреки че наистина съм съгласен, че много площ заемат.

  А и една градушка, паднал самолет, терористичен удар или квото и да било друго, ще съсипе тези огледала.

 16. 16 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  По план проектът на стойност 80 млн. евро трябва да заработи през януари и като начало да генерира 20 мегавата електричество

  Преполагам на час..

  Ако Белене ще генерира 2000 на час или 100 пъти повече, излиза че Слънчево белеи не струва 8 миляра Евро....

  обаче Белене работи и нощем, значи..

  Слънчево Белене ще излезе 16 милярда Евро ако всеки ден слънцето грее по 12 часа..

  Когато се каже "ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ" разбирай зеленото като в контекста на чалгата " Зелено зелено щом всичките пари са ти в зелено зелено и ел централите са ти зелени зелени...


 17. 17 Профил на pfogewpgow
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на fvöwekl
  *****
  Неутрално
 19. 19 Профил на Марк
  *****
  Неутрално

  Живея в южна Испания, в "ПУСТОШТА?!" , голям превод сте й ударили на тази статия, голяма работа...
  Става въпрос за равнинната зона, недалеч от Севиля, където се отглежда захарна тръстика, ориз, памук, пшеница и каквото им се прииска на хората, защото от тук минава единствената плавателна река в Испания и има предостатъчно и вода, и слънце, и земята е достатъчно плодородна и равна. Монтират тук централата, за да я изпитат на сигурно място и да имат какво да покажат на арабите /Мароканци, Алжирци и тем подобни от Магреб и др. райони/ на които ще я продават за монтиране в пустините. Неотдавна имаше една статия за подобни централи, базирани на слънчева енергия и огледала, с която искат не да произвеждат електричество, а да изпаряват вода от морето, парата се превръща отново във вода, която да се ползва за поливане и развиване на зелени зони, и за парници, в които да се отглеждат зеленчуци. И всъщност проблемът беше, че подобни парници в пустините ще имат температура надвишаваща благоприятната за развитие на растенията, затова се предвиждаше охлаждане в парниците.
  А за ползването на слънчевата енергия, в Тематичния парк на науката в Гранада демонстрират пред посетителите параболични слънчеви котлони. Слагаш тази голяма "чиния" на открито да концентрира слънчевата светлина и слагаш тигана на поставката във фокуса на параболичната чиния. Температурата, до която обикновено достига във фокуса, е към 80+ градуса, достатъчно за готвене. С подобни слънчеви котлони ще спестят много усилия на африканците да спрат да ходят да събират дърва и др. растителност, да горят/отделят СО2/ и да обезлесяват тяхната си ПУСТОШ.
  И доколкото знам, до 2020 година е поставена цел за 20% възобновяеми източници на енергия в целия ЕС, не 40%, не 50%.
  Доколкото знам всички нови сгради трябва да имат слънчеви панели вградени във фасадите и покрива.

 20. 20 Профил на Малък урок по физика
  *****
  Неутрално

  Малко ще повторя някои от предишните постове, но няма значение:

  Единицата за мощност е Ват(англ. Watt) или на бабешки език това е скоростта, с която нещо върши работа <=> работата свършена за единца време, т.е. 1W=1J/s.
  Тогава 1MW=1000000W, а например 1MWh (1МВатЧас) е енргията изразходена/произведена за един час или 1MWh=1MW*1hour=10^6W*3600sec=3.6GJ (Гига Джаула), напомням, че един час има 3600 секунди. Акон нещо произвежда/консумира 1MWh, то то е еквивалентно да е произвел/консумирал 3.6 милиарда джаула енергия. Същата енергя би притежавал човек тежащ 72кг и движещ се с постоянна скорост от 36 хиляди километра в секунда(малко повече от 1/10 от скоростта на светлината във вакуум)! Или пък тази енергия би била достатъчна да издигнем този човек на височина 5000 километра!
  Така, че тези 20 Мегавата са разумно число за 11 къщи (даже може и да не достигнат).

  Така, че дами и господа статията си е напълно в час. В час не са нашите знания от часовете по физика в училище.

  Идеята за такъв тип централи е много добра. Поздравление за испанците, а ние както винаги ще търкаме наровете и ще гледаме подобни технологични новости през плет и като неандерталците. Някой ден може и да се оправим.

 21. 21 Профил на 20
  *****
  Неутрално

  Поправка 11 къщи да се чете 11000 къщи.

  Извинявам се за грешката.

 22. 22 Профил на Не пишете глупости
  *****
  Неутрално

  Ало автора, спри се малко бе. Каква е тази вода дето я загряват до 1000 градуса, за да получат пара. Ти луд ли си бе батко.Че то по твойта логика по-лесно ще разложат молекулата на водород и кислород.

 23. 23 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  @Не пишете глупости - да си чувал за супер нагрята пара случайно? Точно това се използва и в ядрените реактори.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 24. 24 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  #16,
  Големи сметки, голямо нещо.
  Изпуснал си обаче цената на ядреното гориво, а също и стойността на преработката и депонирането на ядрените отпадъци. Изпуснал си и други неща.

  #15,
  Събития като "паднал самолет, терористичен удар" ще съсипят която и да е електроцентрала

  #13,
  Ако "световният балон "соларна енергия" се спука, ще пукнеш и ти. (Аз също, но за друго е думата).
  Правилният път не е към отричане на този вездесъщ източник на енергия, а в усъвършенстване на технологиите при неговото оползотворяване.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 25. 25 Профил на Питанка, чуденка
  Питанка, чуденка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпреки, че тази технология за момента е най-ефективната слънчева система за добавяне на ел. енергия, бъдещето принадлежи на quantum dot технологията. За повече инфоhttp://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_dot)

  Нормално е една нова технология при разработката да струва много повече от колкото при нейното широко навлизане на пазара. Преди 30-40 години никой от нас не можеше да си позволи домашен компютър. А днес всички маймуни пишат по форумите от ПК.

 26. 26 Профил на хаде
  *****
  Неутрално

  Как още някой българин не се е намерил да ги съсипе огледалата се чудя. Че кви са тез щуротие вуа! Хак да им е! Да пукнат хиспансите!
  Ще видите вие като се затвори европейския енергиен кръг, тогваз ше ви питам, туй ядринуто ли беши или ниуядринуто.

 27. 27 Профил на kiki
  *****
  Неутрално

  Интересно,как опазват огледалата от градушка

 28. 28 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Вие пък градушка та градушка. То в него район може и да няма градушки или да са на рядко. Най вероятно огледалата се изправят вертикално и готово. Съгласен съм че държавните дотации може би донякъде пречат на по-бурното развитие на сектора. Но без тях със сигурност нямаше да го има. ЕС ще бие отбой за утопиочните цели които си е поставил за екологично чист рай. Важното е да се пробват нови технологии. Иначе бъдещето за мен е въглища, уран и павец. Голямата енергетика не може да се позволи да играе на има вятър/слънце или няма вятър/слънце.

 29. 29 Профил на kiki
  *****
  Неутрално

  И в Африка падат градушки.При градушка ибикновено има буря и може парчетата да падат и под ъгъл по-малък от 60 градуса.

 30. 30 Профил на Еха
  *****
  Неутрално

  Чшшш ко нипариахте бе пичове яка си е централата и бъдете сигурни че са помислили за всичко хората, имайте предвид че не я строи станишката или бат бойко. Друг е въпроса че ако всеки си сложи по един панел на покрива вместо да плаща ток на него ще му плащат ама тва си е вече въпрос на политика.

 31. 31 Профил на Североизток
  *****
  Неутрално

  За 22 - ако не знаеш разлагането на вода на водород и кислород е елементарно - проблема са батериите за съхранение на енергията. Аз съм за слънчевата енергия - неизчерпаем и чист източник.

 32. 32 Профил на АЕЦ
  *****
  Неутрално

  Един бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй” е на път да построи най-голямата електроцентрала от слънчеви панели в Източна Европа.
  120 700 модула ще бъдат разположени върху 700-800 дка около София и ще произвеждат ток от слънцето. Общата мощност на парка ще бъде 26 мегавата – доста скромно, в сравнение с АЕЦ, но за слънчева централа е направо грамадно. В момента само на две места в Европа – в Германия и Испания, има по-големи соларни паркове.
  http://e-vestnik.bg/3198

 33. 33 Профил на einsschpritz
  einsschpritz
  Рейтинг: Неутрално

  Хе хе, Марк, какви са теа съждения:
  С подобни слънчеви котлони ще спестят много усилия на африканците да спрат да ходят да събират дърва и др. растителност, да горят/отделят СО2/ и да обезлесяват тяхната си ПУСТОШ.

  се едно баба ти като е събирала дърва в гората да си подгрее супицата е обезлесила два масива ... друг е проблемът с обезлесяването .. не че африканците си пържат яйца... по скоро като отиде една по-голяма корпорациийка да реши да произвежда "био" и "еко" горива и реши че е тая джунгличка тука й пречи ... не че горкия африканец решил да си притопли хуманитарната помощ, щот лошите бели му изсекли гората.

 34. 34 Профил на Енергетик
  *****
  Неутрално

  До 22

  Водата се изпарява при 100 градуса, ако налягането е нула.
  Тази пара е 1000 градуса тъй като налягането в системата е високо.
  Идеята е парата да акумулира колкото се може повече топлинна енергия, която да отдаде на турбината.
  Например в една топлоелектрическа централа (давам конкретен пример за един ТЕЦ)водата в барабана на котела се изпарява при 600 градуса, но при 100 атмосфери. След това допълнително се загрява да така наречената синя пара и чак тогава се подава към турбината.
  В статията всичко си е вярно.
  Това ние проблема на българите, че на никой не вярваме и ние сме най умните.

 35. 35 Профил на Ivan Petrov
  *****
  Неутрално

  Тия дето са писали (или превеждали) статията не се в час. Ако става въпрос за 20 Мегавата инсталирана мощност, за 80 млн.евро, то това е революция направо. Инсталацията би се изплатила напълно за по-малко от година, при цена на тока 0,12 евро КВ/час, например и 50% натоварване (само през деня). Ако става въпрос за 20 МВчаса годишно, то това е нищо. Само се мъчим да смятаме, без да имаме коректни данни.

 36. 36 Профил на Външна среда
  *****
  Неутрално

  Един умник щеше да подпали вражеските кораби с огледални лизи, ама не му се отвори парашута. По лесният вариант е да направят подвижни домове и всички да тичат след Слънцето, ако не от слънчевите лъчи то от тичането ще са изпотени постоянно. След някоя година групите на тичащи ще са ДВЕ, втората ще тича за ВОДА.

 37. 37 Профил на titaka
  titaka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Убитак, мощността се мери във ватове. Как пишеш коментари без да разбираш? А и е мегаватчаса, не мегават/часа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK