ЕБВР отпуска нови 55 млн. евро за енергийна ефективност и зелени електроцентрали

ЕБВР отпуска нови 55 млн. евро за енергийна ефективност и зелени електроцентрали

© Цветелина Ангелова, КапиталЕвропейската банка за възстановяване и развитие отпуска на България нови 55 млн. евро кредити за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Кредитната линия ще действа до средата на 2011 г. Днес президентът на ЕБВР Томас Миров и министърът на финансите Пламен Орешарски подписаха меморандум за финансовия инструмент.


Това ще е второто увеличение на кредита на ЕБВР. Той стартира през 2004 г. с портфейл от около 100 млн. евро. Целта му е да спомогне за понижаване на енергийния, респективно въглеродния интензитет на българската икономика. Сред банките партньори на ЕБВР, които оперират с кредитите в страната, са "Уникредит Булбанк" и "Обединена българска банка".


За техническа помощ при подготовката проектите, кредитирани от ЕБВР, ползват безвъзмездно финансиране от Международен фонд "Козлодуй". Фондът бе създаден за подпомагане на дейностите по извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй".
До момента с кредитите на банката е финансирано изграждането на възобновяеми енергоизточници с общ капацитет 65 мегавата. Най-голям дял от заемите, 36 %, са отишли за проекти за подобряване на енергийната ефективност в индустрията. Една пета от парите са инвестирани във ветроенергийни паркове, а 17 % - в малки водноелектрически централи. Останалите 27 % от средствата са вложени в централи на биомаса, когенерации, геотермални и фотоволтаични мощности, слънчеви колектори и централи на биогаз.


Заедно с другите кредити, които отпуска в България, вложенията на ЕБВР тук досега са 1.7 млрд. евро.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK