Заявките за алтернативни мощности в Е.ОН са колкото АЕЦ "Белене"

Над 1900 мегавата са заявените мощности от алтернативни енергийни източници само за територията, обслужвана от Е.ОН. Това съобщи на пресконференция в Добрич Мартин Краус от управителния съвет на компанията. Според колегата му Бойко Димитрачков това се равнява на бъдещата АЕЦ "БеленеЕ", чиито планирани мощности са 2 хил. мегавата.


До момента към мрежата са присъединени 150 мегавата, а в края на тази година ще бъдат включени още 100. "Ако темповете на разрастване на алтернативните енергоизточници се запазят, в бъдеще ситуацията може да стане критична", е позицията на Димитрачков. Обяснението му е, че цената на слънчевата енергия е десет пъти по-висока от конвенционалната, а на вятърната- три пъти.


Тези стойности и сега се калкулират в сметките на крайните потребители, но делът им е сравнително малък. По данни на мениджърите в момента едва между 1 и 2% от енергията, която компанията продава, е от алтернативни източници, но всяка година мощностите се удвояват. Има и технологични ограничения, защото мрежата не е в състояние да приеме целия товар. Ако тенденцията се запази, през следващите няколко години Е.ОН ще трябва да инвестира допълнително 200 млн. лв.
От компанията настояват разходите от алтернативните източници да се споделят от цялата страна. Сега те се таксуват само на клиентите от Североизточна България, защото не се поемат от другите енергийни фирми.


За миналата година от всеки 100 лева приходи от клиенти Е.ОН плаща 74,34 лв. на НЕК и на производители, каза още Краус. По негови данни тази година дължимият дял надхвърля 79%. От компанията предлагат съотношението да е по 33 на сто за всяка от страните.


От приватизацията през 2005 г. до момента в подобряване и разширяване на мрежата, както и за поддръжката й са вложени 230 млн. лв. планираната инвестиция за тази година е 68 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK