НЕК: Можем да присъединим максимум 1500 мегавата вятърни централи

НЕК: Можем да присъединим максимум 1500 мегавата вятърни централи

© ДневникНе повече от 1500 мегавата вятърни мощности могат да бъдат присъединени, без да пострада енергийната система на страната. Това каза днес на енергиен форум във Варна изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян, цитиран от БТА.


Освен добре известните си предимства, възобновяемите енергийни източници като вятърните генератори имат и редица недостатъци, които оказват влияние върху енергийната система на страната, посочи Папазян. Един от най-големите недостатъци на вятърната енергия е нейната непостоянност и в резултат, необходимостта от изграждане на регулиращи мощности.


От НЕК припомниха идеята си, че максималната инсталирана мощност от ВЕИ не бива да надвишава 20 процента от регистрираната максимална брутна работна генераторна мощност в страната (т.е. 1/5 от електрическите мощности, работещи в даден момент).

Общата мощност на изградените до този момент в страната вятърни генератори е около 200 мегавата. Очаква се следващата година тази цифра да нарасне поне двойно – тогава се предвижда да бъдат завършени 156-мегаватовият парк на американската "AES Geo Energy", който ще е най-големият в страната и 50-мегаватовият на EVN. И двата се изграждат в община Каварна. Други компании в страната също подготвят инвестиции във вятър – ЕНЕЛ, мажоритарен собственик на ТЕЦ "Енел Марица изток 3" например преговаря с общините Севлиево и Гурково за строеж на вятърни паркове на тяхна територия.


Вятърните централи с мощност над 50 мегавата задължително трябва да се изграждат с регулиращи мощности, които да компенсират колебанията на вятъра и да поддържат прогнозируем профил на производството, настояват от НЕК. Тази идея бе обявена още преди няколко месеца от зам.-председателя на директорския борд на държавната компания Иван Желязков. Производителите на възобновяема енергия, очаквано, не са съгласни с нея. В Дания вятърните генератори вече са около 30 % от електрическите мощности и в определени дни покриват на 100 % нуждите на страната от електричество, големи са и вятърните мощности в Германия, но и в двете страни няма изискване за заместващи мощности, коментираха от Асоциацията на производителите на екологична енергия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK