Джеймс Смол: Няма икономически обоснован начин да се извлича злато без употреба на цианид

Вицепрезидент "Правителствени връзки" в "Дънди прешъс металс"

Джеймс Смол: Няма икономически обоснован начин да се извлича злато без употреба на цианид

© ДневникКомисията по петициите в Европейския парламент публикува доклад, предупреждаващ за екологична катастрофа в района на Челопеч заради мината на канадската компания "Дънди прешъс металс". След две жалби на екоорганизации през октомври евродепутати от комисията посетиха обекта и констатираха, че мината и депото и за отпадъци са "непосредствена заплаха за общественото здраве, водите, почвите, земеделската продукция и климата в региона". За тези констатации разговаряме с Джеймс Смол, вицепрезидент "Правителствени връзки" в "Дънди прешъс металс".


Евродепутатите изразяват сериозни притеснения в доклада си след двете петиции срещу екологичната картина в мината в Челопеч. Как ще коментирате заключенията им?


- Всеки може да напише петиция до Европейския парламент, като част от работата по тези петиции е проверка и оценка на Европейската комисия, за да се докажат твърденията в тях. Комисията оцени и двете петиции като неприемливи. Затова бихме искали те да бъдат извадени от доклада на парламентарната комисия.
През октомври разбрахме, че евродепутати от парламентарната комисия ще идват в България и че нашата мина е в техния дневен ред. Искахме да знаем защо сме в обсега на доклада им и предложихме да се срещнем с тях, но ни казаха, че няма нужда, тъй като петициите не са насочени срещу нашата компания. Разбрахме от медиите, че мисията е посетила обекта ни, въпреки че преди това евродепутатите не приеха нашата покана за това. Тогава научихме и притесненията им. Искахме да се срещнем с евродепутатите в мисията - Кейти Синот и Дейвид Хамерщайн, в София. Те не приеха поканата ни. Разговаряхме с г-н Хамерщайн през януари, отговорихме на всичките му въпроси за технологията на работата на обектите ни. Това, което те са видели, не е предстояща екологична катастрофа, както беше представено, а работен обект, на който са спазени всички законови изисквания.


Евродепутатите изразяват тревога за замърсяване на водите в региона, тъй като в мината се използват тежки метали и цианид. Колко е голям този риск?


- Не знаем какви са истинските аргументи на депутатите, тъй като не сме били с тях при посещението им, и доколкото ни е известно, те не са били придружени от технически експерти. Но обектът е изграден така, че няма достъп до околните води. Използваната технология не позволява заустването на водохранилището към река Тополница и на промишлени отпадъчни води. Приели сме и непрекъснат автоматичен мониторинг по време на всички производствени фази. Ще бъде изградена и буферна зона - всичко това е според стандартите на българското законодателство.


Смятате, че няма причина за притеснение. Защо тогава сте обект на тези критики?


- Това трябва да попитате тези, които са подали петициите. Ние сме отговорили на всички запитвания и сме предоставили на властите цялата поискана информация.


Български екоорганизации се обявиха против цианидната технология, която компанията ви смята да въведе в бъдещото си металургично предприятие. Използвали ли сте тази технология в други свои обекти?


- В момента не използваме цианидна технология в нашите обекти, нито арсен и тежки метали. Но при технологията, която ще въведем в мините си, няма да е възможно тези вещества да влязат във водния цикъл.


Цианидът се използва за извличане на злато. Този проект беше обект на подробна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и очакваме окончателно комплексно разрешително. Изпратили сме всички необходими документи. Не знам колко време ще отнеме това решение, това зависи от регулаторни процеси.


Ще използвате ли цианид и в мината си в Крумовград?


- Не мога да навлизам в технологични детайли, но ще използваме същия подход като в мината в Челопеч. Проектите ни са съгласувани с Директивата за отпадъците на ЕС и с българското право. Европейската директива изисква да не се използва повече от 10 ppm (частици на милион) цианид. Нашият план е за доста по-ниски стойности - 6 ppm в Челопеч и 1-5 ppm в Крумовград. И двата обекта ще бъдат със затворен воден цикъл, никакви отпадни води няма да излизат от тях.


С какви други обекти разполагате в Европа и защо се налага да използвате цианидна технология в българските си мини?


- Нямаме други обекти в Европа. Проектът "Крумовград" в момента е в процедура за ОВОС, започнала през ноември. Спазени са всички изисквания на екомрежата "Натура 2000", тече процедурата за ОВОС и тогава ще поискаме окончателно одобрение от министъра на околната среда. Предоставили сме на властите информация за цялата технология, която ще използваме, включително цианидната.


Има ли начин да се избегне цианидната технология?


- Няма икономически издържан начин да се извлича злато без употреба на цианид. Минната индустрия използва цианид за извличане на злато от много години и контролът е много строг. Нашето намерение е да го спазваме в мините си в Крумовград и Челопеч, както е според европейските и българските разпоредби. Нещо повече - компанията ни е подписала Кодекса за управление на цианид, международен договор за придържане към най-добри практики, в който са разписани правилата и изискванията за безопасна употреба на цианид. Така че ние спазваме по-високи от правните критерии в Челопеч, това е и нашето намерение в Крумовград.


Другата петиция според доклада на Европарламента касае завишените стойности на арсеник в питейната вода в Поибрене. Твърди се, че причината е минната дейност. Какво е общото между това и мината в Челопеч?


- Проверки на министерството на екологията и консултации с неправителствени организации потвърдиха, че нямаме нищо общо с арсеник в питейната вода. Дадохме всички доказателства, местната общност също прие нашия отговор.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Челен опит
  *****
  Неутрално

  В района на Александруполис-Гърция златодобивна компания е била изгонена от местното население. След масирани протести. Ние никого не молим да ни добивате ЗЛАТЦЕТО! Канада* е една от най-обширните държави. Там си добивайте злато. Със сигурност има къде. Ако интересите на корумпирани чиновници съвпадат с националните, толкова по-добре. Ако корупцията е единствената пречка пред дейността ви пак не съм с вас.
  Населението в засегнатите райони е КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ добив на злато там!
  Компанията така добива златото, че да отчита минимална печалба и да оставя МИНИМАЛНИ ПОСТЪПЛЕНИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА!
  И ОБЩИНАТА!
  НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ПОДАЯНИЯ!
  ОЩЕ ПО-МАЛКО ОТ ОГРОМНИ ЕКО РИСКОВЕ!
  Ще повторя: "Дънди Go Home!" Канада е рядко населена държава. Там правете каквото си искате! Тук не сте добре дошли!
  YOU ARE NOT WELCOME HERE IN BULGARIA!


  *В Канада е листвана компанията Дънди.

 2. 2 Профил на parazit
  *****
  Неутрално

  "Нямаме други обекти в Европа." И другаде в Европа не се ползват цианиди. Значи мерси, че поредните доброжелатели искате да ни приобщите към производствените практики популярни в третия свят, обаче NO thanks.

 3. 3 Профил на Боби Сандов
  Боби Сандов
  Рейтинг: 624 Гневно

  Лъжите в отговорите на Джеймс Смол са не една и две. Комисията не е оценявала двете петиции като неприемливи! Не е вярно, че е затворен цикъла на водата! Не е вярно, че няма друг икономически ефективен начин за добив на злато, освен с цианидно излужване (Ако беше така, то в България никога нямаше да се е печелило от добив на злато, както и на много други места по света).
  От всички мини в района, тази в Челопеч вади руда е с най-голямо на арсен.
  Едната от петициите е насочена към това, че общественото обсъждане е било направено само в селата Чавдар и Челопеч, които (забележете) са над хвостохранилището, далеч от всякакъв екологичен риск, а на всичко отгоре половината от жителите им работят в мината. А какво да кажат онези 2 млн души, които живеят надолу по течението в България, Гърция и Турция!
  Тази компания и този договор с България е едно от най-големите престъпления, които някога са извършвани срещу нашата страна. Ако се стигне до авария, то не ми се мисли за хората и природата. Но ще е катастрофа от първи ранг!

  "България е част от класическите земи на Европа" Проф. Анастас Иширков
 4. 4 Профил на zelen
  *****
  Неутрално

  Жалко е, когато хора, които си мислят, че разбират от опазване на околната среда и крещят как защитават държавата и са горди, с това което имат, изказват подобни късогледи и шовинистки мисли. Може би точно липсата на компетентност, но пък прикрита с доста силен глас, е довела страната ни до абсурди, в които производства, които прилагат съвременни технологии и се стремят към диалог и изграждане на гражданска позиция биват нападани, за сметка на такива, които си кретат по старите начини и си мълчат. Страшно е, когато млади хора, които си мислят че са прогресивни, проявяват консерватизъм и не могат да излязат от тесногръдството и комплексите си.

 5. 5 Профил на червен
  *****
  Неутрално

  аман от "зелени" които защитават минната дейност и то с използването на цианид!

  аман от "зелени" които защитават стотиците хотели без пречиствателни станции по морето!

  аман от "зелени" които защитават зимните курорти където се извършват страшни сечи и изкопни работи водещи до пресъхване на водата и до масивна ерозия !

  аман от "зелени" които защитават десетките голф игрища много от които се строят върху ценни, дори уникални хабитати !

  аман от "зелени" които защитават хилядите миниВЕЦ-ове които почти пресушиха всяко поточе в България !
  сигурно тези "зелени" са много либерални и широко скроени за да помагат така усърдно на прането на пари с цената на големи поражения на българската природа !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK