Нова Зеландия - страна за виждане

От часовете по география запомних, че Нова Зеландия е най-отдалечена от България. Оказа се, че не е точно така (Великденските острови я бият по този показател), но оттогава ми остана натрапчивото желание да я посетя. Около 25 години по-късно и след 26 часа във въздуха стигнах до нея.


Обиколих с приятели голяма част от южния остров и няколко точки от северния. Пътувахме на стоп, спахме на палатка и при местни хора (да живее Couchsurfing!), срещахме се със стари, нови и още по-нови емигранти, движихме се със стадата туристи с раници, които обикалят из страната. Опитахме се за месец (не е достатъчно, идете поне за три) да се докоснем колкото се може повече до природата и културата на страната.


Впечатленията ми са силно субективни и не претендират за академична изчерпателност и достоверност - това е моята Нова Зеландия. И тъй като kiwiland е страна за гледане, ще ви я покажем през снимки.
Нова Зеландия - страна за виждане

© Дневник


Оукланд е най-големият град. Състои се от около 300 високи бизнес сгради, обградени от километри и километри едноетажни къщи и бунгала. Градовете там са около 3 пъти по-големи от нашите при същото население. Общо взето, изглеждат като ужаса на архитекта - произволно скупчени стъкло и метал и тук там нещо по-красиво от началото на миналия век. Имат много приятни локални центрове в предградията. Там всичко ти е на една крачка и усещането е все едно че си на село.


Нова Зеландия - страна за виждане

© Дневник


Огромните пясъчни плажове в по-голямата си част не стават за друго освен за разходка или сърфиране с неопрен. Плажуването в Нова Зеландия не е на голяма почит (особено на южния остров) поради опасното слънце (имат си чудесна озонова дупка над главите), студената вода и вълните. За къпане стават източните брегове на северния остров и централната северна част на южния.


Нова Зеландия - страна за виждане

© Дневник


Климатът на двата острова се различава с около 4-5 градуса и няколко литра валежи на квадратен метър. Хванете Полша, направете я остров и ще получите климата на Южния остров - много валежи, постоянни облаци, вятър, приятни летни температури - около 25 градуса максимум и доста мека зима (спрямо континенталните ни стандарти). Насеченият терен на острова позволява с изминаването на 30-ина километра да смениш джунгла с глетчер и постоянни снегове.


Нова Зеландия - страна за виждане

© Дневник


Дали заради остатъци от колониалния манталитет, или защото населените места са много отдалечени едно от друго, в Нова Зеландия самоорганизацията и доброволчеството за обществени дейности са много популярни. На доброволни начала е поддържането на чистотата, пожарната, строенето и поддържането на публични места, охраната на реда. На някои места може да се видят табели "Внимание! Полицията ви предупреждава, че сигурността в района се поддържа от местната общност."


Нова Зеландия - страна за виждане

© Дневник


Държавата в Нова Зеландия е под постоянен натиск на обществото. Хората като че не се вълнуват много от политика, но живо се интересуват как се управлява страната. Постоянно се предизвикват референдуми, подписки, дискусии с управниците и сякаш цялата система работи. Държавата е принудена да поддържа непрекъсната маркетинг кампания за дейността си, за да не се нагнетява напрежение срещу непопулярните й действия. Иначе основното мрънкане на маса е - плащаме данъци, за да хранят емигрантите, разсипваме си природата, за да обработваме алуминия на Австралия, много нарасна престъпността и младите бягат в чужбина.


Нова Зеландия - страна за виждане

© Дневник


Тази снимка е от областта Отаго - далечният юг на Южния остров. Тук все още тюлените се разхождат свободно по плажа и из къмпинга, делфини плуват със сърфистите и се въдят пингвини. Като цяло видяхме доста по-малко животни, отколкото очаквахме - най-често са в защитени територии. Фермерството е довело до масово изсичане на гори и прогонване на местните видове. Домакинът ни на този плаж беше довел министър и организирал движение срещу откриването на кравеферми в района.


Нова Зеландия - страна за виждане

© Дневник


Можете да спите в луксозен хотел, мотел, хостел (по-евтино отколкото в Европа), на къмпинг или просто под звездите (въпреки забранителните табели за свободно къмпиране, които са навсякъде). Автостопът върви и бързо попадате на много интересни хора (спират от самотни бабички до богаташи с лимузини), но ако нямате кола, рискувате да пропуснете много красиви места, които са извън обичайния туристически поток. Наемането на кола е евтино и абсолютно лишено от формалности. Проблемът е в карането в насрещното. Почти няма обществен транспорт.


Нова Зеландия - страна за виждане

© Дневник


Едно от големите оплаквания на белите е, че си нямат култура и затова скоро маорите ще превземат държавата. Опитват се да компенсират младостта на обществото си с яростно събиране и колекциониране на ретро предмети. По пътищата се движат всякакви антики на 4-ри колела и антикварният бизнес е във възход. Всеки новозеландец се чувства длъжен да поживее малко в Европа и доста от тях не се връщат. Местната културна формула е "ръгби, автогонки, бира". Имат навика да карат подпийнали, но то е разбираемо, когато най-близката кръчма е на 20 километра от дома ти.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ems
  *****
  Неутрално

  Прекрасна статия, с няколко щрихи описва живота в тази далечна островна държава, а снимките допълват малкото, което липсва...

 2. 2 Профил на heat
  *****
  Неутрално

  на фона на всичките гадни политически статии, тази статия е като перла в океана. Браво на автора!

 3. 3 Профил на dododo
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на maoR
  *****
  Любопитно

  In the middle of nowhere...I,d never lived there.Sorry.but its true...

 5. 5 Профил на Фенче на статията
  *****
  Весело

  Перла в океана! <-- много точно казано!

 6. 6 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 479 Весело

  Чудесно! С малка забележка за сравнението с Полша и меката зима. И факта, че повечето центрове на големите градове по света са камари от бетон, метал и стъкло.
  Аз освен от приятели в НЗ понаучих малко за там и от много интересното тяхно сериялче - The Insider's Guide to Happiness (има го на lime.com)
  Мисля трябва да го пуснат в България, вместо да зариват с Латино и Американски бози
  http://www.lime.com/tv/the_insiders_guide_to_happiness

 7. 7 Профил на Balubri
  Balubri
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Браво,Стоев!

  Ние с тебе ще докажем,че има смисъл от това!
 8. 8 Профил на Коки
  *****
  Любопитно

  БРАВО ! Нека има повече подобни статии. Ще подобрят живота ни !

 9. 9 Профил на MargaritaS
  *****
  Весело

  Аз предлагам всеки, който знае и може да разкаже нещо в този дух, за каквото и да е да го направи! Наистина е ободряващо дори и смао да прочетеш за нечие весело изкарване. Аз отдавна се каня да отида на гости на леля си в НЗ, само да събера пари за билета )) Пожелавам на всеки да я посети някой ден, ако не НЗ, кой където желае да попътува!

 10. 10 Профил на NZ
  *****
  Весело

  НЗ е хубава за посещение но лаината на всиакаде са еднакви но разли4но миришат. Тапотиата тук е ожасиаваща за да сам по конкретен: с заплата от 130 000 лв годишно не можа да ме задаржи

 11. 11 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До НЗ отгоре... с това ниво на образование 130 бона годишно са мираж не просто, който виждаш а в какъвто живееш...

 12. 12 Профил на Canadian
  *****
  Неутрално

  Като стана за пенсия може да се преместя да живея в НЗ... надявам се да няма ураганите на Флорида...а и плажовете на Австралия са наблизо.

 13. 13 Профил на фен на Нова Зеландия
  *****
  Любопитно

  Мечтата ми е да отида в НЗ след 2 години (дано дотогава не ни изключат от ЕС и да ни върнат визите) и да разгледам всичките й красоти.
  За съжаление нямам шофьорска книжка, иначе бих си взел под наем кемпър вен (25 евро/ден) и с него щях да обиколя цялата страна, спирайки където си искам.

 14. 14 Профил на Zo
  *****
  Неутрално

  Оукланд е в Калифорния, до Сан Фран. Авторът на статията е имал пред вид Окланд.

  Може и да не си измисля №10, чувал съм от местни, че страната им е доста зле и хората масово напускат и става единствено за туризъм.

 15. 15 Профил на hedi
  *****
  Весело

  Интересно написано, за краткото време прекарано в НЗ авторът е успял да улови атмосферата. Разбира се има още какво да се добави. Аз живея там от 3г. и научавам по нещо ново всеки ден.

 16. 16 Профил на ъ
  *****
  Неутрално

  "ръгби, автогонки, бира". !!! Позволете ми да не се съглася!!!
  Специялно за северния остров! Когато кацнеш в Оукланд, първото което ти се набива на очи е, стилизирано яхтено ветрило, на което пише- "Град на платната!!! Такива Марини има на малко места по земята!
  Човек има ли възможност да отиде там, просто да не се чуди!

 17. 17 Профил на ggogggo
  *****
  Весело

  браво, славчо!
  повече пътеписинг, по-малко ейчаринг!

 18. 18 Профил на gv
  *****
  Неутрално

  Браво на автора! Текстът си го бива - както и фотогалерията преди него...

 19. 19 Профил на nzbalkan
  *****
  Неутрално

  Заглавието на статията би било по точно ако беше ''Стана която не си срува да видиш'' . Н.З. е най отдалечена от Б-я.и ще ти стува 3000 лв.и 3 дена да стигнеш до там за да разбереш че няма нищо интересно за гледане.Един раздут мит който се помпа постоянно. Прекарал съм 15г.и ви уверявам че това е последното място което бих препоръчал за екскурзия.

 20. 20 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  не лоша статия, но снимките са като правени с телефон - толкова ли нямаше малко по-добър апарат, който да не "изгори" половината небета?

 21. 21 Профил на mej
  *****
  Неутрално

  Нова Зеландия е най-прекрасното място, на което съм била!
  спокойствие и уют, съчетани в едно. който е бил там никога няма да забрави преживяванията си.

 22. 22 Профил на коста
  *****
  Любопитно
 23. 23 Профил на nz
  *****
  Неутрално

  По 1000 души на седмица напускат НЗ в последната година. Само с природа не се живее а там освен природа друго ниама.Живее се в бараки

 24. 24 Профил на pilot
  *****
  Неутрално

  posetete ezeroto Karapiro,v n.z . edna sedmica fishing ,vodni ski ,vkusna riba, neveroiatna priroda, no ne po veli4estvena ot nashta.piassaci gorestina , ima i po priatni mesta po sveta kadeto mojes da piesh avstraliyska studena bira Forsters' mislia 4e taka se kazvashe. A kolkoto do ozonovata dupka ,za tiah niama strasno , ne gi mislete, loshoto e 4e pozvo liha niakoi hora da izsekat i gorite povarvarski na4in promeniha sadbata, i bita na mnogo pokolenia napred.POsetete N.Z iotnovo se priberete v Balgaria.

 25. 25 Профил на pilot
  *****
  Неутрално

  s uvajenie kam avtora,na statiata i edna malka preporaka.kupi si naistina dobra kamera s optika na karl zais' iza pomni 4e vinagi nai dobrite snimki stavat po veme na izgrev i na4aloto na zaeza. prez denia se starai sl. svetlina da e strogo zad garbati . ako spazvash tazi preporaka ste se naslazdavash na prekrasni snimki. zelai vi leki i priatni poleti i do dru krasivi strani po svetta.

 26. 26 Профил на nikossss
  *****
  Неутрално

  мисля че ако мислено минем през центъра на земята от българия ще излезем в океана до остров тасмания следователно тасмания е най далечната дестинация от българия ако имате свободно време виж в Google Earth противоположната географска ширина и дължиа на БГ.

 27. 27 Профил на Анти 2009
  *****
  Неутрално

  Колкото една страна по-малко присъствува в световния информационен поток ,толкова живота в нея се оказва по-човешки...................

 28. 28 Профил на Dimitar Savov
  Dimitar Savov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нова Зеландия е най-отдалечената държава от България. Великденските острови са с близо 2000 км. по-близо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK