Учени откриха парников ефект на Плутон

Парников ефект, който е виновен за глобалното затопляне на Земята, е наблюдаван от френски и немски учени и на най-крайната планета в Слънчевата система Плутон, съобщава в. "Ди Цайт". Въпреки че на повърхността на планетата средната температура е минус 220 градуса по Целзий, прилежащите атмосферни слоеве на планетата-джудже са с 40 градуса по-топли. Според учените, "виновен" за това е парниковият газ метан, който абсорбира слънчевата светлина и затопля тънката атмосфера на планетата.


Атмосферното налягане на Плутон се равнява на едва една стохилядна от това на земната повърхност. Атмосферата й е съставена основно от азот, а метанът съставлява 0,5 %. Учените предполагат, че простият органичен газ се отделя от повърхността на планетата в газообразно състояние като охлаждащ ефект, подобен на потенето в човешкото тяло.

До тези открития учените са достигнали чрез осем метров телескоп, инсталиран в Чили. Повече информация за особеностите на атмосферата на Плутон ще даде космическата сонда "Нови хоризонти", която се очаква да достигне Плутон през 2015 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK