Голямото завъщане на рисовете в българските планини

Голямото завъщане на рисовете в българските планини

© Златанова&РачеваРисовете са се завърнали в българските планини, заяви Диана Златанова, директор на "Екологичен научно-образователен център – Зоопарк София", на лекция пред студенти в Биологическия факултет на СУ "Климент Охридски". Въпреки че отскоро природозащитници получават сигнали за следи от големи котки с къси опашки от различни краища на България, едва фотокапан в Странджа, успя да заснеме екземпляр от редкия вид и по този начин да докаже напълно неговото завръщане по родните ширини.


"Рисът е успял да колонизира 4 страни само за 10 години и ако продължава така, се очаква, че скоро ще се засели постоянно и в България", заяви пред студентите Златанова.


Още от 2003 г. има сигурни данни за присъствие на рисове в Трънско и Етрополския балкан в Стара планина. Непотвърдени сведения за присъствие на рисове от тогава има и в Котлен и Севлиево и дори в Родопите край Девин. През 2006 г. за първи път бе записан и звук от рис в размножителен период в Странджа, но едва двете снимки от 2008 г. от Осогово на рис маркиращ дупка на язовец (на снимките) доказаха безапелационно присъствието на големите котки в България. Сега остава загадка за учените към коя популация принадлежат рисовете засечени в България - Карпатската, Блаканска или Кавказката. Не е изключено и рисовете никога да не са напускали слабо населените крайгранични райони в Странджа, смята още Златанова.
Рисовете в България се считат за изчезнали от десетилетия. Основни причини за изчезването им са намаляването на хранителната база поради намаляващия дивеч, изсичането на горите, избиването им заради ценните им кожи или поради силната конкуренция на други видове като вълка. Последно рис в България е видян от група германски войници, които убиват един екземпляр в Рила през 1941 г.


Отскоро в България и вече застрашен


Въпреки че още се водят спорове дали котката се установила трайно в България, бракониерите нямат нужда от потвърждение за да преследват редките котки. Според Златанова вече има поне няколко рисове убити от бракониери в България. За опазването им не се вземат никакви мерки, тъй като все още рисовете се считат официално изчезнали в страната. Докато бракониери продължават да преследват безнаказано "изчезналия" вид, дейността на учените е спъвана от липса на средства. Затова освен за опазването му и учени отправят апел и за финансиране на дейностите по по-нататъшното му проучване.


И все пак едно е сигурно - един от най-близките животински видове до голямата котка от българския герб се завърна в българските планини.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK