Месото е най-вредно за околната среда, сочи шведски наръчник за хранене

Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/">Creative Commons.</a><br />

© keso

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Шведските власти насърчават гражданите да намалят консумацията на месо и ориз, които отделят най-много парникови газове, съобщи Евроактив. Препоръките за публикувани в първия европейски наръчник за природосъобразно хранене, изпратен за оценка в другите страни от ЕС.


Sweden promotes climate-friendly food choices


Месните продукти – телешко, агнешко, свинско и пилешко – оказват най-сериозно влияние върху околната среда, се казва в насоките, подготвени от Шведската национална администрация по храните и държавната Агенция за опазване на околната среда.


Според шведските власти консумацията на месо в страната е нарастнала с 10 килограма на човек през последните 10 години, достигайки 65 кг. годишно. Същевременно данните на Световната банка сочат, че хранителното потребление ще се увеличи с 50% до 2050 г., като търсенето на месо ще скочи с 85%. Това се дължи основно на забогатяването на развиващите се икономики като Китай и Индия, смятат от Световната банка.
Затова наръчникът, озаглавен ''Природосъобразен избор на храна'', препоръчва консумацията на по-малко месо в ограничени количества. За сметка на това, според шведските власти, гражданите трябва да увеличат вегетарианските продукти в менюто си, които оставят по-малък отпечатък върху околната среда.


Документът изрежда списък от продуктите с най-негативно влияние върху природата. Пример за такава храна е телешкото, един килограм от което допринася за отделянето на 15-25 кг. парникови емисии, пише в наръчника. Това се дължи на организма на кравите, който отделя голямо количество вредни газове.


Като алтернатива на консумацията на месни продукти наръчникът препоръчва сезонните плодове и зеленчуци, които са полезни както за околната среда, така и здравето. Сред продукти, които трябва да се избягват, са мазнините, бутилираната минерална вода, палмовото и соево олио и ориза.

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на леко учуден
  *****
  Неутрално

  струва ми се, че най- вреден е животът, особено за околната среда.

  какви ли още глупости ще измислят т.нар. еколози/зелени

 2. 2 Профил на мейс
  *****
  Неутрално

  аз ли грешно разбирам, или ни казват, че месото било вредно, понеже човек много ъ.. отделял газове от него? и това е вредно за природата? сега ако това се окаже и причината за озоновата дупка, просто немам думи.

 3. 3 Профил на AAM
  *****
  Весело
 4. 4 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И аз съм зелен, но нямам намерение да се самоубивам, за да 'помогна на планетата', нито да си променям диетата заради нея. Мисля, че е достатъчно това, че не карам кола.

  gradinko.bg
 5. 5 Профил на до мейс
  *****
  Неутрално

  "организма на кравите, който отделя голямо количество вредни газове"

 6. 6 Профил на Таковач
  *****
  Неутрално

  Ами то пушенето вредно, пиенето вредно, сега и пържолките вредни - остава да кажат че и таковането е вредно и окончателно да затваряме сергията.

 7. 7 Профил на коста
  *****
  Неутрално

  Висша форма на лицемерие.

 8. 8 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Поредната порция политкоректни глупости...

  И с какво сърце човек да защитава Западната цивилизация, след като все по-голяма част от нея се занимава основно със строеж на вятърни мелници и борба с тях след това...

 9. 9 Профил на личо
  *****
  Неутрално

  Живота е вреден за вашето здраве.

 10. 10 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Весело

  Мисля си за две причини за излизането на тази статия:
  Първата е,че се задава голям глад и ни подготвят!
  Втората е,че шведите са решили сериозно да навлезат в бизнеса с оранжерии!

 11. 11 Профил на roza7777777
  roza7777777
  Рейтинг: 8 Весело

  Освен за околната среда е вредно и за холестерола...

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Шведите, ако не внасят 90% от храните, нали са живи умрели там на тоя климат. А и пак за него климат - без месо просто не може. И Дневник ги препечатва едни...

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на 12
  *****
  Весело

  .."достигайки 65 кг. годишно".. и какво ? Това е около 150 гр. на ден ? Вредно било за околната страна, а че телешкото/пилешко е богато на белтъци и други витамини важни за развитието на човека ?? Мускули, кости и т.н. ? Това що не го споменават...
  Разбирам, че искат да намалят парниковия ефект.. ама нека почнат с тецовете, дето бумтят всеки ден и изкарват няколко тона парников ефект на ден, хванали се за кравата и нейните 15-20 кг.. смях.

 14. 14 Профил на нашата статистика
  *****
  Весело

  ми само вижте колко месо ядат в швеция - 65 кг годишно на човек, това прави почти 200гр на човек ЕЖЕДНЕВНО.
  нашата статистика тия дни отчете че българина е ял към 10 кг миналата година ми се струва... а сега направете сравнението и тогава да си говорим за околната среда и кой да спира да яде месо.

  ааре стига тъпотиии

 15. 15 Профил на мейс
  *****
  Неутрално

  №5,
  включили са кравите колкото за парлама в статията, за да не обидят хората, че са виновни за парниковия ефект. но че са направили сравнение между кравите и хората в това отношение, вече е обидно.

 16. 16 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 568 Неутрално
 17. 17 Профил на Касапинът
  *****
  Неутрално

  Яденето е вредно за ващето здраве!
  Месните продукти – телешко, агнешко, свинско и пилешко – оказват най-сериозно влияние върху околната среда...
  Не разбрах кога се отделят газовете от месото-преди или след ядене.
  Или преди да заколят животното?
  Излиза, че животинският свят е най вреден за природата и тряба да бъде ликвидиран и да останат само растенията.

 18. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Аман от псевдо-знайковци. А мойе и 4овек малко да про4ете, да се информира.
  Не става дума само за газовете, които се отделят от крави, овце и какви ли не други преживни животни, които са предимно метан (СН4), който е с пове4е от 20 пъти по-висок парников ефект от въглеродният двуокис (СО2).
  Което води до климати4ни проблеми....

  Става дума И за това колко енергия, ресурси (като вода например, която 6те става все по-кът) са нужни за произвеждане на 1 кг месо; и сравнението с 1 кг боб, например.

  А за някои, които им пука за животните, става дума и за това в какви условия те са отглеждани. Както и дали страдат като гу колят.
  И дали вси4ко това е смислено, в 21 век.

  Та не е зле 4овек да се информира за всу4ко това, така 4е изборите които прави после (на4ин на живот, на хранене, на траспорт) да са на базата на знание, а не на мързел, инерция, егоизъм и робуване на остаряли модели.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 19. 19 Профил на Anonimen
  *****
  Неутрално

  Слава богу, че животът е смъртоносен

 20. 20 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 682 Весело

  Вчера една приятелка, която живее в Швеция написа във ФБ, че в 11 вечерта все още било светло навън. Предполагам, че поради тая причина шведското правителство се е чалдисало и е взело решение за публикуване на въпросния "Наръчник".

 21. 21 Профил на Алхен
  *****
  Разстроено

  Старухи, неся впереди себя в обеих руках жестяные мисочки с кашей, осторожно выходили из кухни и садились обедать за общий стол, стараясь не глядеть на развешенные в столовой лозунги, сочиненные лично Александром Яковлевичем и художественно выполненные Александрой Яковлевной. Лозунги были такие: "Пища - источник здоровья", "Одно яйцо содержит столько же жиров, сколько 1/2 фунта мяса", "Тщательно следи за своими зубами", "Тщательно пережевывая пищу, ты помогаешь обществу" и "Мясо - вредно".

 22. 22 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 838 Неутрално

  разбира се, че има логика в това - колкото по-развито е животновъдството, толкова повече площи се отделят за отглеждане на храна за добитък. което води до намаляване на земеделските площи за култури, отглеждани с цел директна консумация.

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 23. 23 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Освен газовете, които отделят животните, прибавете и горивото, което се изгаря за производството на фуражи, после кланиците консумират електричество, търговската мрежа.
  При производството на зеленчуци, плодове и т.н. растителни - разходът на енергия е по-малък, а и ги няма газовете от кравите.

  Защо ако не да?!
 24. 24 Профил на мейс
  *****
  Неутрално

  дааа, и "целувката пренася зараза", както са казали Илф и Петров.

 25. 25 Профил на кали Юга
  *****
  Неутрално

  Да патентоваме нашите кренвирши, сирене и мляко като най-екологочна храна на света. Няма нищо животинско в тях. 100% рисайкълд ...

  Това ми прилича на историята със задължителните енергоспестявашите крушки, малко след което гледах филмче за коледните окраси в евростолицете, които въобще не бяха енергоспетяващи...

  Хайде всички сега да зарупат така полезните за природата пестициди ... А вредните крави - на луната ...

 26. 26 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Чисти простотии! Месото било вредно! Да престанат да замърсяват промишлено природата корпоративните индустриалци и я да видим няма ли да се оправят нещата! Филтрирайте комини бре, карайте коли които не отделят вредни газове - дай сега да не ядем месо заради простотии...

 27. 27 Профил на MJ
  *****
  Неутрално

  Абсолютно подкрепям казаното от Б52. Благодаря, че ми спести писането, щото вече се уморих да пиша едно и също на някви дето не са прочели две думи по въпроса. Ако искате малко да се просветлите гледайте най-новият филм "HOME" има го в Vbox и в Zamunda.
  Ето ви едно друго линкче да прочетете ако искате - http://www.vegebg.org/materiali/meso.html
  И да, има полезни съставки в месото, но вредните са в пъти повече. И при положение, че човек може да си набавя всичко от природата без да избива и терори по този начин животни, това си е чисто престъпление.
  Баща ми от 50 години е вегетарианец и има шкембе даже на тази възраст. Аз съм от 10 години, ходя редовно на фитнес и съм си правил изследвания на кръвта и всичко ми е в норма. Да не забравяме са пак колко мултимилиарден е бизнеса с местото и как естествено, че ще ви манипулират, че е полезно и в него има незаменими съставки. Има друг път... променете се докато можете иначе природата ще ви накара на сила скоро време!

 28. 28 Профил на И защо именно месото?
  *****
  Неутрално

  Кравите дават и мляко, от него се прави сирене. Значи ли това да намалим и сиренето? И киселото мляко, и маслото? Всичката Мара втасала, ние до кравите сме опрели. Че една кола в задръстване за 5 минути отделя толкова вредни емисии, колкото 10 крави за година.

  Освен това много вредни са и лошите мисли. Те също замърсяват.

  Ще завърша с цитати от апостол Павел: "Ако ядеж месо - яж, но не карай другите да не ядат. Ако не ядеш месо - не яж, но не карай другите да не ядат". "Не е мръсно това, което влиза в устата, а това, което излиза от нея".

 29. 29 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  До № 27 Много малко хора ще Ви разберат,а още по-малко ще пожелаят да прочетат информацията в този линк,за съжаление.
  Но все пак,по-големите замърсители са автомобилната,корабната и авиационната промишленост.

 30. 30 Профил на Чернобил
  *****
  Неутрално

  Значи сме били прави:

  животът е вреден за околната среда??

  "Месото е най-вредно за околната среда,
  сочи шведски наръчник за хранене"

 31. 31 Профил на Йеменски бизнесмен
  *****
  Весело

  Абе MJ ти луд ли сиии? какво ги даваш тия линкове за поромишлеността и кво ми говорите бе, вие давате ли си сметка че ако никой не яде месо почти няма да има животни на тая планета.

  За кво му е на някой да отглеждаа карви и телета примерно и лъвовете в зоологическата кво ше кльопат?

  Приятели ни били. Еми да прятели са защото ни хранят иначе на никой няма да му пука за тях и съответно няма да ги отглеждаме и няма а да ги има.

  А рибите животни ли са?

  И стига ни плашихте с тая природа че ми писна на %4^67. Месото ще го сперм със сигурност, когато излезе нещо по-добро. Напоследък много хора бъкат посоката и вместо напред ни дърпат назад. Напред господа, напред!

  Кото не иска "напред" нека да живее в земланка с 20 човека, да не яде месо, да се осветява с крушка от 10вата захранвана от ветрогенератор и да кара колело, да го прави ама що всички трябва да сме туземци.

 32. 32 Профил на ada
  *****
  Неутрално

  После защо имали най-висок процент на самоубийства Някой да е чул за намляване на шведското автомобилопроизводство? Пътеводител за ценители: http://www.orientirbg.com/

 33. 33 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Бе това стекче като го гледам на снимката как плаче за една бутилка нашенски Маврудец ...ехххх... дано да не съм вече жив когато забранят месото

 34. 34 Профил на да ама
  *****
  Неутрално

  Аре, да кажем, ще мина на соя. Продаваха една, наистина пунтира месо. Мога и с нея. Ама цената и е като на месото. И за чий ще плащам същата цена?

 35. 35 Профил на BG=VG
  *****
  Неутрално

  Кви туземци бе Йеменски бизнесмене?
  Туземци са оядените тюфлеци с кървясали погледи и с телешки вид,за които плюскането е "върха на сладоледа".
  Спирането на месото между другото има най-вече етична и морална страна.
  Който веднъж го е схванал,вече се отвращава от месото.
  Който не го е схванал,обикновено няма как да схване и основните житейски ценности,а те определено не са въртят около храненето и трансфера между леглото и масата(в краен случай автомобила).

 36. 36 Профил на anon
  *****
  Неутрално

  единственото вредно е броят на хората. ако ония на изток се спрат, може и да имаме успех след 30-40 години.

 37. 37 Профил на Йеменски бизнесмен
  *****
  Весело

  Да бе BG=VG доста по-хитро е да си менкаме линкове за вегетариански глупости и ужаса на съвременната хранителна промишленост, както и постоянно да се вайкаме за шибаната планета.

  Мазохисти, по-зле сте и от религиозните фанатици.

 38. 38 Профил на MJ
  *****
  Неутрално

  По скоро акцента трябва да падне на това за какви колосални ресурси става дума за изхранването на тези животни, които ако отиваха директно за човека нямаше да има глад на земята и чак след това да става въпрос за замърсяването от тях. Защото съм съгласен, че трябва да се ограничат ред други замърсители също. Но това в какъв ред да станат е друг въпрос.
  А такива простотии, че лъва нямало да има кво да яде ако не отглеждаме животни и т.н. и че нямало да има такива... няма кво да се коментира изобщо.
  Едно е да гледаш 2 крави за мляко 15г. друго е милиони пилци и свине да колиш ежедневно.
  Правете каквото искате. Никой на сила не може да се промени. Трябва сам да го осъзнае и поиска. Въпроса е, че ще бъде твърде късно когато ножа опре до кокала, но човечеството по друг начин не може да еволюира. Та сигурно просто така трябва да стане. Просто бъдете по осъзнати и възприемчиви това мога да ви пожелая. Яжте си месо след като така сте щастливи, после всеки си плаща. Има си карма за тази работа. След като чисто и просто човек може да живее и да се изхранва без да убива невинни създания, а го прави чисто и просто да си задоволи лакомията и така е свикнал, това си е чисто престъпление. Който иска да се променя. Господ ни е дал свобода и ние ще си берем отговорността за нея!

 39. 39 Профил на Morticia
  Morticia
  Рейтинг: 8 Весело

  От една страна консумацията на месо е вредно, защото животните отделяли големи количества газове. От друга страна, консумацията на някои зеленчуци и плодове (особено зеле, череши и т.н) водят до повишено отделяне на газове при хората. Като теглим чертата, май по-добре изобщо да спем да ядем.

 40. 40 Профил на Доки док
  *****
  Неутрално

  Абе това с ориза и пилешкото ми намирисва на световнавойна. Първи ще се вдигнат китайците.

 41. 41 Профил на cenov
  *****
  Неутрално

  Ако не6то е казано от 6ведските власти,то може да му се вярва,това не са съветските власти.Месото си е 4аст от храната на цивилизования 4овек и 6те си остане такова,въпросът е да се намали до разумния минимум.Въпрос на познание .Колко по малко месо,толкоз по 4исто тяло и ду6а.Ама това не е за всеки.Наи -яките и издръжливи (и кротки) животни са тревопасни.Хи6тниците развиват за малко голяма скорост(докато си хванат жертвата) и после с дни лежат като рязани турци (да ме про6тават турците,искам просто да кажа,4е след обрязването има период от няколко дена,когато обрязания не е способен на ни6то. и освен това с4итам,4е и християните трябва да по4нат да се обрязват,както това правят и евреите,за да са им здрави паторите).А коня,например,с малко зоб работи неуморно и после си приказва кротко със стопанина си за последните състезания от Ф1 или за наи-новата лъжа на г-н Стн6в

 42. 42 Профил на До 38
  *****
  Неутрално

  Казваш, да гледаме крави за мляко? А откъде е млякото? Тогато кравата роди, тогава има мляко, значи ти пиеш млякото на телето. Т.е. мляко ще има или за теб, или за телето. А сирника за сиренето откъде се прави? Нали от стомаха на телето?

  Навремето много от мъжките телета са ги скопявали и са ги правили волове, за да орат. Сега няма смисъл от това, има трактори. И какво ще правим с тези телета като станат бикове? Ще им се наслаждаваме, как се избиват помежду си за по-голям харем от крави? Същото се отнася и за петлите, овните и козлите. Има стада с диви кози. На 100 по един мъжки. Останалите са избити от себеподобните.

  Къде ще ги дяваш? Или ще им четеш морал, колко кофти е да се избиват себеподобни? (Това в случай, че ги оставиш да бъдат откърмени, но тогава мляко ще виждаш само през крив макарон).

  Като казах макарон - той се прави от жито, а то иска тор. Или предлагаш да се мине към синтетика, която замърсява не по-малко и всъщност е отречена от представителите на вегетарианската култура?

  Хора, яще си това, което ви харесва, кой зеле, кой зелето с мръвка. Дано никой не е гладен. А шведите - сигурен съм че с кинтите от това книжле, са отишли да се почерпят с някоя друга пържолка.

 43. 43 Профил на ХЕ!
  *****
  Неутрално

  Ако е за газове на първо масто да се забрани фасула а после месото.Той българина поради редица причини трудно се добира до месцето и набляга на такива "вредни" за околната среда продукти г...ве прости.

 44. 44 Профил на MJ
  *****
  Неутрално

  До 42.
  Малее, кaкви са тези глупости бе. Кравата имала мляко само след като родила телето??????????? А с такива невежи хора има ли човек изобщо смисъл да спори! Първо кравата дава непрекъснато мляко и дори точно след раждане по скоро не се препоръчва млякото, защото от бременността млякото е променено(ако щеш хормонално) и е предназначено именно за телето. През останалото време кравата си дава нормално мляко!!!!!!!!
  А относно торта...да, против химикали и пестициди съм, които тровят почвата, попадат в подпочвени води и т.н. Естествена тор не се получава само от фекалии на животни. В съвременното общество битовите отпадъци се правят на компост, да не говорим че всеки органичен организъм (листа на дървета и т.н.) естествено наторяват. Но да кажем, че това не е достатъчно ето давам ти откъде ще се взима. От отпадните био продукти на хората, които ще стават на компост и от животните, които ще се отглеждат само за мляко да кажем!
  Съвестта и моралът са дадени на хората. За това животните са животни (защото живеят на базата само на инстинкти за самосъхранение), ние не може да се сравняваме с тях защото сме дарени с разум.(за жалост масата хора са именно на животинско ниво еволюция). И тъй като ние сме тези с разум на нас се пада отговорността за да се грижим за тях и да пазим баланса.

 45. 45 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  а някой казал ли е колко "струват" дините карани от бразилия със самолети? или аржентинските череши? китайският чесън? защото транспортът на зеленчуци през половината свят също спомага за парниковия ефект. и ако милиардът затлъстели спре да преяжда, ще има храна за милиарда гладуващи.

 46. 46 Профил на condiu do MJ
  *****
  Любопитно

  Абе MJ ти за какъв се мислиш бе, хихи Аууу ужас, аман от наглеци.

  ---------------------------------------------------------------------------
  MJ - "И тъй като ние сме тези с разум на нас се пада отговорността за да се грижим за тях и да пазим баланса. "

 47. 47 Профил на към MJ
  *****
  Неутрално

  Не са глупости. За да има мляко, кравата трябва периодично да ражда. И за да има мляко за теб, някое теле трябва да се спомине я от глад, я от нож. Чети малко

 48. 48 Профил на user_1
  user_1
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Заплатите с 75% по-ниски от утре и резултатите няма да закъснеят:
  всички ще се вталим,
  няма да има коли,
  ще ходим пеш,
  и др. подобни "екстри", които е имал човека преди хиляди години

 49. 49 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 511 Разстроено

  В52 си е напълни прав - не знам какво не ви харесва!
  Това са си факти и човек трябва да е тотално сляп, тотално невеж или тотално нагъл, за да твърди обратното.
  Животновъдството е един от най-големите проблеми на човечеството - от гледна точка на екология, икономика, здравеопазване и морални ценности.
  Но то след като хората не са наясно кога един бозайник произвежва мляко (което предвид колко малко майките в БГ си кърмят децата скоро може и вярно да стане неизвестен факт), защо ли да очакваме да се мисли отвъд собствения тумбак...
  Тъжно.

 50. 50 Профил на Сиренцето
  *****
  Неутрално

  Някой може ли да каже колко крави има на тоя свят и какво количество вредни вещества отделят?
  Аз питам колко коли, камиони, самолети и т.н. има на тоя свят и какво отделят те.
  И тогава да говорим.

 51. 51 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 511 Разстроено

  Първо не сте прави за колите - в Калифорния огромните ферми произвеждат повече вредни газове отколкото колите. Да напомня, че това е щатът в САЩ с най-много коли и камиони!
  Освен това, никой не е казал в статията и репорта "Карайте си колите, но не яжте месо!". Всички проблеми на Земята трябва да се адресират и както автомобилната индустрия, така и агробизнеса са ужасни бичове за околната среда.
  Полезни вещества има в много неща, но избора на храна трябва да включва както избор за здравето на мезващия (и там има много по-полезни от месото възможности), така и за Земята.
  Ако само в САЩ се намали консумацията на месо със само 10%, би имало достатъчно храна за умиращите от глад! Ама не - в момента например се сече Амазония, за да може да се отглежда царевица и соя за животните! Колко вода, енергия, петрол и земя отива за 1 кг месо и ако те бяха използвани за растителна храна - колко повече хора биха били изхранени - прочетете малко.
  Вегетарианец от 12 години. Разграждам си органичните отпадъци с червеи. Отглеждам си собствени зеленчуци, доколкото мога. Ако не прави всеки по нещо - няма да има много резултат. Както е при БГ политиката - народа си стои по къщите, а престъпниците се местят от затвора в Парламента.
  Трябва съзнание на лично, гражданско и общочовешко ниво!

 52. 52 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Сиренце
  Крави - 1.4 милиарда пред 2007 > http://kids.fao.org/glipha/
  отделно овце и т.н. (Австралия не подписа Киото протокола заради овцете си, не заради колите си
  коли - около 900 милиона.

  Да оставим бройката настрана (хем че очевидно животни >> коли), метана който животните отделят има 20-пъти по-силен ефект като GHG.

  Давай да говорим

 53. 53 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1780 Весело

  Определено, човекът трябва да бъде забранен!

  Е, може и само някои човеци. Останалите ще са избрани.
  И ще имат право да ядат всичко.

 54. 54 Профил на QUEEN7
  *****
  Неутрално

  Много правилно са писали форумистите 18 и 27, ама другите всезнайковци едно си знаят едно си баят...

 55. 55 Профил на Хан Соло
  *****
  Весело

  Пълни глупости, тези шведи са луди! Че аз не ям друго освен месо и зеленчуци, с изключения на закуската. Какво ще правим ако ни забранят месото, аз и тигрите? Унищожаване на биологични видове?

 56. 56 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Han Solo,

  за последните 50 години животновъдството е ликвидирало 40% от животинските видове, които човечеството е селектирало за 10-20,000 години.
  Например, в САЩ има един единствен вид пуйки (които и в БГ не знам защо ядете гледам), които са толкова изродени, че не могат дори да се сношават сами, а се размножават ИЗЦЯЛО изкуствено (да не се налага това да бачкаш, а?).
  Така че кое е унищожило видовете !?

 57. 57 Профил на aaaaaaaaaaaaa
  *****
  Неутрално

  Печеното месо е направило от маймуната човек - за поддръжка на големия мозък е необходима много енергия.
  Обаче някои искат да се върнат назад към клоните - тяхна си работа.

 58. 58 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 511 Неутрално

  57 aaaaaa...
  То хората публикуваха по Science и Nature, ама трябва да се чете. Не е месото, да те разочаровам.
  Отделно - почти всички маймуни ядат месо, макар и максимум 5-10% (вярно, не печено, но опичането му не променя енергийното му съдържание. Главно това на канцерогените само )

 59. 59 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  ...През останалото време кравата си дава нормално мляко!!!!!!!!

  MJ ти си пълен тъпак, естествено, ако не си във възрастта през която се смята, че децата ги носят щъркелите. В училище стигнахте ли до бозайниците?

 60. 60 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1216 Весело

  58
  Свирчо, става много по-лесно усвояемо.
  Давайте напред - следващото е да ядем пшеницата като гълъбите. Защото като се смели на брашно се губят най-ценните съставки, а и триците (другото, освен брашно при меленето) - сега ги ядат говедата - ще замърсяват природата.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 61. 61 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 889 Весело

  Дайте ми печено прасенце и дамаджана вино, па ме чекайте да умрем!

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 62. 62 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 511 Неутрално

  59 - аха... И момиченцата почват да пускат мляко като им пораснат гърдите, а не като забременеят! Абе вие къде учите биология бе !?
  "Once a calf is born the cow will continue to give milk for about 300 days, which is termed the lactation period."
  "About 60 days after calving the cow will be mated again so that she will have a calf to initiate milk production in 9 months from mating or next lactation."

 63. 63 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 511 Неутрално

  skara,
  за това човек като мисли малко яде ПЪЛНОЗЪРНЕСТО брашно, приятел! Другото си е общо взето не особено полезно.
  По-лесно усвояемостта на печеното месо не го прави предпоставка за еволюцията на съзнанието!
  Говедата в индустриалните страни не ядат трици.
  Вземи се ограмоти, защо им се тъка толкова антибиотици. Главно, защото им се дава много царевица, за която стомасите им не са пригодени и това води до много проблеми.
  Отделно им се дават много други неща, включително остатъците от закланите им приятелчета.
  Знам, знам - на село баба Гица не прави така. Само че ти не купуваш (допускам) месото от баба Гица.

 64. 64 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  63
  Това за промишленото производство си много прав - от 15 години не ям бройлери.
  Ставате смешни всички с тия крайности - вегетарианство, суровоядство и подобни.
  Всички крайности са вредни - важен баланса. И отровите в малки дози са лекарства, както и лекарствата в големи дози - отрови.
  Не прекалявайте. Консумирайте с мярка.
  А моят девиз е на Алф- Не ям храната на моята храна. Но аз не съм образец!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 65. 65 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 511 Неутрално

  skara,
  добре правиш за бройлерите.
  И за останалото мисля си донякъде прав.
  Има си хора, за които вегетарианството е дори вредно. Въпрос на много неща. Според някои - дори кръвната група влияе. Аз уча Традиционна Китайска Медицина, която например си е общо взето против вегетарианството. От друга страна, Индуската цивилизация е една от най-древните съществуващи и до голяма степен е вегетарианска.
  Въпросът е когато се достигне до извращенията на съвременната хранителна индустрия, която в БГ е главно в продуктите (поради съсипаното животновъдство).
  И когато се стигне до разбирането на човек за взаимовръзките на Земята - кое как влияе как на околната среда. И кое как ти влияе на душицата. От това до къде е достигнала последната - правиш изборите си.
  Аз лично на никого не казвам да се отказва от месо. Само казвам, че репорта за който се говори в статията не казва нещо особено ново - общодостъпни данни.
  Примерно - 70% от риболовните полета са вече на нива, които може и да не успеят да се възстановят поради свръхриболова. От който пък зависи всеки 5-ти човек на Земята. Същевременно 25% от уловената риба не стига до пазара а се изхвърля.
  Е те за тва говоря.

 66. 66 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  62, тук не става въпрос за индуцирана лактация с прогестерон, естроген или нещо подобно, а за естествена. Първо индуцирана лактация може да се постигне в доста под 100% от случаите, а второ, от подобни млечни произведения има опасност и дядо ти да пусне мляко.

 67. 67 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 511 Неутрално

  IK,

  имено. Естествено млекопитаещите започват да дават кърма/мляко когато женската забременее.
  Поради което и постоянното забременяване на кравите (както му викат още - "изкуствено изнасилване" - цитирах горе колко време лактира ЕСТЕСТВЕНО една крава и колко често бива забременявана. Учи се и в училище.
  А за противните практики на масовото млякопроизводство - информация бол. Ако не ти харесва РЕТА, има и по-умерени.
  Но факта си е факт - кравите са постоянно забременявани за да дават мляко. Няма какво да обсъждаме нещо, което е открита практика.

 68. 68 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  може и да е вредно, но е вкусно. колкото и хубави вегетариански храни да съществуват, не могат да се сравняват с един хубав телешки ентрекот например. да не говорим, че за да се храниш достатъчно балансирано и вегетариански трябва да отделяш половината си живот в смятане, търсене на нещо си и приготвяне в приемлив вид на храната. ако автомобилната индустрия масово премине на електричество и пушачите спрат да пушат, кравите могат да си отделят колкото искат газове. пък току-виж някой измислил устройство за събирането на метан, все пак е полезен

 69. 69 Профил на ТНТ
  *****
  Неутрално

  Хей момчета! Я слезте на земята и първо да си оправим нашата си къщичка на 05 юли, пък после ще ги мислим говедата световни!...

 70. 70 Профил на Колко месо обаче
  *****
  Неутрално

  Ежедневната консумация на месо е причина за повечето болести и преждевременна смърт на хората. Замислете се, че едно време в България месо се е ядяло на Коледа, Гергьовден и Петровден. През останалото време просто е нямало. Хората са ядели предимно постна храна и са били много по-здрави.
  Веднъж-два пъти месо в седмицата няма да навреди, но постоянното тъпчене с мръвки и колбаси е пагубно.
  Където живея месото струва 20-30 евро килото и на всичкото отгоре увира 3 пъти по-бързо, отколкото в България. Убедена съм, че животното е било "пипнато" с оглед постигането на този резултат.
  Друг е въпросът, че и бобът тук увира доста по-бързо.

 71. 71 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  по-елементарно разсъждение не можа ли да измислиш? едно време, освен по-малкото месо, са яли доста по-качествено. белият хляб е бил лукс, олиото и захарта - също. замърсяване от автомобили, промишлени отпадъци и подобни - почти не е имало. не са пушели. движели са се много повече, ядели са в точно определени часове, въобще фактори много.

 72. 72 Профил на Хан Соло
  *****
  Весело

  Ежедневната храна на прадедите ми, в продължение на хиляди години, е била сухо конско, с някой стръкче див лук или чесън, за подправка! Как да си сменя гените и вкуса? Конското обаче няма холестерол защото коня няма жлъчка -телешкото, свинското и птичето имат. Засега малко по-висок ми е само добрия холестерол, кръвно налягане 70-110, не мърда, пулс 65. За бъдеще - не знам, може и да ми се наложи да сменя месцето с нещо постно - риба например.

 73. 73 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 511 Весело

  Този път си прав Хан Соло
  Като се замисли човек в Европа не е имало домати, чушки, картофи, царевица и т.н. допреди няколко поколения само! Доста от зеленчуците са донесени от Америките и не са били в кухнята ни преди това. При приети от генетиката 20 години между поколенията, за последните 10,000 години са минали само 500 поколения. Т.е. няма драстични промени. За сметка на това, последните 50 години има коренна промяна в храната ни.
  Помислете си какво сте яли днеска и каква част от това има нещо общо с храната преди 50 години, да оставим 5000 настрана
  И другото - отношението към храната. Четирите области със завишен брой столетници (не, България не е от тях) имат едно нещо общо - социално общуване и пийване.
  Мезване на полуфабрикат приготвен в микровълновата докато се зяпа телевизор не е точно това
  Хайде, че Yunnan-а изстина...

 74. 74 Профил на vladokan
  vladokan
  Рейтинг: Неутрално

  Последствията върху планетата от отглеждането на добитък ясно е описано в доклада на ООН "Дългата сянка на животновъдството", данните от който са публикувани от доста време.
  http://ecovege.org/globalno-zatopliane/35-category/68-oon-doklad-jivotnovydstvo

  Интервю с ръководителя на Междуправителствената група по изменение на климата
  http://www.vbox7.com/play:3f6ed116

  Има Ли Недостиг На Вода И Храна?
  http://www.vbox7.com/play:b164b04b

  20 000 - 40 000 Литра Вода За Производството На 1 Килограм Говеждо
  http://www.vbox7.com/play:20d4af8a

 75. 75 Профил на Margon
  *****
  Неутрално

  До MJ: Ти деца гледал ли си? Щото ако се опиташ да ги правиш вегетарианчета от бебета, успех ти желая с талашитените зеленчуци на пазара. И изобщо да се хващаме за такива работи кое е вредно, кое не, как ги убивали, как не ги убивали, ми звучи доста неориентирано. Мен лично ме интересува защо няма селско стопанство в БГ, защо е пълно със старци извън големите градове, защо често екото се свързва със скъпи „еко“ продукти, произведени извън страната, и защо по дяволите вярвате на всички доклади, дето се пишат, при положение, яе най-важното е парата: парица-царица. Който иска - нека бъде вегетарианец, но да ми обяснявате как всички трябва да станем не вегетарианци, вегани даже, за да се „прочистела“ Земята, това за мен не е хитлеризъм, а висша форма на идиотизъм.

 76. 76 Профил на Sweety
  *****
  Неутрално

  А ти в свинеферма или кравеферма или птицеферма влизал/а ли си??? И ако не те интересува нищо по-далеч от носа ти, значи тия теми просто не са за теб...

 77. 77 Профил на Диан Д.
  *****
  Неутрално

  Преди време четох статия в която се описваше че газовете отделяни от овцете били вредни.Само че , извадено от контекста, всичко е вредно.Разгледано обаче глобално- за всяко вредно нещо в природата си има нещо полезно с което ефекта се неутрализира.Ако животните вредят с нещо на околната среда,ще се намери нещо което да вреди на тях и кръговрата ще се запази.Ако обаче хората вредят на околната среда, то те вредят много.Съответно околната среда ще ги унищожи и повече няма да се радваме на присъствието им... "и живот ще си живея...". Амин

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK