Германският бизнес: Енергийната ефективност в България куца

Германският бизнес: Енергийната ефективност в България куца

© СГ/ИИВъпреки че България е енергийно най-неефективната икономика в Европейския съюз и това е известно отдавна, страната продължава да не полага достатъчно усилия за пестене на енергия. Около това мнение се обединиха представители на германски компании, неправителствени организации и държавни експерти по време на днешния форум за енергетика, организиран от "Гьоте институт" и "Дружество за Югоизточна Европа".


"Дори без отказ от ядрената енергия, целите за намаляване на парниковите емисии и пестенето на енергия поставят на изпитание малка икономика като България, а все още малко се инвестира в ефективност", смята президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара Бертрам Ролман.


Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер припомни, че досега цената е била решаваща за това какъв енергоизточник да използват домакинствата. "Климатичните промени и изчерпването на ресурсите обуславят необходимостта от преход в енергетиката. Тази дискусия в най-бедната държава в ЕС играе и друга роля – нужни са много мерки за енергийна ефективност", подчерта дипломатът. Като положителен пример Ролман посочи собствената си фирма - "Пирин текс", която произвежда облекла. "От 2006 г. насам намалихме енергийната консумация на единица продукт с 35%", похвали се германският предприемач.
Друг проблем е зависимостта от вносни енергоносители. "В Украйна съществува олигопол на енергийните доставки, а в България практически има монопол на "Газпром", обясни, Хелге Толксдорф, директор във федералното министерство на икономиката и технологиите в Берлин. Експертът допълни, че в световен мащаб цените на природния газ са спаднали заради развитието на шистовия добив в САЩ. Като пример за енергийната зависимост на България проф. Пламен Цветанов от БАН посочи, че през 2008 г. страната е внесла около 70–72% от първичните си енергийни ресурси, включително и ядреното гориво. Според данните на професора за същото време изнесеният ток възлиза на 2.9-4 на сто от крайното енергийно потребление, което разбива мита за България като "енергиен остров на Балканите".


Според германските експерти намаляването на зависимостта от внос на петрол и газ е голям стимул за въвеждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Германия е натрупала значителен опит в разработването на централи на вятърна, слънчева и геотермална енергия.


Посланик Хьопфнер акцентира и върху ролята на атомните мощности, при които трябва да се вземат предвид разходите по демонтиране на стари съоръжения и рисковете за околната среда. "Аварията във Фукушима промени мнението за АЕЦ сред българските граждани", убеден е Хьопфнер. Представително проучване на "Алфа рисърч" и екоорганизацията WWF показа, че 14.7% от българите виждат в атомните централи сериозен проблем за околната среда у нас. За сравнение - през 2008 г. едва 6.3 на сто от допитаните са били на това мнение.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Куца ли?! Тя не диша!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 2. 2 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 616 Весело

  Каква енергийна ефективност - нали трябва да "пазаруваме" тока от наши и чужди мутри, "честните частници" и (интер-) национално-отговорен капитал?

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2615 Неутрално

  Въртяха, сукаха и накрая си дойдоха на думата - слънчеви централки, с цена на производство 20 пъти пазарната

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  Немците искат да изнасят технологии, ноу-хау и инвестиции във възобновяеми енергийни източници - това е ясно, ала ние така сме се забатачили с това АЕЦ "Белене", че освен то, друго почти не се говори на енергийна тематика у нас. За саниране се коментира от дъжд на вятър, плашат ни с високата цена от фотоволтаиците и те това е.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Прави са - куца, та куца. Те обаче не го казват просто от човеколюбие. Немците са водещи в сферата на технологиите за енергийна ефективност и като такива имат голям интерес да пришпорват неразработени пазари, като нашия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  естествено е Германия да иска да изнася своите продукти. Но тук акцентътсе поставя върху енергийната ефективност, тоест снижаване на енергийните разходи. А отттук и повишаване конкурентоспособността на българските продукти.
  В крайна сметка изглежда германците са по-загрижени за българската конкурентоспособност от някои българи.
  Естествено не го правят за красивите оЧи на българина, преследват свои интереси. Но в този момент по тази тема интересите съвпадат.
  А и Германия е заинтересована всяка една от икономиките в ЕС да е конкурентоспособна. за да не се повтарят ситуации като тази в Гърция.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 7. 7 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#5] от "от Мюнхен":

  Всеки си преследва интересите. Никой няма да се грижи за теб или мен, ако сами не се погрижим. Такъв е животът.
  Но както писах в горния коментар тук интересите съвпадат.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#6] от "bulgarinvstranstvo":

  Така е.

 9. 9 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  А и както се вижда от коментара на Хелге Толксдорф, официално лице в германската държавна администрация, целта е диверсифициране на енергийните доставЧици за България и редуциране влиянието на руските фирми в България.
  не забравяйте, Че енергийният ЕС комисар е германец. Следете къде Германия поставя еврокомисар, за да разберете къде са интересите на Германия и виждането и за развитие на евросъюза.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 10. 10 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 561 Весело

  Защо един честен и богобоязлив бизнесмен, производител на парцалки, ще се интересува колко ток изразходват останалите на пазара. Германците искат да си продадат тъпите фотоволтаични панелки. Ако съм на Хьопфнер няма да рева срещу енергетиката на БГ щото и Германците намазаха наскоро филията и да не стане да го отзоват скоропостижно.

 11. 11 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Баси, до там ли се стигна всеки да говори какво им трябва на българите... третират ги като папназен....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 12. 12 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 118 Неутрално

  А германците пък докато не разберат, че вместо да инвестират в Китай и да чакат да продават тук, ще плащат като на гърците...

 13. 13 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#10] от "peterpan.03":

  Не търсете теле под вола... Не Германия, а Китай е намбър уан в слън. енергия... и изнася дори за Германия...

  Дойчо прави изолации, гипскартон и тем подобни.... за това става дума...

  Другото е че тоз шивачът просто се хвали, а не че иска да продава нещо...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 14. 14 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#10] от "peterpan.03":

  Хьопфнер не се опитва да се намесва във българската вътрешна политика както го прави Уорлик. В дипломатиЧен стил казва, Че българите не са особено загрижени за пестенето на енергия. не виждам приЧина да бъде отзоваван за това изказване.
  Изказването на Толксдорф за монопола на газпром е много по-директно. И щом директор във федерално министерство го казва, то това е официална позиция на Германия.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 15. 15 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#12] от "...":

  Това са малки никому неизвестни фирми... и някви измислени германски бизнесмени и бюрократи са намерили къде да се представляват.... Нещо като Лотар Матеус са... колкото той е голям тренер толкова и те са големи бизнесмени...

  Ти кво очакваш да доде Зузане Клатен или пък братята Албрехт или Дийтмар Хоп да дават акъл....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 16. 16 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#13] от "KOBOLD":

  да, но Германия поне в момента е водеща в науЧните разработки. Наскоро Фраунхофер институт за фотоволтаика бяха разработили нови клетки, които бяха в пъти по-ефективни от следващите - американски. не само фотофолтаика, но и термодинамика - използва се не само светлината, но и температурата. Горният слой покритие много бързо охладява, но успява да предаде енергията на по-долния пласт, където тя се задържа.
  не разбирам много в тази обалст, но в списанието на фаудеи( съюз на немските инженери), за което съм абониран служебно беше наистина интересна статия.
  А 2007 си спомням имаше унищожителна статия за вятърната енергия - лиЧно мнение на някакъв си професор.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 17. 17 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#15] от "KOBOLD":

  Дийтмар Хопп е един от петимата САПери. Не знаех, Че има брат.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 18. 18 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 118 Неутрално

  [quote#15:"KOBOLD"]Това са малки никому неизвестни фирми... [/quote]

  Силата на Германия е в малките фирми

 19. 19 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#18] от "...":

  Тоест в нови науЧни разработки. Професорите в техниЧеките факултети си правят фирми, а след това използват идеи на своите студенти и докторанти. И рекрутират най-добрите. А пероснала решава всиЧко в една фирма.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 20. 20 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#16] от "bulgarinvstranstvo":

  Значи аз ги гледам от страна на инвестора и има май само една германска фирма Solarworld за панели, която ще оцелее... другите ще идат хопс...
  Иначе има SMA SOLAR TECHNOLOGY AG .. която прави части регулатори и тя е топ... и дори дер Шинезе купува от тях...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 21. 21 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#18] от "...":

  Това което искам да кажа, е че тез ора не могат да манипулират, а искат малко да се поизтъкнат... "Егое видите ли ме как пестя ел.енергия"... а не да стават част от енергийната мафия...

  Като поседят някъде в затънтената българска провинция и съвсем откачат... така, че малко пъблисити тут гуут... да идат с костюм в Кофия на пуснат един пауърпойнт...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 22. 22 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 118 Неутрално

  [quote#16:"bulgarinvstranstvo"]А 2007 си спомням имаше унищожителна статия за вятърната енергия - [/quote]
  Ами горе долу е така, аз и на соларната енергия съм противник, кагато става дума за България. Защото не можем да усвояваме слънчевата енергия по добре от природата, тя е съвършенна, а ние - на етап дивак...

 23. 23 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#20] от "KOBOLD":

  Странно, само Чужденци произнасят ch като ш.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 24. 24 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#21] от "KOBOLD":

  да, но си е направил реклама В бизнесът скромността не дава красота

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 25. 25 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#24] от "bulgarinvstranstvo":

  Ами аз това викам... просто си прави малка реклама, а не манипулира....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 26. 26 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#16] от "bulgarinvstranstvo":

  интересно, дай линк, или цитат нещо.
  а иначе личния ми опит с FhG е доста негативен, имаме няколко проекта с тях, пада яко топкопипание.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 27. 27 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#23] от "bulgarinvstranstvo":

  Ами аз шпрехам дойч с груб български акцент (от 5 км може да ме познаеш).... иначе имам дойчес гезихт....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 28. 28 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#23] от "bulgarinvstranstvo":

  ми не знам, не съм съгласен, швабите около мен яко шинезе-ват и шеми-ват

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 29. 29 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#27] от "KOBOLD":

  Може. просто съм останал с впеЧателнието, Че си мелез като мен - роден и израсъл в Германия. Или е обратното. Аз в балгарски имам акцент.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 30. 30 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#28] от "beatles":

  Много българи си мислят така, за8ото немското х за ch не съвпада съвсем с българското фонологиЧно. Но е х, а не ш.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 31. 31 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#28] от "beatles":

  най- ме кефят китайците - когато казват иш шайсе , вместо их хайсе

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 32. 32 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Енергийната ефективност има два аспекта, които са неделими!
  1. Оптимален добив на енергия (отдавайки нужното внимание на възобновяемите енергоизточници без да се отива в крайности)
  2. Ефективно потребление на добитата енергия.

  Тука обаче и заровено кучето Защото:
  Ако произведената енергия в Бг започне да се потребява ефективно, тогава самото потребление ще намалее. Точно това не влиза в сметките на монополистите. Техният интерес изисква голямо и разхищаващо потребление.

  И поради това енергоефективността на България ще се повиши на кукуво лято.

 33. 33 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#23] от "bulgarinvstranstvo":

  Не си прав, зависи от провинцията и от диалекта, който се говори там. Едни казват Хинезе и Хеми (Chemie), други - Шинезе и Шеми, трети казват дори Кеми.

  Път без препятствия не води до никъде.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK