ЕБВР отпуска заеми за пестене на енергия в блокове и къщи

Програмата на ЕБВР и фонд "Козлодуй" подпомага инсталирането в сградите на слънчеви колектори за топла вода <br />

© Анелия Николова

Програмата на ЕБВР и фонд "Козлодуй" подпомага инсталирането в сградите на слънчеви колектори за топла водаСобственици на къщи и апартаменти и сдружения за етажна собственост могат да получат заеми с възможност за възстановяване на до 35% от изтеглената сума, за да ремонтират жилищата си и подобрят енергийните им показатели.


Кредитите ще се отпускат до юли 2014 г. по новия етап на програмата за енергийна ефективност в дома (Residential Energy Efficiency Credit, REECL) на Европейската банка и за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международен фонд "Козлодуй". Това съобщи ръководителят на ЕБВР за България Даниел Берг по време на днешното представяне на механизма. Той ще се конкурира за вниманието на гражданите със схемата за саниране на жилища по оперативна програма "Регионално развитие", която трябва да заработи реално от догодина.


От началото на август досега Прокредит банк и Райфайзенбанк, с които ЕБВР работи в страната, са отпуснали над 600 кредита за общо 1 млн. евро за подмяна на дограма, прозорци и изолации, ремонтиране на абонатни станции и внедряване на слънчеви колектори, котли на биомаса и газови бойлери. Банката за развитие е осигурила общо 40 млн. евро за кредити. Фонд "Козлодуй", по който Европейската комисия и няколко европейски правителства обезщетяват България заради предсрочното спиране на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", ще даде безвъзмездно 14 млн. евро.
Как се кандидатства


За да получи за заем, едно домакинство трябва да се свърже с доставчика на оборудването, което ще бъде монтирано, и да представи ценова оферта и заявление пред една от двете търговски банки. Прокредит банк отпуска до 100 000 лв., а "Райфайзен" – до 40 000 лв. До месец след приключване на ремонта самостоятелните собственици получават безвъзмездно 20% от главницата по заема, кооперациите с три и повече жилища – 30 на сто, а на сдруженията за етажна собственост, които са ремонтирали сградата отвътре и отвън, се възстановяват 35 на сто от кредита.


"За българина жилището е машина за спестяване. Ако изтеглите 2500 лв. за смяна на дограмата в средноголям апартамент при грант и лихва по кредита между 7.45 и 10%, инвестицията се изплаща за 7 години", изчисли шефът на Райфайзенбанк България Момчил Андреев. Изпълнителният директор на Прокредит банк Румяна Тодорова определи лихвите като "по-преференциални".


На въпрос на журналист дали ако човек сам инвестира в ремонт за подобряване на енергийната ефективност, ще получи грант от REECL, от банките обясниха, че това е възможно само с изтеглен заем по програмата.


Другата възможност


От началото на следващата година панелните блокове ще могат да кандидатстват за саниране и по оперативна програма "Регионално развитие". По нея помощта достига до 50% от стойността на проекта. За целта са предвидени общо 50 млн. лева, а други 13 млн. ще бъдат на разположение като заеми и гаранции за тези, които не могат да осигурят съфинансиране. "Разликата е, че по "Регионално развитие" трябва да се санира целият блок или вход, докато програмата на ЕБВР може да се използва за отделно жилище", отбеляза зам.-министърът на икономиката Делян Добрев, който присъстваше на представянето. От регионалното министерство увериха, че двете схеми няма да се конкурират.


Очакванията са до 2014 г. от REECL да се възползват около 20 000 домакинства. "Подготвяме стратегията си за работа в България през следващите три години. Акцентът ще е върху енергийната ефективност и климатичните промени. Очаквам стратегията да бъде одобрена до края на тази година", заяви Даниел Берг.


Програмата REECL не е нова. По първия й етап от 2005 до 2009 г. двете търговски банки са отпуснали общо над 13 000 кредита за около 21 млн. евро. Берг допълни, че ЕБВР преговаря с още две банки за участие в програмата.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 506 Неутрално

  поредния кръвопиец

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 2. 2 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Полезната информация е точно 0%.
  Какво става ясно от статията, че има едни пари ....
  Ако е вярно,че лихвата ще е 7-10% ... каква полза от тия програми ?

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 3. 3 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1270 Любопитно

  Нещо не се хареса на редакторчетата коментарите под предната подобна статия и веднага пуска нова.

  колкото повече,толкова повече
 4. 4 Профил на galin56
  galin56
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "martin007":
  Ползата и според мен е никаква. Ако си собственик на къща ти дават до 20% от главницата, което си е нищо. А за апартамент се иска целия входа да събере пари, което в България граничи с фантастиката. 24 апартамента да извадят вкупом по поне 4 бона, като се има предвид че във входа живеят и безработни, пенсионери, многодетни и т.н е невъзможно. А поне по 4 бона защото даваха един домоуправител който беше обиколил всички фирми в София и каза че е изчислил че по най-ниската оферта всеки апартамент трябва да се бръкне с по 3700-3800лв.

 5. 5 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "..че това е възможно само с изтеглен заем по програмата..."

  очевидно целта на тази простотия не е енергийната ефективност, а банките да приберат парите на европейските данъкоплатци.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 6. 6 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1350 Гневно

  Я си заврете сметките нейде надълбоко, че веке ми писна. Аре нема нужда!
  Тръгнал той да ми обяснява за енергийна ефективност ако изтегля кредит. При тия високи лихви ефективноста ми ще е на много минус!
  Полза никаква!

  До коментар [#4] от "galin56":
  +

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 7. 7 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1350 Гневно

  До коментар [#5] от "VIVA_BG":

  Точно така! Това е !
  Другото е кьор фишек. Мижай да те лажем!

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 8. 8 Профил на Лора Рахнева
  Лора Рахнева
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Хора, с риск да ме нападнете ужасно....никой не е длъжен да прави ремонт на къщите на хората. Вижте си фасадите на блоковете и мизерията, да не очаквате държавата да поеме разходите ви, че сте гневни и плювате банките. Както вие работите за заплати, така в банките също има хора, които работят за заплати и това движи света в някакви посоко, независимо каква е тя.

  Който има имоти трябва да съумява да си плаща данъците и да ги обслужва. Ако не се справя, това не означава, че някой му е длъжен.

  Prepare for complications.
 9. 9 Профил на galin56
  galin56
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лора":
  Приятелко, напълно те подкрепям в изказването. Никой не е длъжен спор няма. Но хората от друго се възмущават. От популистките изказвания на политици и евро...... Ето видите ли санирахме ви и жилищата с прочутите европари. Те го казват с цел да си повишат рейтинга и да оправдаят вноската в евросъюза. А на практика се получава че европарите не се дават никак лесно и са свързани с безброй капани и условия. В Румъния усвояват около 8%, Бг е с почти 10%. Тоест повечето програми са кьорфишек.

 10. 10 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 479 Гневно

  Инвестицията в скъпа дограма и много дебела топлоизолация за саниране се избива в рамките на 5 до 10 години, ако сам си я направиш със собствени средства. Вземете заем и го изплатете веднага с налични пари и си доставете удоволствието сами или с приятели, които знаят как стават нещата, да си направите ремонта. Всичко останало дето ви разправят за пестене и изгодни кредити е прах в очите и ви подвеждат с техническа информация при идеални условия. От това печелят само банките и винаги логично за сметка на клиентите си. Необходимите пари не са толкова много, че да не можете да си го позволите и ще си спестите неспокойните сънища заради това да връщате пари на банки.

 11. 11 Профил на Ясен Пашов
  Ясен Пашов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Колегата вчера бе на семинар на ПроКредит на тази тема. Донеси рекламни материали. Един от примерите е: за 3хил за 2г ГПР-то е 20,48%.

 12. 12 Профил на komba
  komba
  Рейтинг: 8 Любопитно

  1. Доставчика на оборудване е посочен от банката и цената е твърда.
  2. Трябва да изтеглиш кредит с немалка лихва !! 12% !!
  http://www.moitepari.bg/potrebitelski-kredit/prokredit-bank-kredit-energijna-efektivnost-s-poruchitel-bgn~5bceb00e-886d-4c90-bc22-a8c72ce45ac6
  3. Като си санираш жилището, му се вдига данъчната оценка, следователно се вдига данъка и такса смет.
  Къде е енергийната ефективност??
  При сменена дограма и направена изолация сметката за отопление пада с ДО 10% (личен опит), така че спестеното не може да навакса само лихвата по кредита, но да речем че за 5 години си покрие лихвата (около 1300лв.) остават още 4000лв. които ще се изплатят след още 15 години и то при условие, че за тези години не се прави никаква поддръжка. Нито дограмата, нито изолацията и мазилката имат такава гаранция 20г.
  МНОГО МИ Е ВАЖНО, ЧЕ СЛЕД 20г ВМЕСТО 200лв./месец ЩЕ ПЛАЩАМ 180.
  Дано да съм жив!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK