Зелени проекти замениха 10% от спрените мощности в Козлодуй

Зелени проекти замениха 10% от спрените мощности в Козлодуй

© СГ/ИИБългарският бизнес е компенсирал нуждата от около 10% от мощността на изключените реактори на АЕЦ "Козлодуй". Това е станало чрез зелени енергийни проекти, осъществени с кредити и компенсации за блокове от I до IV в атомната централа, стана ясно на австрийски бизнес форум в София.


Досега 250 проекта са получили заеми за общо 130 млн. евро по кредитната линия за енергийна ефективност и ВЕИ на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщи управителят на консултантската фирма "Енкон сървисис" Илия Илиев. Той съветва предприемачите, които могат да кандидатстват за до 2.5 млн. евро заем по механизма. До момента строителни, химически и хранителни компании и хотели са получили средно по около 300-400 хил. евро за подмяна на изолации, стари котли и машини, както и за когенерации (комбинирано производство на ток и топлина). Според разчетите на "Енкон сървисис" така е отпаднала нуждата от близо 70 мегавата производствена мощност, или 3.93% от капацитета на четирите ядрени реактора ВВЕР-440, който е общо 1760 мегавата. По кредитната линия бизнесът вече е построил малки водни, слънчеви и вятърни централи с общо 114 мегавата, или 6.45% от мощността на неработещите блокове.


Европейската комисия и няколко европейски правителства компенсират България за пропуснатите ползи от затварянето на първи и втори (декември 2002 г.) и трети и четвърти енергоблок (декември 2006 г.) на атомната централа. Това става чрез международния фонд "Козлодуй". От него зелените проекти могат да получат безвъзмездно до 15% от стойността на заема по кредитната линия. В България ЕБВР работи с няколко търговски банки, които ще приемат документи за зелените проекти и през следващите две години.
На форума австрийски представители отново коментираха енергийните характеристики на българската икономика. "В Източна Европа енергийната неефективност пречи на конкурентоспособността", отбеляза консултантът Кристиян Оберлайтнер от фирма "Комуналкредит пъблик консултинг". Според данни, цитирани от Илия Илиев, за всяка инвестирана единица България влага 7 пъти повече енергия от Австрия.


От догодина ще заработи и механизмът по оперативна програма "Регионално развитие", с който ще могат да се санират жилищни блокове с 50 на сто безвъзмездно финансиране. За целта са заделени 50 млн. лв. Новият зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков коментира пред журналисти, че правителството ще осигури "форми за кредитиране на тези собственици, които не могат да си позволят собствено финансиране" – т.е. останалите 50%. По оперативната програма са заложени и 13 млн. лв. за саниране, коитo ще служат за гаранции на сдруженията на собствениците пред банките.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  "10% от мощността на изключените реактора на АЕЦ "
  Ако работеха процента щеше да е друг.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Гневно

  значи за 10 години и с двойно повече пари от компенсациите и задължения за още 10-15 години сме компенсирали едва около 7 % ОТ ЖЕРТВАНИТЕ РАБОТЕЩИ БЛОКОВЕ - СРАМ СРАМ И ПОЗОР ПОЗОР ЗА НАШИТЕ И ЕВРОПОЛИТИЦИТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1652 Любопитно

  Гадни новини са това...
  Тези мръсници от ЕБВР как не ги е срам...
  Да пестим енергия, че дори и да правим "зелена" такава - къде 6те му излезне края!
  Да се прекрати веднага!

  Друго си е да си пилеем на воля и да сме зависими 90-100% от енергоизточниците от Россия.

  Ако сега ни натресат поне 2 ядрени котлета в БеляНе - друго си е; можем доволно да задремем - енергиен център е това, ей...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 4. 4 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Ааа, ЗЕЛЕНИ ПРОЕКТИ - защо не напишете кой стои зад тях.
  Може да се окаже една новоизлюпена милиардерка-банкерка.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1652 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вземи си хапчетата, Кмете....
  Искахме ли да влизаме в ЕС - искахме.
  Казахали ни че не става със старите блокове - казаха.
  Съгласихме ли се - съгласихме се.
  Има ли ПРЕДОСТАТЪЧНО електоенергия в БГ - има.

  Останалото е квичене на "хора", които са отбити от хранилката...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Весело

  До коментар [#5] от "B52":

  проста аритметика която рефлектира в цената на тока и бърка в джобовете на всички ! а за хапчетата ти си знаеш !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1167 Весело

  Ехе, дали са ни заем за 130 000 000.00 евро за зелени проекти, заради това, че сме си спрели 4-те блока на АЕЦ-а. И ще искат да си ги върнем с лихвата.
  А на Гърция решили да и опростят 60 000 000 000.00евро заеми, като поощрение, че ... не им се е работило!

  Хванахме му цаката на тоя Евро съюз, да знаете!

 8. 8 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#7] от "Варненски":

  Проблемът е, че го хванахме точно на определно място и то с двете ръце

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#5] от "B52":

  Прав е колегата. Готви се солидно увеличение на тока от догодина (между 12-15%), което е свързано с такси по зелените технологии. Което не означава, че трябва да се въоръжим с няколко АЕЦ-а, след като дори в свръхтехнологична и дисциплинирана Япония не могат да ги опазят от непредвидени обстоятелства. Разковничето е в доходите.

 10. 10 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 680 Весело

  Зелени проекти.Хм,аз ги обичам ...узрели...

 11. 11 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Атомната и особенно ядрената енергия си е бъдещето, "възобновимата енертия" въобще не е нито възобновима, нито неизчерпаема, нито пък е екологически чиста.
  Например една вятърна централа иска 10 пъти повече метал от една АЕЦ. Както и други ценни метали, и материали. Така, още при произвеждането си, тя е наработила толкова СО2, колкото няма да наработи АЕЦ за целият си цикъл.
  А до тая вятърна централа трябват жици, инфраструктура, подръжка. И дава ток когато духа, а не когато трябва. Да не говорим за шума, птиците, и най вече промяната на вятъра - нещо, което хич не се обсъжда и говори от еколозите.
  А преди години, с направата на ТКЗС - та и окрупняване на блоковете, и изсичане на дърветата са се породили проблеми. С така нареченият вятър суховей, със снегозадържането и влагата, и др. Въобще влиянието върху екосистемата на една перка е къде къде по голямо от АЕЦ.
  Един фотоволтаячен панел, покривайки 1 кв.м. спира да кажем 1000 -1500 Вт топлинна енергия за да произведе стотина вата. Но земята от тая енергия произвежда къде къде повече неща...
  Разбира се, в микромащабите на човешката дейност би могло да се предполага че и щетите да "микро". Защото официално си се мълчи по въпроса.
  Атомната и ядрената енергетика ще е в основата на бъдещи полети и освояването на космоса.
  Атомните космически двигатели са единствените който могат на днешният етап на развитие да ни осигурят достъп до космоса, атомната енергия пък е единствената която може да осигури колонизирането на други планети.
  Да се приказва за нея като отживелица е смешно и глупаво.

 12. 12 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Само да обясня нещо на всички разбирачи и фенове на зелена енергия. Всеки МВ зелена енергия трябва да бъде трябва да бъде обезпечен с МВ "Нормална" енергия - ТЕЦ, АЕЦ..... Тоест колкото повече Зелени електроцентрали строим толковоа повече конвенционални централи трябва да съществуват. Това се прави, за да се осигури енергиен баланс. Просто казано трябва да има нормални електроцентрали, които да осигурят ток в случай, че дойде безветрие, или пък продължителна облачност. Така, че тия които си мислят, че могат да заменят АЕЦ с ветро и соларни паркове да ходят да се снимат с дядо коледа за здраве!

 13. 13 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#12] от "skrita_sila_m": Остава да сравним какви са КОНВЕНЦИАЛНИТЕ мощностти,които съществуват към момента и колко са ЗЕЛЕНИТЕ (в експлоатация и етап на строителство) !

  Иначе си прав. Едните произвеждат прав, другите - променлив ток Номерът е в пропорцията

  и най-умният си е малко прост....
 14. 14 Профил на voteme
  voteme
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Абе МНОГОЗНАЙКОВЦИ енергетици,
  Вие гледали ли сте фактурите си за ток?
  там като гледам най-висока е таксата за преноси доставка на тока, после зел.енергия и цената за когенерация. Тоест всички субсидираме евтиното парно на превилигированите софиянци. Що не роптаете против това...
  А за да помислите още малко ето още цифри:
  цената за изкупуване на вятърна енергия е 180 лв / мвч, а цената на тока за бита е пак толкова като се калкулират всички такси и ддс.
  А какво се чува за догодина? Щяло да има такса "кафява"енергия... ами сега

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK