Министерството на финансите води преговори за средствата от ЕИП

Министърът на финансите Пламен Орешарски

© Асен Тонев

Министърът на финансите Пламен ОрешарскиМинистерството на финансите в момента води преговори за управлението на средствата, отпуснати за България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Това съобщиха от министерството по повод публикацията, че тези средства са замразени.


До този момент в министерството не е получено официално писмо от Службата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство относно управлението на средствата по тази програма, посочват от ведомството.


На 5 септември Националното координационно звено е получило по електронната поща проект на писмо, с което българската страна се уведомява, че във връзка с отнетата акредитация по ФАР на Централното звено за финансиране и договаряне е взето решение за замразяване на ролята му в схемата за управление на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство в България.
В края на юли на заседание на Комитета за наблюдение по посочения механизъм е било взето решение да се изчака до октомври за евентуално положително развитие на въпроса и за връщане на акредитацията на звеното. В противен случай Службата и българската страна ще се договорят за алтернативен вариант за предстоящите търгове по проекти, за да може проектите да бъдат изпълнени в срок, посочват от министерството.


Общият размер на финансовата помощ за България по Европейското икономическо пространство за периода 2007-2011 г. е 21,5 млн. евро. Основни донори са Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.


Одобрени са 61 проекта на национално ниво и са изпратени в Службата на финансовия механизъм в Брюксел. В момента има преговори и обмен на информация между България и Брюксел.


Проектите трябва да бъдат окончателно одобрени от Службата на финансовия механизъм до 30 април 2009 година. След това ще започне договаряне по Закона за обществените поръчки с изпълнители по конкретните дейности, което според сегашния текст на Меморандума за разбирателство трябва да се извършва от Централното звено за финансиране и договаряне. Едва тогава ще започнат първите плащания, се посочва в съобщението.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK