Екоминистерството ще ускорява изграждането на депата за отпадъци

Екоминистерството ще ускорява изграждането на депата за отпадъци

© Анелия НиколоваЗабавянето на оперативна програма "Околна среда" през 2014 г. е забавило изграждането на регионалните депа за отпадъци, но процесът ще бъде ускорен, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева във Варна, цитирана от агенция "Фокус".


По ОП "Околна среда" се финансира изграждането на 20 регионални системи.


"След финализирането на изграждането им ще се пристъпи към закриването на старите депа. Така наречените сметища са предмет на съдебна процедура в Европейския съд", обясни Василева.
Брюксел предяви пред Съда на Европейския съюз иск срещу страната по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник.


Въпреки досегашните предупреждения от страна на Еврокомисията много български депа за отпадъци все още функционират в нарушение на законодателството на ЕС в областта на отпадъците и тяхното депониране, което представлява сериозен риск за здравето на хората и за околната среда.


След изтичането на срока през 2009 г. Брюксел изпрати писмо до България и повдигна въпроса относно съответствието с изискванията. Получената информация показа, че 130 общински депа не са в съответствие с разпоредбите на директивата и въпреки това все още са в експлоатация.


Цел на правителството е до 2020 г. да бъдат рециклирани и повторно използвани 50 на сто от битовите отпадъци и 35% от генерираните биоотпадъци.


Националният план предвижда средствата за мерките в него да бъдат отпуснати от държавния бюджет, както и от оперативните програми.


В Плана е включена първата за страната Национална програма за предотвратяване образуването на отпадъци за периода 2014-2020 г.


В началото на януари 2015 г. бяха направени първите покани за проектни предложения за изграждането на компостиращи инсталации за биоразградими отпадъци.


Проектът в Аксаково е финансиран по ОП "Околна среда 2007-2013" и е с общ бюджет 13.48 млн. лв., от които безвъзмездна помощ са 12.5 млн. лв. Новата канализация ще обслужва близо 8 хил. души и ще намали броя на авариите и загубите на вода. Също така ще подобри и доразвие екологичната инфраструктура в града.


"В област Варна са инвестирани 205 млн. лв. в проекти по ОП "Околна среда 2007-2013 г." МОСВ ще продължи да инвестира в Черноморския район с надграждане и през новия програмен период", допълни министър Василева. При изпълнението на проекта са положени нови тръби с обща дължина около 30 км.


До момента са изградени четири от регионалните системи за отпадъци, като се очаква скоро да приключи изграждането на инсталациите в Бургас, Габрово и Стара Загора. Още 16 ще бъдат приключени в рамките на програмния период. Рискови остават системите в Ямбол, където строителството е започнало съвсем наскоро и Разлог и Самоков, където също има забавяне в строителството.


Съгласно Националната програма за управление на отпадъците в България трябва да има 55 такива системи. Към момента изградените са 31, 20 се изграждат по ОП "Околна среда", а останалите се подпомагат със средства с националния бюджет. Министерството подпомага и работи много активно с общините.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тъй, тъй, чоджум! Депа за отпадъци муй майката! Туй дет разпраят някои, че по-целесъобразно и по-далновидно от всякаква гледна точка било отпадъците да се рециклират изобщу ней вярну! Ма въубще!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Ние само под заплаха действаме.Брюсел трябва да стои с тоягата над главата ни.Иначе и ние като Путин само обещаваме,балкански синдриом.

 3. 3 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Дела, дела и пак дела другари!

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3059 Любопитно

  A за балите със софийски боклук , който се разхожда из цяла България не питаха ли?

 5. 5 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#4:"hodounski"]A за балите със софийски боклук , който се разхожда из цяла България не питаха ли? [/quote]

  От тия бали пък, някои хора просто милионери станаха! Но може да станат и милиардери.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  До коментар [#5] от "sce22":

  Сигурно затова не строят завода.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Ускорявайте,ама поне да има къде да се изхвърля боклука преди съществено да се ускори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK