Нагоре по билото с лифт

Нагоре по билото с лифт

© Георги КожухаровОколо 11 часа е. Пред касата на Симеоновския кабинков лифт има една жена на средна възраст. Купува билети за себе си и компания от трима младежи. След минути вече са в една от оранжевите кабинки, говорят си на чужд език и ...не тръгват. След известно време от персонала ги молят да слязат за пет минути, защото на междинна станция е спрял тока. Няма проблем, уверяват ги, просто е спряло за малко електричеството.


"Лифтовете ми се струват съвсем нормални, в Норвегия са много подобни – стари, едни такива дървенички, но ги ползваме и през ски сезона и са съвсем ок. Пътуваме доста, на много места е така, не е задължително всичко да е ново и лъскаво," разказва в неочакваната "почивка" Даниела Митева-Васдал – българка, която от 26 години живее в малкото градче Тьонсберг на един час от Осло. След кратко допитване със сина й и неговата приятелка на норвежки, всички сa на едно мнение, че е важно лифтовете да са безопасни и технически изправни, да са модерни и нови не е от от голямо значение.

Нагоре по билото с лифт

© Георги Кожухаров


Даниела не знае, че днес е първият ден с работещи лифтове на Витоша след осем месечна принудителна пауза по решение на собственика на въжените съоръжения "Витоша ски". Синът й се влюбил в българската природа, когато се качили преди година точно в планината над София. "Имаше мъгла и беше много мистично и красиво. На другия ден той пак се качи сам, за да снима", спомня си майката и обяснява, че това лято имали планове за Гърция, но 21-годишното момче настояло да покаже на приятелката си България и да я качи на Витоша. Докато говорим, дъщеря й вади книжка и се зачита.


След петнайсетина минути и малка опашка от още две групички чужденци, кабинковият лифт е отново в движение. Освен тока, който може да спре за малко,
други инциденти за последните 20 години никой от служителите не помни


Преди година Симеоновските въжени съоръжения са ремонтирани и са в пълна изправност, казва един от служителите на смяна.


Няма обаче човек от персонала и на двата лифта, пуснати днес – Симеоновски и Драгалевски, който да не бърза да ни заяви, че трябва да се построят изцяло нови и модерни лифотве. Само доводите им са различни.

Нагоре по билото с лифт

© Георги Кожухаров


"Шефът иска да направи нещата като на Банско"


споделя с доза гордост един от служителите.


"Лифтовете на Витоша са морално остарели," смята и Емил Воденичаров – механик на Драгалевския седалков лифт. Според Воденичаров, парк Витоша в момента е занемарен, пътеките не се поддържат и са прорасли, липсват табели, а това не отговаря на категорията му "природен парк".


При бурята предната нощ, гръмоотводът не е издържал и заради ударено реле, лифтът тръгва с известно закъснение от предвидения официален час на пускане – 8.30 ч. На изходна станция присъстват само журналисти, служители и Радослав Пеев от ръководството на "Витоша ски".


Подобни проблеми се случват сравнително често, това е нормално, обясняват служителите и уверяват, че


"визуален" технически преглед се прави всеки ден


на всичко - въжета, клеми на седалките, масло, всяка станция, ток, бензинов двигател. Всичко се вписва в големи тетрадки "ежедневници" и едва тогава се пуска лифтът за граждани.


Драгалевският лифт, строен през 60-те години на миналия век, успя да тръгне малко преди началния си работен час - 9 часа сутринта в сряда. Касата е отворена, но желаещи да се качат все още няма.


Драгалевският седалков и Симеоновският кабинков лифт ще работят извънредно до края на тази работна седмица. "Причината, че работим на 1, 2 и 3 август е, че трябва да изпълним това, което обещахме – да пуснем лифтовете най-късно в началото на август," обясни Радослав Пеев.


Иначе обичайното работно време ще бъде от 9 до 16 ч. през уикендите и в празничните дни, а билетите - на старите цени. "През седмицата почти няма посетители, затова и не работим тогава. Уикендите има огромна опашка от хора, които чакат по два часа, за да се качат. Нямаме капацитет да ги поемем," обяснява любезно касиерката на начална станция. Тя изчислява, че тогава на ден минават поне 1000 души.

Нагоре по билото с лифт

© Георги Кожухаров


"Инциденти стават рядко,


най-често може да спре токът


но имаме бензинов двигател, с който успяваме да извозим до крайна станция качилите се," споделя Васил Миланов от междинна станция при Бай Кръстьо малко след като той и негов колега ни посрещат на площадката за слизане с ясен инструктаж "Скачай към мен!" и подаване на стабилна ръка. С прекачването оттам, до 1818 м надморска височина на Голи връх стигаме за общо 25-минутна приятна и прохладна "разходка".


Докато се изкачваме нагоре в планината, не срещаме други туристи на лифт. Под нас виждаме как хора и колоездачи катерят стръмната пътека, явно са редовни посетители в тази част на Витоша. Работници извозват с коне скупчени отрязани дървета от санитарната сеч. Разчистването им ще продължи и през следващите дни.

Нагоре по билото с лифт

© Георги Кожухаров


Първите посетители – баба и внуче – срещаме навръщане към първа станция. Възрастни хора и деца са и основните ползватели на лифтовете, казва ни долу Воденичаров с обяснението, че те имат нужда от повече помощ при качване и слизане, понякога се налага да се спре лифта. Според него, един по-модерен лифт ще бъде по-комфортен и за тях, ще поема повече хора и ще ги качва по-бързо в планината.


Малко преди да тръгнем обратно към София, на лифта към "Бай Кръстьо" се качват байкъри с колелата си.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Гневно

  ПОЧТИ ГОДИНА РЕКЕТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Лифтовете при ДОБРО сервизиране могат да издържат много години и да станат сами по себе си туристическа атракция !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Неутрално

  БАШ РЕКЕТ! Министерството на земеделието щяло да поддържа пистите и ще купува снегоутъпкващи машини....Евала!!!...Стандарт Витоша -автор Найденов, а за Цеко таксите!!!

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Любопитно

  едно време картите за цялата градска мрежа важаха и за лифтовете !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА": Витоша ски просто са решили да спечелят войната, макар че загубиха сражението.Прегрупират се, вадят поредните нови и малко неуместни аргументи. Адвокатчето каза току що в телевизора,че все пак трябва да изсекат 2000 дървета за основния си проект и щели да засадят нови 4000 май. Вие вярвате ли? Щото аз не вярвам. Анти ерозионни мероприятия на Банско не съм чул да има. На новата писта към Стойките на Пампоровец кака Цветелинка прекара маса бали сено. На Пирин явно не може да се случи. В Резервата сено не може да се събира, а прекарано от другаде ще пръсне семки и ще промени биоценозата и видовото разнообразие.За това не можеееееееееее!

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 6. 6 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кофти хора са ни олигарсите.

  Любов и светлина!
 7. 7 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 462 Неутрално
 8. 8 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#6] от "petranica":

  И олигарсите са ни кофти, и приятелят на олигарсите - всестранноразвитият спортист, който между другото понякога играе ролята на Премиер е кофти ... абе с две думи, към емиграция отиват нещата.

 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  "Баба със внуче'?... инциднтно.Повечето родители водят децата си.Много е забавно да се види колко са щастливи децата с мама и татко.Миналият път имаше група роми,незнам никога досега не бяха се мяркали в тая част на Витоша.Може би скоро няма да я посещавам.

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  [quote#2:"КМЕТ В СЯНКА"]Лифтовете при ДОБРО сервизиране могат да издържат много години и да станат сами по себе си туристическа атракция !!! [/quote]

  Да видим колко ще са достъпни за в бъдеще. На "Бай Кръстю" рейсът едвам стига, заради паркиралите коли на виладжиите от двете страни на пътя. Вилното строителство стана по начин, дворът да заграбва чак от паважа на пътя. А понеже целият парцел е застроен на 100%, колата остава пред вилата. Този пример повторен 5000 пъти води до това, че рейсът често се връща на заден ход по 300 метра, защото разминаването е еднопосочно. Няма друг град в света, който при наличие на планина и 2 готови лифта доброволно да се отреже от тях чрез малоумни архитектурни и урбанистични решения.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 11. 11 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А защо и кой позволи на братя Диневи да оградят терена под трасето на Симеоновския лифт до долна станция? Нахалното безхаберие на общинските чиновници няма край.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Гневно

  До коментар [#11] от "ekolog":

  не е нахално а е ПЛАТЕНО затваряне на очите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "ekolog": Питай кметовете и главните архитекти на град София!

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 14. 14 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Толкова бяха нахални ромките, че даже махаха за поздррав на шофьорите като стари познайници.А аз от години посещавам алеята,и нямам никакви забележки.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Сега ще видим има ли дупе кметицата да се наложи на проклет да е цеко

 16. 16 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА": Фъндъчката и Центърът за градска мобилност нема ли да се разшетат и там?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 17. 17 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#8] от "Mr. Kilmister": Напротив, аз нямам намерение да емигрирам, за да мия чинии в някой ресторант в Америка. По-добре да го емигрирам него - въпросния министър-председател, защото родната ми страна си е хубава и искам да живея тук, в нея. Той да ходи да мие чиниите - и без това по интелект май само за това е подходящ.

 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Снимката" баба с внуче" я сложете на Главна корица на списание Блясък или EVA, Amica, MAX, Joy..да не изброявам топ класацията щото и Фандъкова има внуче.

 19. 19 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1167 Весело

  Добре, че за Универсиадата в София Бай Тошо направи Симеоновската кабинка. Не ми се мисли какво щеше да стане ако сега някой поискаше да направи нова кабинка... Веднага излизат екоталибаните и започват да пищят. Ами нали и за тези лифтове на които сега си возите д-тата също са се секли вековни дървета. Или си мислехте, че са прекарани през естествени геометрично прави просеки в гората с нужната ширина ли?!

 20. 20 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Любопитно

  От снимката разбирам , че са построили сгради на 10 м от лифта???!!!????? И седалките със зззвучно тракане минават покрай спалнята на някой....?

 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Плюят разни хора срещу нас! Наричат ни екоталибани!? А тези, дето са разрешили, на онези дето са застроили, трасето на лифта и са изсекли невероятно много мури на Пиринот- те какви са - първокласни инвеститори?!??? Сбъркани хора колкото искаш в тази територия, наречена България!

 22. 22 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#19] от "Варненски":

  всъщност ги направи Иван Славков, а бай Тошо спря строителството на Витоша и Рила в уйдурмата за олимпиада

  gorskia
 23. 23 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "bestbuy": Има и по-наблизо. Можеш дори да си вземеш квото ти харесва от една тераса. Примерно кафето на собствениците.Принос си е определено.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 24. 24 Профил на stanislav84_84
  stanislav84_84
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#21] от "Гражданин":

  Пич, ти в коя година живееш??

 25. 25 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#21] от "Гражданин":

  Защо опростявате така нещата - "ние и те"?

 26. 26 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#22] от "gorskia":

  Да, така е. Дъртите комуняги считаха, че зимните спортове са преходна мода. Те си знаеха да си ходят на лов.

 27. 27 Профил на todor6104
  todor6104
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Как да дойде свестен инвеститор в България, като правата му свършват пред някое чиновническо бюро. Ако е сложил нещо под бюрото може и да получи подпис. Като гледах по БТВ всичко се въртеше около това дали хора като Тома Белев да разрешават съществуването на лифтове и писти. Просто не са се разбрали с Цеко за комисионните.

 28. 28 Профил на todor6104
  todor6104
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вместо за борба с корозията, парите са отишли в някой чиновнически джоб. Някой да не си е помислил, че на "еколозите" на Тома Белев им пука за природата?
  Ако бяха загеижени за смърчовите гори, нямаше да оставят да се заразят стотици декари от падналата маса след смерча.
  Въпросните "еколози" организират панаир на територията на ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ БАТЛЪБОАЗ с денонощно ДУМ-ДУМ, но нали "музиката" е от "ЕКО" говорители тя е безвредна.

 29. 29 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#28] от "todor6104":

  зашо еколозите трябва да се борят с корозията?

  gorskia
 30. 30 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#27] от "todor6104":

  а кой е свестният инвеститор в тази офшорка? Да не се окаже руската или италианска мафия, като гледам какъв опит имат с изнудването.

  gorskia
 31. 31 Профил на doctord
  doctord
  Рейтинг: 229 Неутрално  [quote#30:"gorskia"]а кой е свестният инвеститор в тази офшорка? Да не се окаже руската или италианска мафия, като гледам какъв опит имат с изнудването. [/quote]
  Айде стига с тези догатки, неподкрепени от никакви факти,целящи единствено държане на народа в "Състояние на страх" присъщо за Зелени Фашисти!


 32. 32 Профил на powderskier
  powderskier
  Рейтинг: 229 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK