Екокоалиция призова кабинета да включи "Рила-буфер" в "Натура 2000"

Екокоалиция призова кабинета да включи "Рила-буфер" в "Натура 2000"

© kapzamalovaКоалицията "За да остане природа в България" приветства официалното решение от миналия четвъртък (16 октомври 2014 г.) на Европейската комисия (ЕК), която настоява в европейската екологична мрежа "Натура 2000" в България да бъдат включени нови територии. В декларация, разпространена до медиите, природозащитниците призовават правителството да предприеме необходимото за изпълнение на ангажиментите си към европейското природозащитно законодателство, българската природа и правото на българските граждани за чиста и запазена околна среда и напомнят специално за значимостта на т.нар. "Рила-буфер", която се пренебрегва през последните години.


Тъй като от 2010 г. до днес българските правителства не предприеха мерки за обявяване на цялата територия на орнитологично важното място (ОВМ) Рила за защитена зона от "Натура 2000", ЕК изпрати последното си предупреждение и даде срок от 2 месеца това да бъде коригирано, припомнят от коалицията и предупреждават, че в противен случай този казус, подобно на "Калиакра", също се влезе в Европейския съд и страната ни може да бъде осъдена да плаща допълнително глоби за неспазване на европейското законодателство.


Орнитологично важното място Рила обхваща значителна част от територията на Рила планина, като включва Национален парк "Рила", Природен парк "Рилски манастир" и територия около двата парка, която към момента няма законова защита. Цялата му територия обхваща както високите алпийски части на планината, така и много стари иглолистни и широколистни гори и ливади. Обитава се от 130 вида гнездящи птици и е най-важното място в страната ни за опазването на врабчовата кукумявка, пернатоногата кукумявка и трипръстия кълвач, тя е и е едно от най-значимите места за други горски видове като черния кълвач, белогърбия кълвач, глухаря, които са застрашени в целия Европейски съюз.
Местата, обитавани от редки и застрашени видове, като правило осигуряват на човека чист въздух и питейна вода и спомагат за намаляване на ефекта от екстремни климатични явления като наводнения, ерозия, засушавания и много други, изтъкват природозащитниците.


От коалицията припомнят, че при обявяването на мрежата "Натура 2000" за птиците още през 2007 г. ОВМ Рила бе едно от местата, които не бяха изцяло обявени за защитени зони, поради което бе включено в наказателната процедура срещу България за недостатъчност на мрежата за опазване на птиците, стартирала още през 2008 г. Тогава за зона от "Натура 2000" беше обявен само Национален парк "Рила".


През 2010 г. в резултат на активни преговори между Европейската комисия, българското правителство и неправителствени организации четири от шестте значително намалени по площ територии бяха разширени – Пирин, Централен Балкан, Ломовете и Западни Родопи. Активно бяха обсъждани и варианти за разширението на защитена зона Рила, предлагани както от БАН, така и от експерти от НПО сектора. Търсеше се вариант за едновременно разширение на защитената зона за птиците и защитената зона за местообитанията, тъй като Европейската комисия ясно посочи на България, че включените в "Натура 2000" територии за опазване на кафявата мечка са недостатъчни. Въпреки намереното консенсусно решение от страна на експертите защитените зони да се разширят, така че да обхванат цялото ОВМ Рила, крайното решение на правителството бе само Природен парк "Рилски манастир" да бъде включен в "Натура 2000". В резултат на това 15% от територията на ОВМ Рила останаха извън "Натура 2000" – основно стари иглолистни, широколистни и смесени гори, но също така и ливади и пасища в по-ниските частта на планината.


Обявяването на цялото ОВМ Рила като защитена зона за птици ще увеличи националното покритие на "Натура 2000" едва с 0,19%, но в същото време ще осигури правилната защита и управление на значителна част от националните популации на тези горски видове, подчертават от коалицията.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Там нали някакви банкери искаха да строят нещо.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Запознат с материята
  Запознат с материята
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За съжаление, не виждам как продажните ни политици ще подкрепят подобно нещо !

 3. 3 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 734 Неутрално

  айде малко да се поспрете а........

  някакъв шанс да се развие нормален планински туризъм в България ще оставите ли? Погледнете Алпите - това е съчетание на еко туризъм и опазване на околната среда

 4. 4 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Най ми е чудно защо ЕК трябва да ни каже да си пазим горите?
  Това не трябва ли ние да го поискаме?

 5. 5 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Там бяха заменките на Ковачки!

 6. 6 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе кви са тия коалиции с 4-5 човека матрял .И то платен .И то слабо.Ама сичките с претенции

 7. 7 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 557 Неутрално

  В горите на Рила буфер са заменките на Ковачки и Рила спорт.
  Затова МОСВ няколко поредни правителства блокира тази защитена зона!

 8. 8 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "гражданин":

  Да ама те не претендират за заменки,ако е имало
  те искат да не се прави нищо

 9. 9 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#3] от "Стан":

  Айде малко да се образоваш, а?

 10. 10 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Лошото на всичко това е, че продажните ни политици взимат подкупите и ние данъкоплатците плащаме глобите.

 11. 11 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#9] от "buzzjn":

  по какво по-точно да се образовам
  мисля че ти трябва едно посещение в планините малко по на запад от нас да видиш хората как хем се грижат хем развиват страхотен планински туризъм целогодишно. планината е богатство

 12. 12 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 557 Неутрално

  И с какво Натурата ти пречи на спорта?
  Всяка събота и неделя съм някъде на излет сред гори и планини от Натура 2000 с колело, каяк, пешком, че и със ски от тази година!

 13. 13 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "Стан":

  На кое викаш еко-туризъм? На разораването на планините с лифтове и писти и тровенето на почвите и водите с химикали от изкуствен сняг? Мерси, по-добре без този еко-туризъм, но с чиста вода, чист въздух и без природни катаклизми.

 14. 14 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 734 Неутрално

  затова ли в Доломитите има 1200км писти? и още не знам колко км велоалеи? Щото са си отровили водите? и като караш колело по някоя река Алпите водата е кристална?

  и в половината италиански и австрийски национални паркове има ски писти?

 15. 15 Профил на pippo
  pippo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#14] от "Стан":

  няма нито един новоизграден лифт в национален парк - само се подменят и то на същото място. Имам справка.
  В Доломитите се опазват... скалите. Пистите са извън парка. а всички тези 1200км ски писти са разпръснати на територия колкото ние планини нямаме - от Хасково до Кюстендил.
  И аз искам, ама нямаме толкова планини - факт

 16. 16 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#15] от "pippo":

  не знам каква справка имаш ама аз знам за един 10 местен кабинков лифт в парка Стелвио - чисто нов - който се изгради тази година и за новия сезон ще е в експлоатация. и гордо са си го изтипосали на сайта. курорта е Зюлден ам Ортлер - изцяло попада в Стелвио.
  в Доломитите на Монте Елмо (Доломити ди Сесто - или Секстнер Доломитен) също има 2 нови лифта.

  предполагам, че навсякъде другаде е така

 17. 17 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#15] от "pippo":

  и освен това тезата, че нямаме достатъчно планини издиша. Доломитите са не по-големи от Рила и Пирин - погледни картата.
  иимаме достатъчно площ над гористия пояс. и в Родопите и в Рила и Пирин пада достатъчно сняг и го задържа. освен това планината не е само ски. има минерални води, може да се развие велотуризъм, пешеходен туризъм. и въобще може да бъде прекрасно място на което да заведете децата си, без непременно да рушите природата, а и да ги научите как да я пазят и да живеят здравословно. Като същевременно се осигурява поминък на хората и влизат пари в държавата

  а ако можеше лесно да се заменя стар с нов лифт - за какво е всичкия рев срещу проектите на Витоша, защо реват срещу подмяната на 3-седалковия лифт на Тодорка с нов - 6 седалков и влека на Пампорово с лифт?

 18. 18 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#11] от "Стан":

  Да, планината е богатство, но на всички, а не на някой. И да нарочно използвам ед.ч. Затова именно се правят паркове, защото са на всички. А това, че консиционера на Банско незаконно придоби кмилометри писти, за това че лифта на езерата е(беше, защото промениха закона за нашите хора) незаконнен никой нищо, да не продължавам за морето и Странджа.
  А, и коментара ми за образованието е за това, че ако една зона е в Натура, то не пречи в нея да се развива туризъм със стопанска цел. Писнало ми е от хора, които като чуят Натура и се представят заградени площи, от които хорицата не могат да правят пари. Могат, но трябва акъл. А бг мутрата-инвеститор нема акъл. Защото бг мутрата-инвеститор иска да бетонира черноморието и планините , за да изпвере едни кинти. След това ние - данъкоплатците ще плащаме глобите. И пак ние ще страдаме от нарушеното био разнообразие.

 19. 19 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 856 Неутрално

  И това, че някои си осират планините означава ли, че трябва и ние да го правим?

 20. 20 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#18] от "buzzjn":

  С повечето неща съм съгласен не съм съгласен само с това, че трябва да спрем развитието на планината щото мутрата не разбирал. Ми дайте да не го даваме на мутри - дайте да дадем концесия на нормален инвеститор който ще спазва законите. Но в България като се заговори за ски и веднага гракват знайни и незнайни еколози. На Витоша какво пречи да се подменят съоръженията с нови? Какво пречи в Рила, Пирин, Родопите и Стара Планина да се построят по няколко лифта. Кой е казал че горе трябва да има хотели. Хотелите нека са долу в селата. Нека ограничим застрояването. Нека покрай това да продаваме местните храни, специалитети и обичаи. Нека да разработим минералните им води. Нека разработим велотуризма - не маунтийн байковете....Нека разработим пешеходните маршрути - планините са целогодишна дестинация с 2 месеца нисък сезон, а не като морето с 2 месеца силен сезон. При това ако се инвестира разумно ще се опази и природата, ще има и поминък за местните - могат съвсемрспокойно да изхранват туристите със собственото си производство както е по света. И имаш здравословен туризъм което е добре за нацията и поминък и данъци в хазната.
  Силно е преувеличен случая в Банско. Аз карам ски там от 1988 и познавам много добре мястото. Основния мотив на еколозите за превишаването на концесионната площ е това че на мястото на старите 2 влека на Платото построиха лифт, който е с 50-100м по-дълъг от старото трасе. И оттам сметнаха колко ХА били отгоре. По-голяма глупост не съм чувал. И аз да бях инвеститор и аз щях да го направя. Ако не свържеш този лифт с Тодорка просто се обезсмисля строежа му изобщо. А имаше нужда...

 21. 21 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 663 Неутрално

  много им се ще на тия дето перат мръсните си пари със строежи по курортите, но няма как всичките на планини да се превърнат в пързалки...

 22. 22 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#3] от "Стан":

  Спрете с тези Алпи!
  Алпите са планина висока над 4800м и там пистите са над зеления пояс. В Алпите няма да видите селянията, която ще видите на Рилските езера - пасмина 4х4 планинари ровещи ливадите и оставящи навсякъде боклуци.
  Да идва Натура!

 23. 23 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#22] от "mishokov": дрън дрън

  много сте ми любими такива дето не сте стъпвали.

  хич не са над зеления пояс. има и над има и под
  Кицбюел е под 2000м
  Цялото Ски Амаде - 850км писти е под 2000м - напр в Шладминг най-високата част е 1950м - Планай - па имате интернет гледайте бе. Мога да ти дам още 1000 примера.
  И вашата работа е не в това да спирате развитието а в това да спрете 4х4 мутрите.
  Аз си водя децата зимата на ски, лятото на преходи и никога не цапаме. Събираме си всяко боклуче. уча ги да живеят здравословно, да обичат природата и да я пазят. но ние сме част от нея и не можем да се изолираме. затова трябва да се научим да живеем в синхрон с нея.

  а вие къде сте?
  що не протестирате срещу изсичането на горите и използването им за отопление. Що не протестирате срещу ТЕЦ-овете на Ковачки? или срещу 20г. таратайки дето се вкарват ежедневно? а?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK