Ловци в Пернишко и Кюстендил са срещу план за действия за вълка

Ловци в Пернишко и Кюстендил са срещу план за действия за вълка

© ReutersЛовците в Пернишко и Кюстендилско не са одобрили национален план за действия за вълка в България по време на общественото му обсъждане в РИОСВ - Перник,  в петък (21 ноември 2014 г.). Те са се обявили срещу предложението за забрана хищникът да се ловува през месеците април, май и юни, съобщава БТА.


Планът беше представен от сдружение за дива природа "Балкани" – София, като до края на ноември и първите дни на декември предстоят още обществени обсъждания на плана в цялата страна. След това документът ще бъде внесен за одобрение в Министерство на околната среда и водите.


Идеята е с мерките, залегнали в плана, да се увеличи разбирането и ангажираността към вълците и да се създадат предпоставки видът винаги да съществува в България с жизнена популация, като в същото време се работи за минимизиране на конфликта между вълците и хората.
Текстовете в плана са одобрени от работната група, която включва представители на различни заинтересовани институции – на Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по горите, Национален съюз на ловците и риболовците в България, Министерство на земеделието и храните. 


Сред предложените мерки за превенция и намаляване на нападения са пастирски кучета, електрически огради, както и механизми за компенсиране на щети на животновъди, нанесени от вълка. В момента щети от вълци не се изплащат.  За да стане това възможно, е необходимо най-напред да се приеме  по-горе цитираният план като мярка за опазване на вида в съжителство с хората и минимизиране на щетите. Планът за действие за вълка определя също методи за мониторинг на вида, образователни кампании с цел повишаване информираността на хората за дадените видове, повишаване на комуникацията между различните заинтересовани страни.


Хищникът да не се ловува от април до края на юни


На основание заключенията на работна група от авторитетни международни специалисти и директива 92/43 на Европейския съюз, в плана се предлага хищникът да не се ловува през месеците април, май и юни.


Посочените причини за приемане на период на защита са: напреднала бременност при женските в този период; това е периодът на раждане и отглеждане на малките; потенциално увеличаване на щетите на домашни животни, ако бъде убит възрастен индивид, в ранен етап на отглеждане на малките; установена хибридизация между вълка и домашното куче в България (около 10% от популацията). Тя се наблюдава в интензивно и целогодишно контролирани популации на вълк. Установено е също, че хибридите нанасят по- големи щети на животновъдството поради ред причини (промяна в поведението и др.).


Ловците: Има сериозен ръст в популацията на вълка


Според ловците в Пернишко обаче популацията на вълка сериозно е нараснала и няма нужда от защита. Това мнение е изразил Виктор Вучков - заместник-председател на Ловно-рибарско сдружение "Перник", по време на обсъждането в края на миналата седмица. По думите му, цитирани от БТА, прогресивното увеличаване на вида се отразява негативно на полезния дивеч, който непрекъснато намалява. Според ловците сърната ще изчезне наполовина, ако бъде спрян отстрелът на хищника. Да не се въвежда забрана, а да се стимулира отстрелът на вълка, е предложил Ивайло Банков от радомирското ловно-рибарско сдружение. Миналата година в Радомирско са отстреляни 11 вълци върху 86 000 хектара ловна територия.


Вълкът трябва да остане санитар на гората, е заявил Венко Калинчев - председател на Ловно-рибарското сдружение в Кюстендил. По думите му при нормална гъстота на популацията на 100 000 хектара горска площ трябва да има 2 вълка. "В предложения план не са взети под внимание данните, предоставени от Националния ловно-рибарски съюз "Съюз на ловците и риболовците в България" (НЛРС-СЛРБ) за състоянието на популацията на вълка, за неговия отстрел," твърди Димитър Нанчев - експерт направление "Лов" към НЛРС-СЛРБ. По думите му данните от таксацията категорично доказват растящата популация на хищника.


Черновата на плана може да бъде свален и прочетен тук, както и на страниците на съответната РИОСВ и на място в посочените институции. Датите на предстоящите обществени обсъждания може да намерите тук.
 


Планове за действие се разработват задължително, когато се установи, че:
– видът е застрашен в международен мащаб (приложение 2, 3, 4 към Закон за биологичното разнообразие или повторно въвеждане в природата)
– състоянието на популацията на вида в Република България или в отделни региони на страната не е благоприятно
– въведен в природата неместен вид въздейства неблагоприятно върху условията на природните местообитания или върху състоянието на местни видове от дивата флора и фауна.


Плановете за действие обхващат период до 10 години и след това се актуализират. План за действие не означава план за защита на даден вид. Един такъв документ описва състоянието на вида, поставя принципите на управление на популациите му, както и редица от приоритетни дейности за реализиране на това управление. В плана за действие се включват мерки и механизми за минимализиране на конфликта с човека.


Плановете за действие са международно задължение на страната ни, според Директива 92/43/ЕИО за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, транспонирана в Закона за биологичното разнообразие. Такива документи вече са приети за други видове като кафявата мечка, дивата котка, дивата коза и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Изобщо не ми е чудно.....нали там е на Гоце дружинката, те и пеперудите ке изтепат ако могат

 2. 2 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Е как ще се стгласят, като под претекст лов на хищници, със съответното разрешително, което ти дава възможност да се разхождаш в гората с пушка, се ловуват не вълци (щот са много трудни и неядливи), а сърни и прасета.

 3. 3 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...прогресивното увеличаване на вида се отразява негативно на полезния дивеч, който непрекъснато намалява. "

  Прогресивното намаляване на полезния дивеч се дължи предимно и единствено на увеличаването на вредните бракониери.

  Препоръчвам горещо книгата "Never cry wolf" на твърдящите противното.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 979 Весело

  Пуцай куме, па ако въУкът оцеУее, довърши го с ВинкеУот!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  Е, добре де, ама ...

  Журналистите, защо не издирите този гений на чиновническото скодоумие, който е кръстил и "въплащава в живота" това чудо на чиновническата мисъл и на словесния урод "План за управление на вълка"?

  Като че ли юзди ще му сложат на вълка? Или кормило ще му бучнат под опашката?
  И то на "вълка", единствено число!
  Дайте ни и снимка на "вълка", да го видим!

  Българите трябва да знаят имената на своите чиновнически герои!
  Журналисти, това е ваш дълг и смисъл на професията!

 6. 6 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "вълци в пернишко и кюстендил за срещу план за управление на ловеца"

  РЕФОРМИ !
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  [quote#5:"xm..."]скодоумие [/quote]
  Опс!
  СкУдоумие, разбира се!

  Ех, Дневник, едит, едит трябва да имате ...
  Нейсе, пък от друга страна - така сме в мейнстрийма, открояващ се напоследък ...

 8. 8 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#2:"gl"]а сърни и прасета.[/quote]
  Па си и умен бе!!!
  Тези които са с разрешително никога няма да стрелят по сърна и прасе в размножителния период. Опасни са тези без разрешителни. За тях и така няма спиране. Горсските и полицията трябва да се разправят с тях, ама те стоят по кръчмите само и в гората влизат само ако трябва да откраднат дърва.

 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  На вълка му е дебел врата, защото сам си върши работата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#8] от "hunt":

  Еми може и да не съм умен, ама съм наблюдателен, та виждам какво се случва.

  Факт е, че с лисичарски бележки много хора правят поразии на полезния дивеч.

  Друг факт е, че не всички колеги са под един знаменател.

  Трети факт е, че не си особено склонен да мислиш, но изкушението да коментираш събеседника, а не темата е голямо, та те разбирам.

 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Като чуя "ловци" и се сещам само за пенсионирани военни и милиционери, за министри и дупетати, за бивши футболни звезди и бездарни артисти, за мутри и местни кметове, за бившия президент агента Гоце и за пиянските сборища, наричани лов, започващи с гълток в 4 сутринта и завършващи с яко напиване накрая, когато се правят снимките с убитите прасета и месото се разделя на кървави купчинки върху найлони.

 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Отстрела на вълци да се намали наполовина.На много места чакала има голяма популация, а не вълка.

 13. 13 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 617 Гневно

  Минимизиране на конфликта между вълците и хората може да има, ако "хората" и принадлежащите им бракониери не избиват всичко живо що става за ручане, има четири крака или два плюс крила и е на самоиздръжка в природата. То само мишките и прилепите останаха!!

 14. 14 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 585 Гневно

  [quote#3:"rapidfire"]Прогресивното намаляване на полезния дивеч се дължи предимно и единствено на увеличаването на вредните бракониери.[/quote]

  Да, но тези с разрешителните за лов не докладват бракониерите. Ако случайно го направят, отговорните да ги хванат са под масите целодневно.

  А и... вредни бракониери? Има ли полезни?

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 15. 15 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Не трябва в никакъв случай да разрешават да се избиват животните, защото пречели на ловците....

  https://www.youtube.com/watch?v=ysa5OBhXz-Q

 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Отстрелът на вълци да се намали. Отстрелът на нагли двукраки примати да се увеличи. Намалихме го малко напоследък и отново увеличиха вредната си популация. Да се разреши целогодишен отстрел без задължителен ловен билет. Иначе няма управия. Управия за цялата природа.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  [quote#12:"xalikarans"]На много места чакала има голяма популация, а не вълка. [/quote]
  Това явно е написано от носител на висока експертиза.

  Тъй пълни членове и въобще членуванията са малката беля.
  Но бихте ли ми обЯснили коснструкта "да имаш голяма популация"?

  Това ми напомни за Нушич, пиесата му "Аналфабета".
  Точно за думичката "популация" се чудеше какво е градоначалникът, а като му обясниха, че е "да имаш много деца" той ревва захилен ... цитирам по памет ...
  Ай ся ще му кажа на попа, че жена му е популация!

  Тъжното е, че Нишич ги пише тия преди век ...

 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Регулацията
  на популацията
  и адаптацията
  на администрацията
  предизвикват фрустрацията...

 19. 19 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз предлагам да се определят месеци за лов на бракониери и ловци. Да може да постреляме малко по тия утрепки вместо по невинни животни. Може да включиме и политиците в разрешението.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  [quote#18:"Доби ВеЛков"]Регулацията
  на популацията
  и адаптацията
  на администрацията
  предизвикват фрустрацията... [/quote]
  За съжаление все по-малко от нацията
  Им тегли на администрацията
  Една дебела за излагацията
  Споменавайки копулацията ...

 21. 21 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 664 Разстроено
 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#20] от "xm...":


  [quote#20:"xm..."]За съжаление все по-малко от нацията
  Им тегли на администрацията
  Една дебела за излагацията
  Споменавайки копулацията ... [/quote]
  Неправилна е еманацията!
  Явно кофти анотацията
  и проформа регистрацията,
  предопределят закъсвацията...

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  [quote#22:"Доби ВеЛков"]Неправилна е еманацията!
  Явно кофти анотацията
  и проформа регистрацията,
  предопределят закъсвацията... [/quote]
  Е те' с туй
  Ма хвърли у храсталацията!

 24. 24 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Да убиваш за удоволствие е извратено.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Весело

  А ловците от Сирищник какво смятат ?

 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Тия инструктирани ли са за приятелски огън?!

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 466 Гневно

  Да се убивали вълците, защото ядяли останалия дивеч?! А дали да не се забрани лова на останалия дивеч, хмм?

  Stef
 28. 28 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  "По думите му, цитирани от БТА, прогресивното увеличаване на вида се отразява негативно на полезния дивеч, който непрекъснато намалява"

  Е, те тия наште вълци значи и те българи - хем плячката им намалява, хем пък те се увеличават

  Да поучат как става номера събратята си от Африка, където с намаляването на храната, намаляват и хищниците.

 29. 29 Профил на razbi.r_v.am
  razbi.r_v.am
  Рейтинг: 459 Неутрално

  тия ловци, че човещина нямат, то е ясно, затова и не трябва да имат думата при такива решения. вредата ще е двойна и тройна, ако не се оставят на мира бременните животни и кърмилки.

  "Нещастието, мракът и невежеството съществуват само в отсъствието на любовта."
 30. 30 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 475 Разстроено

  Ненавиждам лова и хората, които го практикуват - в малката ни родина, където природата ни е уникално богата, ще се подпиша ЗА забрана на лова изобщо!

  Яба-даба-ду
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK