БАН: Масова сеч е имало в Пирин при изграждането на ски пистите през 2000 – 2005 г.

БАН: Масова сеч е имало в Пирин при изграждането на ски пистите през 2000 – 2005 г.

© Юлия ЛазароваМасова жестока сеч на иглолистни гори и сериозно обезлесяване в национален парк Пирин е имало в периода 2000 – 2005 г. при изграждането на ски пистите над Банско. В периода 2006 - 2012 г. там има "затишие" заради негативната реакция срещу тази сеч в парка от страна на неправителствени организации и гражданското общество. Това сравнение направи доц. Антон Стоименов – ръководител на Института за космически изследвания и технологии към БАН – подизпълнител на мащабен национален проект "Корине земно покритие 2012". Данните бяха представени за първи път в четвъртък (27 ноември 2014 г.) пред експерти.


Това е и един от сравнителните анализи, базиран на новите данни от проекта, който е част от мащабен проект на Европейската агенция по околна среда и води, с който се актуализира дигиталната карта на земното покритие на страната по спътникови снимки и се установяват промените през 2006 – 2012 г.


Отново днес (27 ноември 2014 г.) на голфигрище в Разлог фирмата "Пролес инженеринг" ООД представя оценка на Пирин, на базата но която стъпва проектът им за нов план за управлението му за следващите 10 години. В него е заложено изграждането на 333 км нови писти и 113 км лифтови съоръжения. Това беше и е една от причините за изразено притеснение от страна на природозащитните организации в сряда. Те предупредиха, че с новия план е възможно и дърводобивът на територията на Национален парк "Пирин" да се увеличи 28 пъти.
Като цяло проект "Корине земно покритие 2012" отчита отрицателен баланс на горите в България за периода 2006 – 2012 г., когато изсечените гори са повече от залесените. Сериозни сечи през тези шест години е имало в Ловешко и Плевенско, и отново в Пирин.


Най-драстичният пример на обезлесяване за периода 2006 - 2012 г. е изсичането на 37 ха гора за изграждане на път и още 230.35 ха първокласна широколистна гора, превърната във водна площ заради изграждането на язовир "Цанков камък", цитира още данни от проекта Стоименов. По думите му пожарите в горите през тези години са били основно умишлени и отново с цел използване на дървесината.


Забелязва се увеличаване на соларните паркове (за пример е даден соларен парк "Победа" край Плевен) и голф комплексите (пример тук голф игрище "Тракийски скали"), което има и своя негативен ефект заради т.нар. запечатване на почвата, което е тежък проблем на урбанизацията в Европа, посочи и Борислава Борисова от ИАОС, която е координатор на проекта у нас.


Позитивната тенденция за периода е, че през тези години влажните зони у нас са останали непроменени, което е изключително важно за биоразнообразието. В предишни периоди имаше масови практики на засушаване на блата например, което вече е преустановено.


Според направените проучвания има още увеличение на изкуствените – т.нар. антропогенни площи (заради човешка намеса), окрупняване на земеделието, ръст в трайните насаждения на ориз.


В началото на следващата година (януари 2015 г.) окончателните данни от проекта ще бъдат официално представени. Достъпът до тях ще бъде напълно свободен за всички заинтересовани на страницата на ИАОС. Получените резултати ще се използват при мониторинга на околната среда, формирането на политики в областта на опазването й, в планирането и управлението на селското и горското стопанство, транспорта и т.н.


За България проектът сe изпълнява от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) с финансовата подкрепа на Европейския съюз и програма "Коперник" (Copernicus) чрез Европейската агенция по околна среда (ЕАОС). Съфинансиран е от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).


"Корине земно покритие" е европейска програма за наблюдение на земното покритие на базата на интерпретация на спътникови изображения. Тя съдържа хармонизирана цифрова информация за земното покритие и земеползването и тяхната промяна за голяма част от територията на Европа. Проектът се изпълнява от Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) в сътрудничество с Европейската космическа агенция (ЕКА/ESA), Европейската комисия (ЕК) и страните членки, които периодично актуализират своите база данни като част от програмата "Коперник" (Copernicus).

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 586 Весело
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Неутрално
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 753 Неутрално

  То туй е пределно ясно, и пак ще има сеч, не се заблуждавайте.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Като приемат новия план за Пирин, а след него и за Витоша, колко още гора ще замине....

 5. 5 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Така, сеа, кой беше тогава на власт? Някой има ли спомен?

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 6. 6 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не е ли малко закъснял този анализ???

 7. 7 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Емил Димитров вече го няма, но горските "експерти" на ГЕРБ са подготвили нова схема за мащабен дърводобив. Може би сте гледали PR репортажите за новите методи за "ликвидиране на незаконната сеч посредством високотехнологични методи", представена лично от Танева и Костов. Тъпото е, че на всички ще им стане ясно, чак когато приключи унищожаването на горите.

 8. 8 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дърветата не бяха едно нещо, което пониква, расте и след време се гътва?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 9. 9 Профил на chantilly chantilly
  chantilly chantilly
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ай стига бе! БАН както винаги навреме...

  Beauty is in the sky of the beholder.
 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  За тези 15 години нова гора щеше да израсне,ако бяха посадили нещо де.

 11. 11 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 453 Неутрално

  има нови засаждения, недейте да пишете по дифоут. Качете се в планината и вижте. Неслучайно всевишният ви е дал очи

 12. 12 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Сечта трябва да се определя от специалисти. И да се спазва закона. "Юруш на маслините" у нас е практика. Досега, освен дребни риби, не е наказан никой за нарушение на закона.

 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Гневно

  Поразиите на Цековци се виждат и от Космоса. На сателита не можеш да обясниш, че си изсякъл съвсеееем малко гора.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1497 Любопитно

  До коментар [#5] от "Жупел":


  [quote#5:"Жупел"]

  Така, сеа, кой беше тогава на власт? Някой има ли спомен? [/quote]
  -Който беше тогава, той е и сега! -Сите са наследие на "бкп и дс" !

 15. 15 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Горите на България са едно от малкото и безценни богатсва. Поне за 20г. трябва да бъде забранена всякаква сеч, освен санитарна, когато се налага с едноличното/персонално/ разрешение на ресорния министър. Иначе след време пследиците за всички българи и околната среда ще бъдат катастрофални и необратими.

 16. 16 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Абе този период 2000 – 2005 г., някак си много плътно съвпада с годините, в които Методиев Борисов беше главен секретар на МВР. Но той, разбира се, като шеф във вътрешното министерство едва ли е разбрал, че е имало масова сеч в Пирин.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  след ДАНС и БАН се събудиха. Добри новини.

  седеньето го зголемува задникот
 18. 18 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "др. Иванов":

  Точно благодарение на дърветата хората, между които сте и Вие (макар че се съмнявам), дишат "пречистен" кислород...

  П.С. Никога не сте ли ходили на пътешествие сред планината?

 19. 19 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Масова сеч има СЕГА в цяла България!

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 20. 20 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  не! не е възможно! всички комунисти и техните ахмедовци и банкери не са нагли типове и никога не нарушават закона!

  РЕФОРМИ !
 21. 21 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 944 Неутрално

  То да беше само Пирин....

  Проклет да е Цековизма.

 22. 22 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дърветата се секат, защото така или иначе ще умрат. На тяхно място се залесява или самозалесява. Докато ни се обяснява как била направена някаква "страховита" сеч на мястото на две писти в Пирин са се самозалесили хиляди пъти по-големи площи, които на времето са били ниви, ливади и пасища. Това става не само в Пирин, а във всички планини.
  Проблемите не са в това, че се сече, а че не се сече планово и сечта е разделена от залесяването, става така, че за идни са приходите (ГЕРБ и ДПС), за други разходите (бюджета).

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 23. 23 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  БАНските старци дали могат да създадат подобни машини ?
  https://www.facebook.com/notes/vladimir-yosifov/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B4%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8/10152514818182106

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#8] от "др. Иванов":

  оповръщан, как винаги успяваш да дрънкаш глупости ти се чудя?

  седеньето го зголемува задникот
 25. 25 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#22] от "др. Иванов":

  а как в твоята стройна глупендерска теория стоят вековните гори?

  седеньето го зголемува задникот
 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Никога не е късно да има по-жестоко.

 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 771 Неутрално

  И все пак наводненията станаха на други места,където нито писта,нито джан-джун не се е построило.

 28. 28 Профил на cveketo
  cveketo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  нито е посочено защо е сечено, а ей така на поразия се пускат статии като медийно облъчване. Разочарование като медия по всеки параграф.

 29. 29 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 508 Неутрално
 30. 30 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Екоталибанщината в действие. поръчките на лесовъда на държавата г-н Белев продължават

 31. 31 Профил на cveketo
  cveketo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#30] от "tochka87":

  щото обслужват чуждите интереси , а не българския!

 32. 32 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Колко още гори ще бъдат изсечени за проектираните 330 км нови писти?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 33. 33 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Много тъжно - не останаха гори в България и природата си го връща!Вижте само какво направи Ц.Минев на Банско,Разлог,сега в Добринище и на др.места.Че на това отгоре и банката му бе спасена,вместо КТБ.

  Tony
 34. 34 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Другаря Костов няма ли да се изкаже по темата? Масова безконтролна незаконна сеч под носа на този прозорлив човек? Възможно ли е?

 35. 35 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#2] от "Трябва съдебна реформа":

  Когато повече хора го осъзнаят, дали ще им е достатъчен един милиард за ден?

 36. 36 Профил на chiefwhitecloud
  chiefwhitecloud
  Рейтинг: 374 Неутрално

  много е як проекта Корин - simcity на живо.
  пък, освен сечта на горите ще се видят всичките малоумия правени във времето на строителния бум.

 37. 37 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Масовата сеч е навсякъде и не е спирала от 20 год .На Пирин първо не е била масова и второ има някаква полза ,предвид направените след това инвестиции ,облагородяването на района,премахване на безработицата и солидните приходи в държавния бюджет.
  Досега не се е чуло ,а и няма и да се чуе за протести на т н еколози и природозащитници за поголовната ,масова сеч из това се нарича саботаж и се преследва от закона

 38. 38 Профил на amanve4e
  amanve4e
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Четирима мъже станаха курбан на умишлените палежи на гори в Пирин. Нека помнят и тези, които по случайност не са били виновни, защото всеки плаща с най-скъпото си за това безумие от алчност!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK