Започват консултации за въвеждане на национален FSC стандарт за горите у нас

Започват консултации за въвеждане на национален FSC стандарт за горите у нас

© Асен ТоневОт началото на тази седмица започват обществени консултации по проект за въвеждане на национален FSC стандарт за горите в България. Те ще продължат до края на следващия месец – 31 януари 2015 г. В този срок всички заинтересовани страни могат да изпращат своите писмени коментари по документа на електронна поща [email protected] или на адрес: София 1000, ул. "Иван Вазов" 38, ет. 2, ап. 3-4, информира природозащитната организация WWF, която е и е иницииатор на изготвянето му. Документът може да бъде изтеглен от сайта им.


Поради местната специфика и за да се повиши качеството на сертифицирането и одитирането на горите в България е необходимо международните общи индикатори на FSC да се адаптират за България чрез изготвянето на национален такъв стандарт, обясняват от WWF.


Към момента в България са сертифицирани почти 20% от горите и 100 компании за преработка и търговия с дървесина. Очаква се сертифицираните гори у нас през 2015 г. да стигнат до 40% от общата площ на горите.
FSC е етикет, лого, сертификат и набор от строги принципи и критерии за отговорно управление на горите. Това e един от най-уважаваните и разпознаваеми знаци сред отговорните потребителите на продукти от горите. FSC (Forest Stewardship Council) е международна неправителствена организация, чиято основна цел е да създава и прилага инструменти за по-щадящо отношение към горите.


Национален FSC стандарт се разработва съгласно Процедурата за изготвяне на национални стандарти на Съвета по стопанисване на горите (Forest Stewardship Council). В света вече има около 185 милиона хектара сертифицирани гори и над 28 000 сертифицирани компании по веригата за търговия с дървен материал и производство на продукти от дървесина.

Горските стопанства и компаниите, сертифицирани според изискванията на FSC, демонстрират отговорно отношение както към околната среда, така и към социалните и културни нужди на хората, работещи и живеещи в горите. Стандартът е използван и от най-големите природозащитни и социални организации. Все повече компании и стопанства в цял свят предпочитат да бъдат сертифицирани според принципите и критериите на FSC, за да станат част от отговорния бизнес и пазар.


Работата по приемане на стандарта у нас започна през август 2014 г. в работна група от равен брой експерти от трите основни и задължителни сектора, които имат отношение към управлението на горите – социален, природозащитен и икономически. Отново те ще разгледат коментарите на заинтересованите страни и ще ги интегрират в стандарта. След това втора чернова на стандарта отново ще бъде предоставена за обществени консултации.


FSC има система за контрол на горите и компаниите, които са получили FSC сертификат. Ако една гора, търговец на дървесина или производител са сертифицирани, те биват ежегодно одитирани от независими международни сертифициращи и одитиращи компании за спазване на принципите на FSC.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK