Природозащитници искат работата по нов план на Пирин да бъде спряна

Природозащитници искат работата по нов план на Пирин да бъде спряна

© Георги ФилиповОбществената поръчка за разработване на нов план за управление на национален парк Пирин да бъде спряна до възлагане на изработката на екологична оценка и оценка за съвместимост, а предлаганият проект на фирма "Пролес Инженеринг" да бъде преразгледан от Министерството на околната среда и водите. За това настояват от коалицията на действащите природозащитни организации "За да остане природа в България", съвместно с платформите "Прозрачни планини" и "Зелени закони". Според експертите това ще гарантира спазването на българското и международното законодателство.


Пред журналисти природозащитниците информираха в понеделник за нарушения на законите и рисковете, свързани с подготвяния в момента нов план за управление на Национален парк "Пирин".


Петко Цветков от БФ "Биоразнообразие" съобщи, че коалицията ще поиска ековедомството и Министерство на земеделието да проведат разследване на фирма "Пролес инженеринг" и декларираните от нея експерти, които предвиждат в периода 2014-2015 г. да изпълнят проекти за устройство на гори и десетки обществени поръчки, свързани с изработване на планове за управление на защитени територии –ПП Беласица, НП Пирин, ПП Витоша, 12 резервата в района на РИОСВ Монтана, Русе и Бургас, финансирани от ОПОС и националния бюджет.
Катерина Раковска от WWF поясни, че предлаганите режими за управление на парка са в нарушение на Закона за защитените територии, тъй като предвиждат нови строежи, дърводобив и лов.


Тя припомни и задължителното условие в решението по екооценка от 2000 г., да не се разширява легловата база в Банско, така че да не се създаде отново дисбаланс между брой легла и капацитета на ски-съоръженията.По данни на сега действащия план от 2004 г. тази цифра е 7800 легла, а от черновата на новия план научаваме, че в община Банско леглата са достигнали над 18 000.


"Това означава, че община Банско е нарушила това условие, а МОСВ не е упражнило контрол по спазването му. Вместо да получи санкции, община Банско използва новия дисбаланс, за който сама е виновна, като основание за натиск в полза на разширяване на ски-зоната край града," каза Раковска и цитира решението на екоминистъра Нона Караджова от 2011 г., че концесионерът на ски-зона Банско - "Юлен" АД, ползва с около 650 декара повече от разрешеното от концесията.


Тома Белев представи части от предлагания нов план за управление на Пирин, които повтарят инвестиционните проекти на "Юлен АД", като предвижда ски зони, които навлизат в границите на резервати "Баюви дупки – Джинджирица" и "Юлен".


Според природозащитниците фирма "Пролес инженеринг" разходва финансиране от националния и европейски бюджети (ОПОС) като не отчита всички официални доклади за състоянието и стопанисването на националния парк през периода на действие на досегашния план за управление.


По думите им фирмата включва текстове, които приоритизират инвестиционните проекти на "Юлен" в разрез със закона за защитените територии, според който основна цел на един национален парк е да бъде опазването на дивата природа и едва на последно място – развитие на природосъобразен туризъм.


Андрей Ковачев подчерта, че не е възложено задължителното изготвяне на екологична оценка и оценка за съвместимост с "Натура 2000" за строителство на нови спортни съоръжения, лов, производствен дърводобив, нови туристически маршрути и други - дейности обхващащи целия парк, включително и резерватната зона за някои от тях и това погазва Закона за опазване на околната среда и на Закона за биологичното разнообразие.


Вера Стаевска от "Зелени Закони" информира, че дори според данните на социологическото проучване, проведено от "Пролес инженеринг", местните жители поставят с внушително мнозинство (88%) приоритет на опазването на природата пред развитие на ски туризма.


Петко Цветков отново припомни значимостта на НП "Пирин" като територия с уникална природа, защитена, както от националното законодателство, така и от европейската мрежа "Натура 2000" и списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 615 Весело

  Природозащитници??? Наистина ли? Безкористни?

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Кой да е спре бе,то правителството се занимава със себе си,другите са във ваканция.Освен да се обадите на Дядо Коледа,ама и за там сте закъснели.

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Съгласна съм да се спре застрояването на Пирин.

  Tony
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Втори опит да публикувам коментар. Нашите зелени са толкова зелени, колкото аз съм пембяна. Чудесна статия на Каролев по тематаhttp://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4451563

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Така и не се научихме. Първо модерно летище, както и транспортна инфраструктура за бърз достъп до района, пък после и легловата база и пистите. То и сега района е пределно задръстен и труднодостъпен, а как ли ще е при 18 хил. легла...

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#1] от "Россприматрезил надзор":

  Не са природозащитници а обикновени хейтъри и страхосъздатели. Природозащитник е Любомила Кривошиева от Дивите животни и хората като нея. Поне е спасила достаръчно таралежи, свраки, сови и щъркели. А тия умници какво са спасили? Освен швейцарските бюджетчета.

  Доброто е заразно
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да, разследването на Бивол е добро, но и депресиращо. Вече не мога да чета ежедневно такива новини. Бахти кражбите и геноцида, бахти заспалия народ.

 9. 9 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ау, и тука са налазили цековите и на другите олигарси подлоги. Природата е в геноцид, а зелените или пембени - хората алармират. Все има повече файда от тях, отколкото от форумните подлоги на олигарсите, които изсякоха и оградиха моята страна.

  ПАК ЩЕ ИМА ПРОТЕСТИ, А МОЖЕ И БОЙ.

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  [quote#9:"Дундурук"]Все има повече файда от тях,[/quote]
  Вярно? Що, да не би да ти произвеждат тока и да ти осигуряват интернет връзката? Или да са ти асфалтирали те улицата? Хм? Що изобщо не се изнесеш от цивилизацията и да живееш на върха на някой бор или в хралупа... толкова е природосъобразно.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#10:"dogwoman"] изнесеш от цивилизацията и да живееш на върха на някой бор или в хралупа[/quote]

  Има достатъчно селища-клоаки и осрани токсични места в шепата земя България, където можете да си развивате великия олигархичен бизнес. Не си и помисляйта да цапате НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРКОВЕ.

  А , ако не ти е ясно каква е критичната важност на природата и екоравновесието за собствения ти хай-тек животец, значи си далеко от нивото, на което е смислено да ти се обяснява.

 12. 12 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Що ли не съм изненадан, че природозащитниците искат да спрат работата по нещо? Зелени талибани!

 13. 13 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#10] от "dogwoman":
  "Вярно? Що, да не би да ти произвеждат тока и да ти осигуряват интернет връзката? Или да са ти асфалтирали те улицата? Хм? Що изобщо не се изнесеш от цивилизацията и да живееш на върха на някой бор или в хралупа... толкова е природосъобразно."

  Не знам каква ви е личната изгода от съсипването на гората, унищожаването на естествената среда на горските животни, но явно имате такава.
  Преди 25 години Банско беше красив български град измазан в бяло с чешмичка на всеки ъгъл и мушкати по верандите! Не съм ходила от 1990, но често чета за презастрояването му и загрозяването му.

 14. 14 Профил на Андрей Ковачев
  Андрей Ковачев
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това за природата е само единият аспект на проблема. Веднъж попитах видния защитник на ПИБ и критикуващ "еколозите"господин Каролев, като икономист да ми обясни концепцията на празните сгради в курорта Банско. Десетки хиляди единици леглова база. Стояща преобладващото време от годината празна, но предлагаща се на пазара. Е зададох му въпроса от друг ъгъл, но в тази посока. Отговор не последва. Отговор няма от никой, който като мушморок защитава инвестициите в един неефективен бизнес. Но иначе курорта Банско е добро място за 5 неща: 1. събота и неделя софиянци да карат ски за около 2.5 месеца в годината (не всички съботи и недели щот не всякога става); 2. да предлага на страшно дъмпингови цени услуги главно в ресторантьорството хотелиерството (не и на ски картите ама онези са толкова дъпмингови, че се избива) и да привлича даже руснаци щот им е ефтинко; 3. Да служи за отмъкване на държавни парици - като правиш разни състезания държавата осигурява яки нерагламентирани държавни помощи - ама нали е за спорта - булгар, булгар; 4. "Вероятно" да се препират разни парици; 5. Не забравяйте, че някой хора си имат хоби не, ами мания и това са ските, а ако си банкер нещата стават опасни и избиват в - Банско например. Ей такива "икономически модели" защитават Каролев и сие - троловете им по невидимото виртуално пространство.

  www.bulgariangreens.org
 15. 15 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 736 Весело

  [quote#4:"dogwoman"]Чудесна статия на Каролев [/quote]
  Чудесните сте като ято - и ЛукаВски си взехте

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK