Как традиционната кухня спасява изчезващи породи и баланса в природата

Как традиционната кухня спасява изчезващи породи и баланса в природата

© Велко Ангелов, Капитал



Традиционната кухня може да спасява от изчезване стари породи и важни местообитания. Резултатите от кампанията на WWF "Кулинарните тайни на природата", организирана през ноември 2014 г. го доказва.


Над 3 700 порции ястия, сготвени по специални рецепти от района на природен парк "Българка" са били продадени само за месец във веригата заведения К-express в София, Пловдив, Варна и Бургас.


С 10% от набраните средства ще бъдат закупени агнета от средностаропланинската порода овце, които ще бъдат раздадени за отглеждане на фермери в района на парк "Българка". Размножаването на породата спомага съществено съхраняването на високопланинските пасища в региона, които от своя страна са от особена значимост за биоразнообразието там.




Планинските пасища са ценни местообитания, които са се превърнали в дом на емблематични за българската природа видове, като например лалугера. Тяхното съхраняване е от съществено значение за поддържането на баланса в природата. Днес, когато вече почти няма стада, иглолистните гори бавно завземат тези територии, с което поставят под въпрос съществуването на тяхната типична флора и фауна, а от там се нарушава и равновесието в природата, обясняват проблема експертите.


Връщането на стадата по планинските пасища може да спре този процес. Това е и основната цел на кампанията "Кулинарните тайни на природата". Инициативата е част от проекта "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони", изпълняван от международната природозащитна организация, заедно с още девет партньорски организации. Кампанията е част от все още непознатата у нас, но важна схема за плащания за екосистемни услуги "Възстановяване и поддържане на характерния генофонд в защитените територии".


В рамките на "Кулинарните тайни на природата", заведенията са разработили дванайсет гозби по автентични рецепти от района на парк "Българка", а посетителите са ги опитвали през целия месец ноември. Тревненската чорбаджийска запеканка, от която са били закупени 907 порции, е най-харесваното ястие. След това се нареждат пикантния боб с маслини – 841 порции са били продадени, и тревненската гъбена чорба – с 824 изконсумирани порции.


Тревненска гъбена чорба

© WWF

Тревненска гъбена чорба


В килограми организаторите отчитат, че близо 3 000 кг традиционни старопланински ястия са били продадени, като с 10% от приходите ще бъдат закупени агнета. WWF ще предостави животните за отглеждане на фермери от района на парка.


Агнетата ще са само женски и ще бъдат предоставени на местните фермери с уговорката, че при отглеждането им за мляко и вълна, те ще съхранят породата и няма да позволят да бъдат кръстосани с други породи, така че да бъде запазен генофондът, разясняват експертите.


Те се ангажират и че ще проследят и помагат за отглеждането на овцете. Две години след закупуването им, на фермерите ще бъдат предоставени овни за разплод от съответната порода, така че стадото да се размножи.


През юни 2015 г. К-express и WWF ще продължат с втора част на кампанията. "Чрез кампанията постигаме двоен ефект. От една страна предотвратяваме процеса на обезлесяване на планинските пасища поради липсата на животни, които да пасат по тях, а от друга - работим за съхраняване на застрашената от изчезване порода средностаропланинска порода овце," пояснява Юлия Григорова от WWF.

Коментари (10)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Р. Дражев
    Р. Дражев
    Рейтинг: 418 Любопитно

    Чудесна инициатива!

    Happy face says, adios !
  2. 2 Профил на Петър Самсонов
    Петър Самсонов
    Рейтинг: 4628 Неутрално

    А нещо за глигански суджук на гребен или меча лапа по родопски няма ли в менюто?

    “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
  3. 3 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 624 Неутрално

    Тази порода я измислиха наскоро, не знам какво общо има "с традиционната кухня", по скоро е плод на "субсидирането на традиционни породи".

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  4. 4 Профил на mihomen
    mihomen
    Рейтинг: 932 Неутрално

    Прикрита реклама на К-express!

  5. 5 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 815 Неутрално

    Много силно! От кога чакаме да видим голяма верига да се обърне към устойчивото развитие!

  6. 6 Профил на manu_chao
    manu_chao
    Рейтинг: 521 Неутрално

    А, някой спомня ли си, че ДпС опита да сложи начело на природен парк "Българка" един крадец и контрабандист на дървесина?
    ДпС е покровител на "дървената мафия", заради това бяха върнати "горите на царя", та сега планините пищят под напора на моторните резачки.
    Иначе - инициативата е похвална, но дано на Рамадан агнетата не станат на чевермета...

  7. 7 Профил на manu_chao
    manu_chao
    Рейтинг: 521 Неутрално

    [quote#6:"Walter_White"]Рамадан[/quote]

    Май РамаЗан беше.

  8. 8 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7286 Неутрално

    Това да не е породата ,отглеждана от каракачаните.Те са имали многобройни стада,които през зимата карали до Бяло море на паша,а лятно време ги връщали в България.

  9. 9 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 528 Неутрално

    Всичката ни работа е такава-никаква. Включително отглеждане на агнета и овце и консумация на съответните продукти. У нас всеки знае кога може да се домогне до вкусната мръвка-на Гергьовден. В другите страни това месо се предлага целогодишно на пазара. През соца текезето отглеждаше тая животинка, но 99% се изнасяше за арабите не знам срещу какво. Сега пък причините са в разрухата на бранша. Пущинаците на Австралия и Нова Зеландия са станали цивилизовани места благодарение на тоя бизнес, развиващ се вече 200г. Скоро четох подобни неща за други места по света. Даже пасищата са специални треви и билки, които придават превъзходен вкус на месото.

  10. 10 Профил на dedo pepo
    dedo pepo
    Рейтинг: 1203 Разстроено

    Шилетата за нищо ги нямат!
    Ех, Шиле...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK