Как традиционната кухня спасява изчезващи породи и баланса в природата

Как традиционната кухня спасява изчезващи породи и баланса в природата

© Велко АнгеловТрадиционната кухня може да спасява от изчезване стари породи и важни местообитания. Резултатите от кампанията на WWF "Кулинарните тайни на природата", организирана през ноември 2014 г. го доказва.


Над 3 700 порции ястия, сготвени по специални рецепти от района на природен парк "Българка" са били продадени само за месец във веригата заведения К-express в София, Пловдив, Варна и Бургас.


С 10% от набраните средства ще бъдат закупени агнета от средностаропланинската порода овце, които ще бъдат раздадени за отглеждане на фермери в района на парк "Българка". Размножаването на породата спомага съществено съхраняването на високопланинските пасища в региона, които от своя страна са от особена значимост за биоразнообразието там.
Планинските пасища са ценни местообитания, които са се превърнали в дом на емблематични за българската природа видове, като например лалугера. Тяхното съхраняване е от съществено значение за поддържането на баланса в природата. Днес, когато вече почти няма стада, иглолистните гори бавно завземат тези територии, с което поставят под въпрос съществуването на тяхната типична флора и фауна, а от там се нарушава и равновесието в природата, обясняват проблема експертите.


Връщането на стадата по планинските пасища може да спре този процес. Това е и основната цел на кампанията "Кулинарните тайни на природата". Инициативата е част от проекта "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони", изпълняван от международната природозащитна организация, заедно с още девет партньорски организации. Кампанията е част от все още непознатата у нас, но важна схема за плащания за екосистемни услуги "Възстановяване и поддържане на характерния генофонд в защитените територии".


В рамките на "Кулинарните тайни на природата", заведенията са разработили дванайсет гозби по автентични рецепти от района на парк "Българка", а посетителите са ги опитвали през целия месец ноември. Тревненската чорбаджийска запеканка, от която са били закупени 907 порции, е най-харесваното ястие. След това се нареждат пикантния боб с маслини – 841 порции са били продадени, и тревненската гъбена чорба – с 824 изконсумирани порции.


Тревненска гъбена чорба

© WWF

Тревненска гъбена чорба


В килограми организаторите отчитат, че близо 3 000 кг традиционни старопланински ястия са били продадени, като с 10% от приходите ще бъдат закупени агнета. WWF ще предостави животните за отглеждане на фермери от района на парка.


Агнетата ще са само женски и ще бъдат предоставени на местните фермери с уговорката, че при отглеждането им за мляко и вълна, те ще съхранят породата и няма да позволят да бъдат кръстосани с други породи, така че да бъде запазен генофондът, разясняват експертите.


Те се ангажират и че ще проследят и помагат за отглеждането на овцете. Две години след закупуването им, на фермерите ще бъдат предоставени овни за разплод от съответната порода, така че стадото да се размножи.


През юни 2015 г. К-express и WWF ще продължат с втора част на кампанията. "Чрез кампанията постигаме двоен ефект. От една страна предотвратяваме процеса на обезлесяване на планинските пасища поради липсата на животни, които да пасат по тях, а от друга - работим за съхраняване на застрашената от изчезване порода средностаропланинска порода овце," пояснява Юлия Григорова от WWF.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK