Десетки щъркели останаха да зимуват в България тази година

Щъркел от двора на Спасителния център. "През зимата нашите щъркели не се прибират, но храната им се увеличава," обясняват експертите.

© център за диви животни-Зелени Балкани

Щъркел от двора на Спасителния център. "През зимата нашите щъркели не се прибират, но храната им се увеличава," обясняват експертите.Тази зима лекарите и служителите на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора получават необичайно много сигнали за "бедстващи" бели щъркели в различни части на страната.


От началото на октомври до момента в центъра са приети десетки обаждания на загрижени граждани, които съобщават, че в средата на зимата са видели самотен бял щъркел, който не е отлетял "на юг" с ятото си и вероятно има нужда от помощ. За това разказа пред "Дневник" Христина Клисурова от Спасителния център. За сравнение, предишни години сигналите за щъркели през зимата не са били повече от два-три.


"Непосредствено преди Коледа получавахме доста често сигнали за видяни самотни щъркели, но тогава и времето беше нетипично топло и нямаше сняг,"  разказа Клисурова. Логичното обяснение за тази тенденция – без да има конкретни доказателства, според нея, е именно топлото време през зимния сезон, което позволява и птиците да си намират храна тук. Тя предполага, че останалите у нас птици идват от Север и по пътя на миграцията са се отказали от крайната цел по някаква причина.
Десетки щъркели останаха да зимуват в България тази година

© център за диви животни-Зелени Балкани


В навечерието на новата 2015 г. също е имало получен сигнал за самотен щъркел в близост до рудниците на Стара Загора, но времето там отново е било топло и слънчево – за разлика от други части на България.


Съветът на специалистите:
Ако видите здрав, летящ, бял щъркел посред зима и птицата не е ранена, няма повод за притеснение.


Желателно е, обаче, да се свържете с РИОСВ или със Спасителен център за диви животни : 042 607741 )и да опишете случая, за да преценят експертите дали става дума за "зимуващ" в страната, или за бедстващ щъркел.

В практиката им често се случва и да получат сигнали за "бедстваща група бели щъркели", които всъщност се оказвали големи бели чапли. За разлика от белите щъркели, големите бели чапли са вид, който нормално зимува у нас. Обикновено могат да бъдат видени на групи в оризища, край реки, язовири, езера.


Конкретната причина защо някои щъркели решават да останат през зимата по нашите земи не е ясна. Обикновено те си избират места, където могат да се хранят – най-често незамръзнал язовир или река. Но когато температурите станат твърде ниски, а най-вече източникът на храна - реката или язовирът замръзнат, птицата се принуждава да се придвижи на юг. Щъркелите правят "хранителна миграция" – мигрират на юг, защото тук вече нямат с какво да се хранят. Когато насекомите, дребните влечуги, мишевидните гризачи не се срещат през зимата, на щъркелите мигрират в "топлите страни", където по това време те са в изобилие. По правило при тях инстинктът за миграция е по-силен.


Големите бели и сиви чапли през зимата често се бъркат с щъркели.

© център за диви животни-Зелени Балкани

Големите бели и сиви чапли през зимата често се бъркат с щъркели.


Затова и специалистите призовават хората, които искат да помогнат на "зимуващите" щъркели, да не ги хранят. "Когато храната изчезне и стане наистина студено, това мотивира птиците да политат на юг," обяснява експертът. Често тези щъркели стигат до Южна Турция, а не до Африка.


Така се случва обичайно , но има и изключения – в някои от случаите се налага намесата на специалисти. Ето защо от Спасителния център апелират също така всеки видял щъркел през зимата да уведоми компетентните органи – Регионалната инспекция по оклна среда и води (РИОСВ) или екипът на Спасителния център.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK