Правителството отмени решение на кабинета "Орешарски" за промяна на ски концесията в Пирин (допълнена)

Правителството отмени решение на кабинета "Орешарски" за промяна на ски концесията в Пирин (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталНа първото си заседание за новата 2015 г. правителството отмени решение на кабинета "Орешарски" за промяна на концесионния договор за ски пистите над Банско. То е било прието в последният ден преди оставката му (в периода 4-6 август 2014 г.) и е взето неприсъствено.


С него на министъра на околната среда и водите се възлага сключването на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор за предоставяне на концесия върху защитена територия – изключителна държавна собственост – част от Национален парк "Пирин", за изграждане и експлоатация на ски зона с център Банско.


Точно в края на кабинета "Орешарски", всички министри са се подписали под решението да променят правилата и границите на оспорваната концесия на ски пистите над Банско, като е било заложено и увеличаване на площта й, разписани са били и промени на концесионните такси.
Вицепремиерът в оставка Даниела Бобева тогава отказа да даде подробности за допълнителното споразумение, само обяви, че концесията се привеждала в съответствие със законодателството и  определянето на площта – обект на концесията. В същото време природозащитници от коалиция "За да остане природа в България" очакваха обнародване на решението, за да го обжалват, казаха представители на коалицията за "Дневник". Позицията на екоорганизациите е, че ревизията на концесията е всъщност узаконяване на нарушенията в ски зоната.


Позицията на сегашния министър  на околната среда и водите  Ивелина Василева е, че решението


е незаконосъобразно,


не са били извършени и всички необходими анализи и фактически проверки по договора за концесия с "Юлен". Становището на Василева е, че решението трябва да бъде отменено още на първото заседание на правителството след оформянето на акта.


След днешното заседание, Василева заяви пред журналисти, че няма да подпише такова решение, взето в 12 без 5, без да се огледа какви терени трябва да бъдат променяни, без да се провери чия собственост ще бъде приобщавана към концесията или как точно се променят концесионните такси.


"Събитията са се развивали изключително бързо в периода 4-5 август, когато министърът на околната среда и водите внася доклад до Министерски съвет. Доклад, който не е съгласуван от юридическия екип на МОСВ, не е процедиран по надлежния ред със съответните подписи на отговорните лица съгласно Устройствения план на кабинета. Неприсъствено решението бива подписано от членовете на МС и от министър-председателя. След което обаче то не е вписано в протокол на МС", каза още Василева, цитирана от агенция "Фокус". Същите подробности Василева излага пред кабинета и по време на заседанието, стенограма от което беше разпространена часове по-късно в сряда.


Премиерът Борисов допълва, че с министър Василева са решили да върнат решението заради  начина, по който е взето: "Веднага ме навежда на съмнение. А и три месеца близо служебното правителство също не се е произнесло по него. Все едно не са взели решение, а всъщност то е абсолютно взето решение," казва Бойко Борисов по време на дискусията на кабинета по темата и завършва с думите: "Ако бяха добри, още щяха да са на власт, само това искам да допълня, така че да не си харчим време и енергия".


Тома Белев от Асоциацията на парковете в България подкрепи от името на природозащитните организации в екокоалицията позицията и действията на министър Василева като ги определи като добри и законосъобразни. "Така трябва да се решават нещата, а не да се отлагат във времето като се създава правна несигурност," каза Белев пред "Дневник".


Сега предстои концесията на "Юлен" да се разгледа за пореден път. Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов ще бъде създадена нова междуведомствена работна група, която ще разгледа проблемите, свързани с изпълнението на договора, и ще предложи варианти за разрешаването им. Работната група ще включва представители на администрацията на кабинета, на министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на младежта и спорта, на образованието и науката, на икономиката, на туризма, ДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър.


Ведомствените работни групи по същата тема бяха сформирани още по времето на служебния екоминистър Юлиан Попов след одит и критичен доклад на Сметната палата през април 2013 г. Според  основните изводи на Сметната палата екоминистерството не е осъществявало адекватен и ефективен контрол по изпълнението на концесията на ски зона Банско през първите й десет години. Правилата за контрол са утвърдени от министъра на околната среда и водите едва през 2011 г., а целият период на концесия е 30 години. Ведомството не е отстранявало и възникващите проблеми своевременно.


Според част от препоръките на работните групи, огласени едва от предходния екоминистър Искра Михайлова, трябва да се изясни концесионната площ на ски зоната, защото там очевидно има допуснати грешки. Другият проблем е методиката за определяне на концесионната такса.


През февруари 2014 г. прокуратурата се поизнесе, че част от пистите и съоръженията над Банско са изградени в нарушение през годините, но санкции за концесионера "Юлен" няма да има поради "изтекъл давностен срок, в който няма образувано административнонаказателно производство".

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  питам се как така прокуратурата не повдига обвинения срещу Орешарски и министрите му...

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Парламента да приеме закон за обявяване за "нулеви месеци", времето през което Орешарски управлява!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на zoroaster
  zoroaster
  Рейтинг: 282 Весело

  Ще трябва концесионера да плаща втори път

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Работната група ще включва представители на администрацията на кабинета, на министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на младежта и спорта, на образованието и науката, на икономиката, на туризма, ДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

  И като се създаде тази работна група, безработицата в България ще намалее поне с 10%.

 5. 5 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Явно и това правителство си иска комисионните.Ще помотат нещата и пак ще дадат, но след като им се плати.

 6. 6 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ЕХ ,Юлен пак процента трябва да се преразглежда и преразпределя, вашите мъки край нямат.

 7. 7 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 632 Неутрално

  ... хм, че Цецо и Цецка бЕха на протеС точно за промЕна на концесиАта... цЕло Банско бе на площада... От 2012 има планове и оценки, както и обещание за подпис.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Бързо плюйте по Боко. Ей така, за всеки случай.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Цитат от статията: "Неприсъствено решението бива подписано от членовете на МС и от министър-председателя. След което то не е вписано в протокол на МС", каза още Василева."

  Как става това "неприсъствено подписване"?!... А още повече, не е вписано в протокол на МС!!!

 10. 10 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Парлама! Нали не сте забравили как Цецка и Цецко легнаха на пътя към Банско в защита на новия лифт? Хайде не на нас тия номера.

 11. 11 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 554 Весело

  Вай! Сега ЦЦ и ЦвЦв на другарски съд.

  "Я з москалями не балакаю!"
 12. 12 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 818 Любопитно

  Към критикарите по-горе: последно, добре ли е , че решението е отменено или не е добре ?

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  До коментар [#3] от "zoroaster":

  Не го жали! Проклет да е Цеко получи подарък от държавата 1млрд и 300 млн. .Има да дава на когото трябва.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  До коментар [#12] от "zle_platen_trol":

  Добре е ,ако не го заменят с друго още по-добро решение.

 15. 15 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#14] от "Искам си референдума!":

  И аз така мисля.

 16. 16 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 420 Неутрално

  като са назначили некадърници, които не могат да направят една процедура правилно, така ще е

 17. 17 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Правилно действие. Дори знаеха тия от ореховия кабинет, че последните им решения ще бъдат отменени, като незаконни. Действаха, да оправдаят подкупите. Дали ще връщат сега, като недовършена работа?!

  chavo64
 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#12] от "zle_platen_trol":
  Добре е разбира се, че е отменено. Но това само едно от действията. Концесията би трябвало да се прекрати и да се направи нов, истински търг. Цеко Минев обаче си има хора във всяка партия и във всяка власт. А и както се написа по-горе държавата му даде 1 млрд. лева, които той твърди, че е платил на хората. Явно вече е измислил как да ги присвои или по-скоро да ги остави на нас да ги платим.
  Та хубаво, че това решение е отменено, но лошото е, че Бойко Борисов и ГЕРБ ще решават.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 667 Неутрално

  аххх, чакай си сипя едно малко!

  а сега ще има ли подсъдими?

 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Ще преразгледат и ако ги удовлетворят"аргументите", ще потвърдят.

 21. 21 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 189 Неутрално

  Направо да закрием всички курорти в тая държава, а) за какво ни е да развиваме туризъм като имаме такава блестяща икономика???Да не говорим че пистите са се разпростряли върху почти цял гигантски 1% от планината??? Чудна работа

 22. 22 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 189 Неутрално

  Направо да закрием всички курорти в тая държава, а) за какво ни е да развиваме туризъм като имаме такава блестяща икономика???Да не говорим че пистите са се разпростряли върху почти цял гигантски 1% от планината??? Чудна работа

 23. 23 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Така е като се назначават некадърници - хората на Орешарски не можаха една процедура правилно да направят!

 24. 24 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#22] от "bokalcho11":
  Първо, този 1% е от цялата територия на общините Банско, Разлог, Сандански и Добринище. Второ, щетите върху природата не се измерват само с процентите, а с това, че се прекъсва движението на фауната между цели сектори от планината. Трето, развитието на туризма на Цеко Минев няма да отвори никакви перспективи за просперитет на местните хора, а по-скоро ще ги закрепости към ролята на хора, които треперят за осигуровките си върху минималната заплата. Туризмът трябва да се развива от цялото население, а монополизирането му от един кредитен милиардер е контрапродуктивно.

 25. 25 Профил на today
  today
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Всички решения на кабинета Орешарски трябва да бъдат отменени.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 26. 26 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 189 Неутрално

  До коментар [#24] от "авторът"

  Не! Не говоря конкретно за Банско. Говоря за това, че в Сърбия, в Бабин зуб, примерно има много по-нови и модерни съоръжения. И не говоря за конкретен инвеститор, а за инвестиционната политика като цяло. И за това, че не е редно такива големи договори да се разтакават с години. Защото е лош сигнал за навън! И ако аз съм милиардер, чужденец, който има идея да вложи парите си в България и да осигури оживление в пазара на труда, всичко това ще ме откаже. И това е омагьосан кръг, защото не инвеститорите са виновни, а държавата, която има непоследователна и дори абсурдна политика! Всеки замита след себе си и оставя този след него да направи същото!!!
  А за хората в региона не си прав! Искат да работят там и го знам отлично.

 27. 27 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#1:"mtmvb"]питам се как така прокуратурата не повдига обвинения срещу Орешарски и министрите му... [/quote]

  Те срещу Цветан Василев не повдигат, ти искаш Орешарски да погнат.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 28. 28 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 512 Неутрално

  [quote#10:"comtec"]Парлама! Нали не сте забравили как Цецка и Цецко легнаха на пътя към Банско в защита на новия лифт? Хайде не на нас тия номера. [/quote]

  *Банско - да се чете Бетонско

 29. 29 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#26] от "bokalcho11":

  Няма никакво разтакаване на договора. Договор има. Зоната можеше да се развие прекрасно и с настоящия текст на концесията. Само че Цеко е прекалено некадърен, за да работи по правилата. А на банскалии някой им е изпил мозъка. На тях наистина им харесва кочината, в която се превърна местността и наистина вярват, че Цеко ще ги оправи.

 30. 30 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Парламента да приеме закон за обявяване за "нулеви месеци", времето през което Орешарски управлява![/quote]


  То хубаво ще ги приеме ама какво ще кажеш за изтеглените заеми, кражби и мародерства които на твориха? И тях ли да ги пишат нулеви?

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  "Неприсъствено решението бива подписано от членовете на МС и от министър-председателя. След което то не е вписано в протокол на МС", "
  Само това е достатъчно за търсене на отговорност от правителството на Орешарски.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#24] от "авторът":
  Ако си авторът, то помисли на следния пример.
  Преди 1-2 години когато в Турция имаше младежки вълнения срещу строителство на някакъв мол на мястото на парк....една телевизия собственост на банка се опита да лъже и манипулира. за 2-3 дена всички младежи си изтеглиха сметките от тази банка, закриха се кредитни, дебитни карти... и банката увяхна. Ако оставите Цеко без банка...ще прави ли тези зулуми в планината, ще може ли да корумпира политици и администрация?????

  Русия- проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Добра новина.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 34. 34 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1498 Весело

  До коментар [#12] от "zle_platen_trol":

  То решението е добре, ама да видим за колко точно време ще трае.

  Щото аз пък помня как затваряхме един Орлов мост зарад морените на Витоша, пък после и зард едни дюни по морето.
  Их че ми е зла паметта маа му стара.
  Пък помня и едни платени протести подкрепени от видни функционери на предишното правителство дето още се подвизават из парламента.
  Та се питам, Боко ли развали достлука с Цеко, още ли им държи влажно от миналия път, или ПР-ът им си е взел дебееееела бележка.
  Искрено ми се ще да е второто.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 35. 35 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 450 Неутрално

  необходимо е да се промени НК. за носене на колективна отговорност от държавни служители , когато колективните решения се вземат в разрез с законите . всеки в колектива да носи наказателена отговорност съобразно своя статус в съответния колектив за причинени вреди на държавата и гражданите време е . клективната отговорност е най голямата безотговорност

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 36. 36 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Поздрав за Юлен от Тирол, Австрия:
  http://bit.ly/1w12PNW

 37. 37 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Защо просто не се въведе принцип решенията на мандатни органи, които са взети в последните седмици на мандата, да влизат в сила след препотвърждаване от следващия състав? Нещо като обезпечителна мярка, защото явно няма да дочакаме време, кгато някой ще носи отговорност за решенията си.

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Боце се взе в ръце по тая тема, да не повярваш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 450 Неутрално
 40. 40 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtmvb":

  Е кво толкова се питаш, те са роднини, кумове, кумци.Как да повдигнеш обвинение на братчеда.

  Просто сме селска държава брат, тук политягите са имунизирани срещу правосъдие.

  The things you own end up owning you
 41. 41 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Защо? Заради Бориславова? Или, поради друга причина?

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK