Екоорганизации настояха за публичност за концесията на ски зоната в Пирин

Екоорганизации настояха за публичност за концесията на ски зоната в Пирин

© Красимир ЮскеселиевПриродозащитните организации настояха да се публикува отмененото решение на кабинета "Орешарски" за промяна на концесията на ски зоната над Банско. И от ПП "Зелените" излязоха с идентична позиция за прозрачност при решаването на казуса с тази концесията, който не се разрешава с години, както и няколко поредни правителства.


Коалицията "За да остане природа в България" подкрепи правителството за отмяната на спорно решение на кабинета "Орешарски", взето в последния ден преди оставката му, което залага изменение на концесионния договор за ски зона Банско в Национален парк "Пирин" и настоя за публичност на предлаганите промени в концесионния договор.


Според еколозите, за да се гарантира прозрачност и устойчиво управление на националния парк, министерството на екологията трябва да оповести публично правните и междуведомствените доклади за проблемите с прилагането на концесионния договор, както и отмененото тази сряда (7 януари 2015 г.) решение.
"Това е начинът обществото да получи полагащата му се информация доколко е било правомерно предложението на кабинета "Орешарски" за промени в концесионния договор," заявяват от "За да остане природа в България" в съобщение до медиите.


Екокоалицията предлага да се позволи прозрачност на новото обсъждане на нуждата от промени или разваляне на концесионния договор на междуведомствено ниво, включително чрез участие на неправителствени организации, които от години предоставят на отговорните институции данни за нарушения и предложения за разрешаване на проблемите при управлението на Национален парк "Пирин". Според тях така могат да бъдат избегнати прибързаните и спорни решения.


По думите им, неправомерното решение на кабинета Орешарски е доказателство за тази необходимост – то е резултат от непрозрачната междуведомствената работа по случая. От коалицията припомнят, че им беше отказана информация за доклада на ДНСК за проверките в ски-зона Банско, въпреки че той представлява информация с публична значимост, поискана по Закона за достъп до обществена информация.


Част от решението на проблемите с концесията се очаква да бъдат разрешени и чрез разработването на бъдещия план за управление на националния парк. Този извод е потвърден и от позицията на Министерството на околната среда и Европейската комисия по сигналите за нарушения в ски-зона Банско през последните години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK