Община Банско предлага да стане концесионер на ски зоната над Добринище

ски зона Банско, която е на концесия от "Юлен"

© Надежда Чипева, Капитал

ски зона Банско, която е на концесия от "Юлен"Общината в град Банско има намерения да вземе на концесия ски зоната над съседното й населено място Добринище, както и новите зони за туризъм, определени в бъдещия план за управление на Националния парк "Пирин". Това съобщава кметът на Банско Георги Икономов, цитиран от кореспондент на БНР.


През следващата седмица той ще внесе в Министерството на околната среда и водите предложение за отдаване на концесия на ски зоната над Добринище. Икономов смята, че е напълно реалистично  и справедливо общината и местният туристически бизнес да са новите концесионери. Така, по думите му ще бъде избегнато монополното положение в курорта.


"Аз тук не изключвам една нова възможност. Това би могло да стане чрез сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, съвместно с общината те да бъдат концесионери на новите територии в ски зоната и в Банско, и в Добринище," каза кметът на Банско.
Във връзка с ново-сформираната междуведомствената работна група с решение на кабинета от този четвъртък (8 януари 2015 г.), която отново ще прави анализ на концесията на фирма "Юлен" на ски зона Банско, Икономов изрази мнение, че тя "ще изчисти нерешените проблеми в  последните  години".


Икономов иска същата комисия да излезе със становище  и по предложението на общината за  промяна в сегашния план за управление на парка, който забранява строителството на нова кабинкова линия и уплътняване на зоната.


"Тази работна комисия трябва да излезе с предложение и за довършване на процедурата, която ние започнахме преди две години, а именно - частични промени в Плана за управление, които биха позволили да се построи втора кабинкова линия и да се уплътни малко ски зоната. За мен реалистичният срок е до края на февруари да бъдат финализирани и двата въпроса," каза кметът на Банско.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK