В новата защитена зона "Камчия" строителство върху дюни ще бъде забранено

устието на р. Камчия

© Анелия Николова

устието на р. КамчияПроцедура по обявяване на защитена зона "Камчия", в която се забранява изрично строителство и върху дюните, е започнал новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева в началото на 2015 г.


Проектът за заповед за обявяването й наред с още 6 идентични заповеди за нови защитени зони е качен на сайта на Министерството на околната среда и водите за обществено обсъждане в рамките на един месец от публикуването.


Това е част от процедурата по обявяване на 234-те защитени зони за местообитания по Закона за биологичното разнообразие, за която от доста време настояват действащите в България природозащитни организации. Почти всички територии са ясни от над пет години, но заповедите им се бавеха, а срокът по европейските директиви беше края на 2014 г. Ако не се справим своевременно, може да бъдем дадени на съд от Европейската комисия и ще има наложени санкции. Важно е страната ни да структурира и органи за управление на защитените зони.
При встъпването си в длъжност Ивелина Василева изтъкна като приоритет в работата си именно обявяване на защитените зони.


Защитена зона "Камчия" ще опазва важни природни местообитания, сред които и белите и сиви дюни с обща площ 129 198 дка, от които 7.449 кв. км морски пространства, се посочва в проектозаповед.


Територията й обхваща землищата на селата Близнаци,  Дъбравино, Круша, Китка, Равна гора, Садово в община Аврен на област Варна, както и селата Венелин, Горен  чифлик, Гроздьово, гр. Долни чифлик, с. Ново Оряхово, с. Нова Шипка, с. Пчелник, с. Старо  Оряхово, с. Шкорпиловци в община Долни чифлик.


Сред забранените дейности в зоната са и забрана на сечи, строителство, ограждане, както и промяна на предназначението и начина на трайно ползване на ливади, пасища, мери, дюни, блата, дерета, разораването, залесяването и превръщането им в трайни насаждения освен за реализиране на планове, програми, проекти и инвестиционни  предложения, за които към датата на обнародване на заповедта в Държавен вестник има  започната или завършена процедура по реда на Глава шеста от Закона за опазване на околната  среда и/или чл.31 от Закона за биологичното разнообразие, както и за съоръжения (елементи)  на техническата инфраструктура.


В края на миналата година са задвижени и проектозаповеди за обявяване на защитени зони "Атанасовско езеро" и "Мандра-Пода", се вижда на сайта на ведомството.


Друга важна нова защитена зона, обявяването на която е в ход, е "Крайморска Добруджа", която ще опазва природни местообитания на ценни животински видове на площ от 66 574 декара. Тя обхваща землища на балчишките села Гурково, Дропла, Кремена, Тригорци. В защитената зона попадат и землища на села в общините Каварна, Шабла и Генерал Тошево в Добричка област.


В зоната ще бъдат опазвани полуестествени сухи тревни и храстови съобщества върху варовик - важни местообитания на орхидеи, неблагоустроени пещери, субконтинентални перипанонски храстови съобщества, понтосарматски степи и други.


В новата защитена зона се забранява разораването, превръщането в трайни насаждения и залесяването на пасища, мери и изоставени земи, строителството, движението на моторни превозни средства извън съществуващите пътища според проекта на заповед за обявяване на зоната. Занапред няма да бъде възможна и употребата на препарати за растителна защита, ще се санкционира паленето на огън в пещерите, повреждането на скални образувания и други.


Обявлението, както и пълният текст на всяка от проектозаповедите, включително карти с границите им, са публикувани на интернет страницата на МОСВ (тук) и са на разположение в административните сгради на съответните РИОСВ.


В едномесечен срок от датата на публикуване на обявлението за съответните защитени зони заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проектозаповедите забрани и ограничения на дейности. 

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Че строителството върху дюни не е ли забранено по принцип??

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  то и пушенето в заведенията е забранено, пък всеки път излизам с вмирисани дрехи.

 3. 3 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 472 Неутрално

  От многото защитени зони за незнам си каква флора и фауна,вече в тия територии човека стана изчезващ вид .Да се обяви цялата държава за защитена зона,народонаселението да се изнесе,а ромите автоматично ще станат индианци и ето ти готов Резервата .
  Ха да ви е чистит

 4. 4 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 513 Неутрално
 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Мене ми интересно кой селяк е имал нива върху дюни, скали, пещери, варовик и т.н.? Баси кражбата очевадна с реституирането на подобни земи.

 6. 6 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  В новата защитена зона "Камчия" строителство върху дюни ще бъде забранено...........След дъжд качулка......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 7. 7 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#3] от "gorskiq1":

  човека по тези територии стана изчезващ вид заради лошото управление, а не заради защитените територии ! но именно защитените територии могат да върнат млади хора в селата - би трябвало да допускаш че може да има хора които предпочитат в тяхното землище да не се обезлесява, да не се строят хотели и да не се добиват подземни богатства...аз например точно затова си взех имот в едно от тези землища преди 2 год.

 8. 8 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Че досега строяло ли се е върху дюни?
  Всички хотели са построени върху бивши лозя и ниви.
  Пясъчния картоф е култура позната от векове по нашите земи.

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Там ли имаше защитена руска зона, засега използвана за почивка?

 10. 10 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#5] от "Дундурук":

  Явно съфорумецът, коментирал под номер 3

  Virtus est medium vitiis.
 11. 11 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 374 Весело

  Иначе добра новина, от години почивам по тези места и ме привличат точно с чистотата и спокойствието си. Любимото ми иначе южно черноморие стана тема табу( с няколко малки изключения).

  Virtus est medium vitiis.
 12. 12 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  Заглавието наистина е странно, след като и строителството в защитени зони, както и върху дюни, е забранено. Въпросът е "Камчия" да си върне статута на защитена зона, за отнемането на който се пребори Тодор Батков, заедно с чужденците, чиито интереси защитаваше.

 13. 13 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#7] от "dun":

  Това,че си взел стара къща за 3-4 хил лева и прекарваш 20 дни през лятото там,инвеститор ли те прави или местен а ?Или дребен тарикат ?

 14. 14 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#11] от "Емо":

  Докато не се научиш да си плащаш за почивката на море,скоро всичко за теб ще е табу .Дааааам съвсем скоро

 15. 15 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 625 Неутрално

  По-добре късно, отколкото никога. Част от гората на Камчия е изсечена, за да се построи мегакомплекс, собственост на московското кметство.

 16. 16 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 712 Неутрално

  То супер че ще е забранено, но дано да не строят. Там местните феодали законите не ги бръснат за нищо.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 17. 17 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#14:"gorskiq1"]Докато не се научиш да си плащаш за почивката на море,скоро всичко за теб ще е табу .Дааааам съвсем скоро[/quote]

  Кой пък те назначи тебе да обясняваш на хората къде и как да почиват в собствената си държава?!?!
  Пийте ги тея хапчета бе да му се невиди

  dnevnik са част от статуквото!
 18. 18 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#14] от "gorskiq1":

  Ти пък откъде знаеш къде плащам и колко плащам? Да не би да сме имали вземане даване на морето, и, като съм те видял колко си прост, да съм те пратил където ти е мястото?

  Virtus est medium vitiis.
 19. 19 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#4] от "гражданин":

  Благодарим, Черногледец Храбър. Отивай да гледаш биг брадър и псуваш всичко наред.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 20. 20 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 472 Неутрално

  [quote#17:"pepi1442"]Кой пък те назначи тебе да обясняваш на хората къде и как да почиват в собствената си държава?!?! [/quote]
  Ооооо Пепи,Пепи , кое точно те кара да си мислиш ,че цялата държава ти е твоя собственост и можеш да се разполагаш навсякъде,ей така .
  Халюцинациите хич не ти помагат .
  Прочие що не имигрираш в Севена Корея ? Там собствеността е всенародна

 21. 21 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 472 Весело

  До коментар [#18] от "Емо":

  Не ти липсва кураж,виртуално

 22. 22 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Е ... разгеле - дано! Това, като първа малка стъпка - добре! Остават само още няколкостотин готови Заповеди да се узаконят, за да спира (макар и бавно) беззаконието по българското Черноморие (и из цялата българска Природа)!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 23. 23 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#21] от "gorskiq1":

  Виноват. И простотията не понасям. Хайде със здраве.


  До коментар [#22] от "Georgi Yordanov":

  За съжаление за доста други места е вече късно, отдавна трябваше да се вземат мерки. Но все пак - по-добре късно, отколкото никога. Но трябва строг контрол дали се спазват правилата. Примери - колкото искаш. Важно е да съхраним поне това, което е останало.

  Virtus est medium vitiis.
 24. 24 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Според мен най-конкретно става дума за 140-те декара дюни вдясно от реката, които Станишевица гепи. По-малко за левите на руснаците, щото там имаше гора (поделение май в нея) и я насякоха, но дюни там нямаше.

 25. 25 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 472 Неутрално

  [quote#23:"Емо"]И простотията не понасям[/quote]
  Ама и аз .Също така не понасям и набедените ,па и стимулирани макар и слабо Хеколози

 26. 26 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Поне една добра новина.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 27. 27 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 217 Неутрално
 28. 28 Профил на runic
  runic
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Сетихте се! След като изрязаха дърветата в половината парк и го застроиха... Кой - рашките!

 29. 29 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#13] от "gorskiq1":

  вече втора година "прекарвам" по няколко месеца там докато оправя къщата за зимно пребиваване. работя и градина в огромния ми двор...а какъв ме прави това сигурно ти ще прецениш по добре по мое виждане със сигурност прави мен и семейството ми по-здрави, спокойни и пълноценни...

 30. 30 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Защитените зони не се правят за да си опъваме палатките безплатно и където пожелаем. Целта е да се съхрани природата и местообитанията, да се запазят животните и популациите им. Конкретно защитената зона включва и територията на резерват Камчия, в който ограниченията за човешка дейност за много по-големи. Не зная как ще се третират съществуващите диги, които предпазват земеделските земи, които сега попадат в защитената зона. Дали ще ги разрушат и как ще обезщетят собствениците на тези земи? Включено е и едно цяло село! Трябва ли да се изсели населението? Един от материалите е създаден от НПО. Държавата май е концесионирала дейността по обявяване на защитени зони, а министрите се подписват като селски кметове като обявяват, че не подлежат на обжалване.

  ATX
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  Строителствот върху дюни и досега беше забранено,само че за някой това не важеше.Сабаряйте им хотелите и кръчмите да се научат да спазват закона.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално
 33. 33 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  #В новата защитена зона "Камчия" строителство върху дюни ще бъде забранено.#
  Остава и да се спазва.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 34. 34 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#31] от "rosiraycheva50._":

  +++++++++++

 35. 35 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Когато предварително се похвалят,
  в последствие не устояват.

 36. 36 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 269 Неутрално

  По Българското Черноморие са останали много малко места, които все още не са застроени с безумни комплекси от бетон. Дано това остане така.

 37. 37 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Чакайте.
  Още не са питали собственика Лужков.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 38. 38 Профил на zelennn
  zelennn
  Рейтинг: 217 Гневно

  До всички псевдозелени кресльовци:
  1. че все ламптите за чуждото е ясно!!!
  2. България е единствената страна в ЕС, която издава заповеди за Натура 2000, съдържащи забрани. Тук прочетете заповед от Франция за зона Натура 2000 по местообитанията : http://www.pays-de-la-loire.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/arr_2014-10-02_designation_ZSC_Haute-vallee-Sarthe_vJORF.pdf
  Забрани няма!!! Когато фактите говорят, зелените екстремисти трябва да замълчат!

 39. 39 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всичко построено дори в малко несъответствие да се събори. То и досега имаше закони, ма кой ги спазва.

  chavo64
 40. 40 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 527 Неутрално

  [quote#28:"runic"]Сетихте се! След като изрязаха дърветата в половината парк и го застроиха... Кой - рашките![/quote]

  Рашките, но с братското съдействие на Станишев-Доган-Борисов, да не забравяме това. И Г. Първанов-Гоце, разбира се.

 41. 41 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6532 Неутрално

  До колкото знам строителството върху дюни е забранено със закон, а сега трябва да работят по закон!?

 42. 42 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 527 Весело

  [quote#38:"zelennn"]Забрани няма!!! Когато фактите говорят, зелените екстремисти трябва да замълчат![/quote]

  Хе-хе!

  Скиорче?

 43. 43 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 472 Весело

  Даааа ,както винаги 2 зелени трола изказаха 30 мнения от 20 ника.Дерзайте опълченци

 44. 44 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Ако измъкнат Камчия от ноктите на ТИМ и Лужков , ще бъде чудесно .

 45. 45 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#44] от "magnas":

  Чудесно за кого се пита в уравнението. Абе направо да изгонят всички инвеститори в тая страна и останем само с едни дюни и трънаци. Не е като от туризма да се отварят работни места.

  А иначе по-сериозно, вместо да забранявате строителство на места където май изобщо не е предвидено, разходете се из личните имения и сараи на депесарите, дето си ги строят на южното черноморие.

 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":
  +++++++++++++++++++
  Да,забранено е по принцип!Но у нас има много врътки за промяна на това!Преди години беше скандалния случай с дюните в Несебър/Сл.Бряг/,които бяха частично застроени!Лакомията на строителните предприемачи съсипа нашето прекрасно Черноморие!

 47. 47 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Цитат:
  " ... превръщането им в трайни насаждения освен за реализиране на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, за които към датата на обнародване на заповедта в Държавен вестник има започната или завършена процедура по реда на Глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или чл.31 от Закона за биологичното разнообразие, както и за съоръжения (елементи) на техническата инфраструктура..."

 48. 48 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Вървял съм много пъти пеша край морето от Шкорпиловци както до Камчия така и до Кара дере. Не съм природозащитник, а харесвам природата. Това са едни от малкото останали ни истински кътчета от девствена природа. Там е домът на кормораните. Дюните продължават на 1-2 км. от морето. След това са девствени гори с дървета оплетени с лиани, водни лилии и блата образувани от река Камчия пълни с пиявици, линове, шарани, червеноперки, щуки и т.н. Появиха се едни "инвеститори" от хунски произход, които прекопаха дюните успоредно на морето и прекараха някакви тръби. Запълниха с булдозери блатата. Изобщо квото можаха унищожиха. Настроиха някакви бунгала и добре, че ги спряха.

 49. 49 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Същото ще се случи ли и със защитена зона Галата? Ако да, какво ще се случи с вече издаденото разрешително за строеж на компресорната станция на Южен поток.
  Дали забавянето не е било точно с цел да се издаде разрешителното? Защото точно МОСВ по време на Орешарски направиха административни чудеса за да мине това разрешително. Включително и така наречения обществен съвет (или каквото там беше) с баш зелени рекетьори... извинете, активисти.

 50. 50 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#44] от "magnas":

  Много си е добре Камчия в момента.

  bezsmyrten
 51. 51 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#38] от "zelennn":

  Вие сигурно разчитата, че "зелените", "еколожистите" не знаят френски и можете да им пробутате линк на "Указ" без да разберат. Във Франция в Натура 2000 няма как да се построи нещо, защото няма кой да ти разреши. В България става това, защото обществото ни е незряло още.
  В Швейцария, за да си построиш хотел на защитено място, първото условие е да е на мястото на друг такъв, спазва се принципа на ограниченост.


  До коментар [#25] от "gorskiq1":
  По себе си ли знаете за слабото стимулиране? Съдите за другите по собствения си морал!

 52. 52 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 472 Весело

  [quote#51:"matematika"]По себе си ли знаете за слабото стимулиране? Съдите за другите по собствения си морал!
  [/quote]
  Аха,значи стимулирането на псевдохеколозите не е слабо?
  А може, може, Шорош може и да е развързал малко кесията
  И понеже си математик ,ако може да изчислиш колко са пистите и в Швейцария и в Австрия и във Франция ,па и минидържавичката Лихтенщайн и у нас.
  Или задачата е твърде трудна за зелен Хекоактивист

 53. 53 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 472 Неутрално

  [quote#51:"matematika"]В Швейцария, за да си построиш хотел на защитено място, първото условие е да е на мястото на друг такъв, спазва се принципа на ограниченост. [/quote]
  А колко са планинските хотели в Швейцария и колко у нас? И първите хотели у Швейцарско на чие място бяха построени-сигурно на мястото на землянки или кучешки колибки ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK