Как климатът променя пътя на зимуващите у нас птици

Червеногуши гъски

© Виктор Василев, БДЗП

Червеногуши гъскиНеобичайни тенденции, свързани с миграцията и зимуването на различни водолюбиви, птици отчитат тази зима у нас експертите от Българско дружество за защита на птиците. Причините те обвързват с климатичните промени и човешките дейности.


Към момента в България са регистрирани над 20 000 червеногуши гъски, което е  близо 40% от световната численост на този вид. "Това значително присъствие на вида у нас е огромна отговорност към оцеляването им в световен мащаб", отбелязват природозащитниците.


През зимните месеци на 2015 г. природозащитниците от дружеството установяват нехарактерни проявления в поведението на световно застрашения вид червеногуша гъска. Няколко хиляди от този вид птица са забелязани в началото на зимата в Унгария, което е нетипично за тях, след като от средата на ХХ век червеногушата гъска зимува основно в района на Черно море и по-конкретно в Северна Добруджа.
През ноември ята от червеногуши гъски бяха регистрирани от района на Каспийско море в руската република Калмикия до Унгария, което също е странно разширение от хиляди километри на ареала на зимуване на червеногушите гъски.


Причините са свързани както с климатичните промени, така и с физическите промени в средата, причинени от човешка дейност, коментира Николай Петков от БДЗП, експерт по водолюбивите птици. Тази зима станахме свидетели на резки температурни промени – от вледеняващи студове до положителни градуси в началото на януари, напомнят от БДЗП.


Тези промени са свързани и с промяна в броя на зимуващите у нас водолюбиви птици като цяло.


Гъски в снега

© Ники Петков, БДЗП

Гъски в снега


"Подобни промени се забелязват и при други видове като тундровия лебед, който бележи по-малка численост в традиционната за зимуване Западна Европа и променя миграционните си пътища в посока към Югоизточна Европа", коментира още Петков.


Страната ни е предпочитано място за зимуване и на много водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък – освен червеногушата гъска тук са и малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан и други.


През изминалите седмици са наблюдават няколко интересни и редки за страната видове птици, дошли от север, за да зимуват у нас, информират от БДЗП. Сред тях са значителна численост на тундров (малък) лебед и редките за нас голяма дропла, стрепет (малка дропла) и световно застрашените малки белочели и червеногуши гъски. Край Бургас е наблюдавана и рядката за нашите географски ширини черна гъска. Това е едва шестото наблюдение на този вид за нашата страна.


Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, много от които са част от екологичната мрежа "Натура 2000". Преброяването се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.


Над 100 доброволци ще броят зимуващите водолюбиви птици


Необичайните промени в миграцията на водолюбивите птици може да бъдат обяснени, след като в края на седмицата (от 16 до 18 януари 2015 г. ) експертите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) проведат преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България.


В същия период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и държавите в Африка.


Над 100 доброволци, както и членове на дружеството и партньори, ще се включат в над 40 екипа, които ще обхванат всички големи водоеми в страната. Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците. Резултатите ще ни дадат отговор на въпроса повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях.


Преброяване в България

© Бас Хигес, БДЗП

Преброяване в България


Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. То е показател за промените в средата, която обитават птиците и хората, обяснява Стойчо Стойчев от БДЗП.


Експертът напомня, че тези проучвания са особено важни и актуални в контекста на климатичните промени, които засягат всеки от нас.


В България преброяването се организира за 39-а поредна година и ще обхване над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Наскоро имаше една галерия за тези прелетни птички! Много грабваща беше!

 2. 2 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 496 Любопитно

  Помня едно разказче от Ламар, който пишеше за природата, някъде от края на 50-те г. Цитат по памет:
  "Тая година щъркелите дойдоха много рано.
  -Излъга ги югът/южния вятър/-помисли си дядо."...и т.н.
  Аз лично с любопитство бих прочел статистика за промените на климата и дали не е пресилено катастрофично мислене. Напр. намерих, че средната темп. от 1950 г. досега е нарастнала с 0,18 гр.

 3. 3 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  [quote#2:"man_un"]Аз лично с любопитство бих прочел статистика за промените на климата и дали не е пресилено катастрофично мислене.[/quote]
  По-скоро трябва да се вземат от хората едни пари и да се усвоят. Затова добре платени от когото трябва учени и ловко ги манипулират. Мотото "Да спрем глобалното затопляне!" или по-модерния му вариант "Да спрем климатичните промени!"
  дали те са подвластни на човека е отделен въпрос.

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  България има невероятен потенциал да развива "Бърд уотчинга" !

  Остава общините имащи късмета да са зимовища да вложат някои лев за реклама, инфраструктура и защита на птиците , за да могат в последствие да си го върнат неколкократно от тоя вид туризъм !!!

 5. 5 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Птиците си знаят най-добре.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#3] от "pamela":

  Земята непрекъснато се променя .Нямат шанс затоплистите ,но се прехранват добре.

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4487 Неутрално

  Много са красиви, но по Дунав поне в западния край не знам да ги има.

 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Красиви птички. живея до голям водоем и като дете не си спомням толкова лебеди, пеликани......колкото през последните години. Риболовец съм и когато стоя на брега често любопитните лебеди водещи в килватер мъничетата ме наблюдават любопитно.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Аха! В този контекст ми се изясни новината,
  Че поне 40 щъркела са останали да зимуват у нас.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK