Видео: Филм "За Пирин" и за Прозрачни планини

Видео: Филм "За Пирин" и за Прозрачни планини

© Надежда Чипева, КапиталВръх Синаница е един от най-красивите върхове, които съм изкачвала. Покоряването му беше моментът, в който се влюбих в Пирин."


"Когато падне мъгла, когато ме вали гръмотевична буря в планината – два пъти ми се е случвало в Пирин, аз се смалявам, направо изчезвам...".


Това са две от личните истории, свързани с национален парк Пирин, които чуваме в кратко видео "За Пирин", което представя една нова инициатива и някои от хората, които са в нея – "Прозрачни планини".
"Тук споделяме нашите лични преживявания в Пирин планина, защо е важно тя да бъде опазвана и как това може да случи само с участието на всеки от нас," казват авторите. Режисьор, оператор и монтажист на краткия филм е Симеон Цончев (Мони) от Моно Колектив, който е автор и на документлната лента за дивите птици "Те отлитат". Стоил Димитров от Биърдфрост Продъкшънс пък предоставя свои зимни кадри на планината, които Мони монтира във видеото.


Експертите и доброволците от инициативата се занимават с нормативни документи и закони, със следене на конкурси за директорите им и по различни теми като гори, реки и природни и национални паркове, но успяват да обяснят логично и искрено защо си струва да го правят.Защото "Прозрачни планини" е опит да се опази планината превантивно. И да включи възможно най-широк кръг от заинтересовани граждани в управлението на природните ресурсите.


Инициативата работи в региона на Югозападна България и по-специално с документите, които регулират управлението на планините Рила, Пирин, Витоша и техните гори и реки.


Гореща тема в момента е един от тези 18 нормативни документа, които са се захванали да обясняват на обикновените граждани и местни жители от "Прозрачни планини" – Плана за управление на Национален парк Пирин се обновява.


"Нашата работа е да се допитаме до всички вас за това и да внесем нашите граждански предложения. Така в този момент, някак естествено, избрахме да разкажем и за Пирин," разказва в блога на инициативата Мартина Попова, която задава въпросите зад камерата във видеото.За участие в снимките те канят различни хора – доброволци на Прозрачни планини, хора, които само са чували за тях, такива, които имат дългогодишен опит и връзка с Пирин планина и хора от екипа на инициативата. Разхождат се и до едно училище над София, където откриват Тео – момче на шест години, което дълго им разказва за проблемите с изсичането на дърветата, изчезването на пчелите, как се появяват планините и други интересни истории.


"Трябва да действаме сега, защото после 10 години ще са ни вързани ръцете," обяснява един от участниците във филмчето за плана за управление на националния парк.


От "Прозрачни планини" очакват предложения за българските планини тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK